Kimondta a szövetség: hibázott a DAC–Slovan meccs játékvezetője

D. T.D. T.
Vágólapra másolva!
2024.09.27. 15:06
Martin Dohal (Fotó: Reuters)
Közel két hetet kellett várni a Szlovák Labdarúgó-szövetség játékvezetői bizottságának a Martin Dohál játékvezető teljesítményének az értékelésére a DAC–Slovan (1–2) rangadó után.

 

A sárga–kékek szerint az első játékrész végén, 0–0-s állásnál Július Szőke kemény belépő árán vette el a labdát Vitális Milántól, amiért a hazai csapat kiállítást reklamált. A játékvezetői bizottság megállapítása szerint szabálytalanság történt és csak sárga lapot kellett volna adni. Csakhogy Dohál szerint nem történt szabálytalanság és tovább engedte az akciót.

A pozsonyiak ebből támadást indítottak, amelynek végén Tigran Barseghyan egyedül mehetett kapura, lövését viszont Alekszandar Popovics bravúrral hárítani tudta. Azonban az örmény játékos labdavezetése közben, az őt szerelni igyekvő hazai Mahmudu Bajót úgy leütközte a pozsonyiak csapatkapitánya Vladimír Weiss, akinek ekkor már volt egy sárga lapja, hogy a DAC játékosa a földre került. Dohál viszont ezt szabályosnak ítélte.

„A játékvezető ebben az esetben helytelenül ítélte meg a szituációt, ugyanis az ellenfél játékosával való veszélyes ütközés miatt második sárga lapot kellett volna adnia a Slovan labdarúgójának, majd ki kellett volna állítania. A játékvezető feleslegesen hozta magát nehéz helyzetbe, mivel, ha az előző szituáció során megszakítja a játékot és sárga lappal bünteti a Slovan játékosát, Szőkét, akkor az utóbbi helyzetre nem is kerül sor” – mondta a sport24.sk oldalnak Marian Ruzbarsky, a Szlovák Labdarúgó Szövetség játékvezetői bizottságának az elnöke.

A DAC a mérkőzés végén, Csinger Márk kezezéséért megítélt büntető ellen is tiltakozott. Ebben az esetben a játékvezető bizottság szerint helyesen ítélt büntetőt Dohál. ,,A DAC által kifogásolt hibákon kívül összességben is értékeltük a Dohál játékvezető tevékenységét. Elmondhatjuk, hogy a teljesítménye nem volt jó. Büntetés vár rá, azonban az előírásaink alapján konkrét nem lehetek” – zárta le Ruzbarský. Dohál a hétvégén már VAR-bíró lesz, a pályára állítólag hosszú ideig nem fogjuk látni.

Valószínű, hogy csak azért ezen a héten szivárgott ki a játékvezető bizottság határozata, mivel a DAC a Szlovák Labdarúgó-szövetség mai kongresszusán indítványozta Marián Ruzbarsky, a Szlovák Labdarúgó-szövetség játékvezetői bizottságának az elnökének a visszahívását a szlovák bírók fokozódó hibáik miatt.

A beterjesztést azonban a kongresszus nem is vette fel a pontjai közé, mivel csak négy küldött támogatta, 15-en tartózkodtak és 54-en ellene voltak.

Úgyhogy Szlovákiában minden a legnagyobb rendben van. Tovább folytatódhat a magyargyalázás. A Szlovák Labdarúgó Szövetségből nyíltan senki sem szólal fel ellene, a fegyelmi bizottság nevetséges összegekkel bünteti a klubokat. És a játékvezetőknél is minden tip – top. A valóság azonban az, hogy szinte minden forduló után tiltakoznak a klubok a sporik tevékenysége után… Amikor azonban lépni kell, akkor nem csatlakoznak a dunaszerdahelyi kezdeményezéshez.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik