Martin Skrtel, a DAC új sportigazgatója: „Szoboszlai Dominik a Liverpool egyik legfontosabb játékosa”

DUDUCZ TIBORDUDUCZ TIBOR
• Dunaszerdahely
Vágólapra másolva!
2024.09.19. 15:32
Martin Skrtel, a DAC új sportigazgatója (Fotó: dac1904.sk)
Beigazolódtak lapunk információi. A DAC sportigazgatója a szlovák futball és a Liverpool legendája, Martin Skrtel lett. A sárga-kékek nagyot húztak a szlovák labdarúgás egyik legnagyobb egyéniségének a megszerzésével.

Jó hangulatban érkezett a dunaszerdahelyi stadionban Martin Skrtel. Megállapodott a DAC-cal és kedden győzött a Bajnokok Ligájában a Liverpool az AC Milan otthonában. A találkozó egyik gólját Szoboszlai Dominik szerezte. A Nemzeti Sportnak elárulta véleményét a magyar játékosról: „Mindenki, aki figyeli a Liverpoolt, vagy az angol klubot, tudja, hogy mit jelent Dominik a klub számára. Kellemesen meglepődtem azon, hogy tavaly milyen gyorsan tudott alkalmazkodni a klubban, a bajnokságban. Más Németországban játszani, más Angliában. Nagyon gyorsan felvette a versenyt, rögtön az elejétől a klub kulcsjátékosa lett. Állandóan tartja a formáját, már most bizonyítja, hogy a csapat egyik legfontosabb játékosa“ – nyilatkozta a lapunknak Skrtel, aki nyolc évet töltött a vörösöknél.”

„Elsősorban szeretnék köszönetet mondani a tulajdonosnak, Világi úrnak, az ügyvezető igazgatónak, Jan van Daelnek, és az egész DAC-nak a belém fektetett bizalomért. Új életszakasz kezdődik számomra és tényleg hálás vagyok, hogy egy ilyen modern, működő klubnál kaptam meg a lehetőséget a professzionális fejlődésre. Örülök, hogy a labdarúgás világában szerzett sokéves tapasztalatomat Szlovákiában fogom kamatoztatni. Bízom benne, hogy a klub segítségére leszek, és hogy az egész csapattal közösen elérjük azokat a célokat, amelyeket az idény előtt kitűztek Dunaszerdahelyen“ – kezdte a hivatalos sajtótájékoztatón Skrtel, akinek a neve összefüggött a Nagyszombattal. A Spartakban fejezte be a pályafutását és mindenki úgy tekintett rá, hogy ezután a pálya széléről fogja segíteni a piros-fekete klubot. 

Fotó: dac1904.sk

,,Mindig mondtam, hogy nagyszombat drukker vagyok. Így volt, így van, így lesz. El kell azonban különítenem az érzéséket és a profizmustól. Nem úgy alakultak a dolgok a nagyszombati klub tulajdonosaival, ahol gondoltam volna. Úgy veszem a klubvezetői helyet is, mint a játékosoknál. Ha valaki iránt érdeklődőm, akkor teszek érte valamit. Nagyon sokáig húzódott az egész, a tárgyalások nem olyan intenzívek voltak, mint amilyennek kellett volna lenniük. Csak akkor peregtek fel az események, amikor a nézők nyomást helyeztek a tulajdonosokra. Csak akkor ébredtek fel a nagyszombatiak, amikor megtudták, hogy érdeklődik irántam a DAC. Nem azt akarom mondani, hogy ez későn volt. De akkor már három-négy találkozóm volt a tulajdonossal, Világi Oszkárral és az ügyvezető igazgatóval, Jan van Daelével. Ekkor már rajzolódott az együttműködés és nem lett volna részemről sportszerű ezen valamit változtatni. Ilyen a fociélet. Nagyon örülök, hogy itt vagyok. Olyan emberekkel dolgozhatok, akik egyenesek voltak, gyorsak, egyből előterjesztették, mit szeretnének. Nagyon gyorsan megegyeztünk“ – árulta el a DAC frissen kinevezett sportigazgatója, akinek több ajánlata volt külföldről.

,,Szlovákiában szerettem volna maradni. Az élettől kaptam egy lehetőséget a DAC-tól. Az említett találkozók nagyon rövid idő alatt zajlottak le. Sokat tanakodtunk, beszélgettünk, tervezgettünk. Elmondtam a tapasztalatomat, elképzeléseimet. Megegyeztünk, itt vagyok. Bízom benne, hogy az együttműködés mindkét félnek hasznos lesz. Az egyik érv, ami miatt a DAC-ot választottam, az infrastruktúra. A múltban, amikor Adrián Gula volt a DAC mestere, edzőképzésen jártam itt. Már akkor mondtam, hogy amikor beléptem a stadionba, vagy az akadémiára, úgy éreztem magam, mintha Angliában, vagy Törökországban lennék. Bárcsak több szlovák klubnak lenne ilyen színvonalú háttere. Akkor lehet még több minőségi játékost tudnák felnevelni.“

A 39 éves liverpooli legenda elárulta, hogy legtöbbet a menedzserével, Csontó Károllyal, illetve feleségével, szüleivel, barátaival beszélt miután ajánlatot kapott a DAC-tól. ,,Bízom benne, hogy az idény végén magasabb helyen lesz a DAC, mint most (3. hely – a szerk.). Még csak az idény elején vagyunk, messze van a bajnokság vége. Látom, hogy a csapatban van minőség. Ezt át kell vinni a mindennapos munkába, a meccsekbe. Bízom benne, hogy ez sikerülni fog és ott leszünk az élmezőnyben. Mindenki azért focizik, hogy valamit nyerjen. Ez azonban nem egyszerű. A klub viszont van olyan erős, hogy a trófeákért harcoljon. Felállítottunk egy hároméves tervet, melyben szerepel az ETO FC és a másodosztályú fakócsapatunk, a Somorja. Bízunk benne, hogy sikeresek leszünk” – folytatta Skrtel, aki a családjával Pozsonyban fog lakni. ,,Huszonöt perc alatt Dunaszerdahelyen vagyok. A közlekedés szempontjából ez sokkal kényelmesebb, mint Isztambulban volt. Már nagyon várom a munkát, elég volt a semmitevésből. Tele vagyok lelkesedéssel, kihívással. Kezdjünk!“ – zárta le mondandóját.

„Martin az ideális választás a sportigazgató szerepkörére, hiszen kiterjedt ismeretei vannak a futballról, a legmagasabb szinteken gyűjtötte a labdarúgó tapasztalatát és vezetői képességekkel is rendelkezik. Martin az átigazolási időszak lezárultával csatlakozik a klub struktúrájához, ami ideális abból a szempontból, hogy kellő idő áll a rendelkezésére a játékosok, a csapat és a kémia megfigyeléséhez, felméréséhez anélkül, hogy az azonnali változtatások elvégzésének a nyomása alatt lenne. Ez egy új és nagy lépés a pályafutásában, a klub pedig készen áll támogatni őt a kivívások terén és sok sikert kívánunk neki” – indokolta Skrtel érkezését Jan van Daele ügyvezető igazgató.

Martin Skrtel a DAC stadionjában (Fotó: Duducz Tibor)

Martin Skrtel


A 39 éves Martin Skrtel otthon Raztocnon, édesapja vezetésével kezdte a pályafutását, majd a Privigye és Trencsén következett. 2004-től 2008-ig a Zenit Szentpétervár játékosa volt, majd Rafa Benítez a Liverpoolba csábította. Itt nyolc évet húzott le, majd a Fenerbahce, Baseksehir és végül a Nagyszombat következett. 104-szeres szlovák válogatott volt, szerepelt a 2010-es világ- illetve a 2016-os Európa-bajnokságon. Négyszer választották meg őt Szlovákia legjobb labdarúgójának.

 

A DAC új sportigazgatója arra a kérdésre, hogy hogyan beszél magyarul röviden annyit mondott mosolyogva, hogy jól. „Szeretnék e téren is javulni” – mondta.

Őszinte részvétünk
 

Három dunaszerdahelyi szurkoló a Trencsén elleni meccs után balesetet szenvedett, közülük egy drukker az életét vesztette, ketten pedig Pozsonyban kórházban kezelés alatt állnak. „Részvétünk az elhunyt szurkoló családja felé. Köszönjük a szlovák klubok támogatását, ahogy reagáltak az események után, félretették a klubok közti rivalizálást. A tulajdonos úr is próbál segíteni az érintetteknek, reméljük, minél hamarabb felépülnek és ismét a stadionba jöhetnek“ – fejezte ki Van Daele.

 

DAC–Liverpool? 

 

Szombaton az esőzések miatt elmaradt a DAC és Slovan Legendák közötti gálameccs, amely a sárga-kék klub 120. évfordulójának jegyében zajlott volna. Az említett találkozó helyett DAC–Liverpool Legendák meccs lesz a MOL Arénában? ,„Elgondolkodtató. Nagyon érdekes lenne nemcsak a DAC, hanem a széles focirajongók körében is” – válaszolta lapunk kérdésére Skrtel, aki tagja a Liverpool Legendák csapatának. 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik