A portugálok nem tudtak nyerni Glasgow-ban; kétgólos hátrányból álltak fel a lengyelek

VARGA BALÁZSVARGA BALÁZS
Vágólapra másolva!
2024.10.15. 22:50
Sebastian Szymanski góljával mentettek pontot a lengyelek a horvátok ellen (Fotó: Getty Images)
A labdarúgó Nemzetek Ligája A-ligájának 1. csoportjában Lengyelország kétgólos hátrányból felállva játszott 3–3-at Horvátországgal, míg Portugália először veszített pontokat ebben a kiírásban, 0–0-ra végezve Skóciában.

LENGYELORSZÁG–HORVÁTORSZÁG

A lengyelek ezt megelőzően 18 éve, tétmérkőzésen pedig még sohasem verték meg a horvátokat. A hazaiak jól kezdtek, hogy ezen változtassanak, az 5. percben Piotr Zielinski megpattanó lövése kötött ki a bal alsó sarokban. Túl sokáig azonban nem örülhettek a vendéglátók, mivel bő húsz perccel később már déli szomszédaink vezettek, ráadásul két góllal. Előbb Borna Sosa lőtt bombagólt 18 méterről, majd Petar Sucic helyezett a bal alsóba szép támadás végén, két perccel később pedig Martin Baturina talált be, miután Sucic labdát szerzett 30 méterre a lengyel kaputól, és visszaadta csapattársának a gólpasszt. Megfogták a kapott gólok a hazaiakat, ám sikerült összeszedniük magukat: a félidő végén Nicola Zalewski elé szerencsésen került oda a labda, de ha már helyzetbe került, kihasználta – ugyanoda lőtt, mint a meccs elején Zielinski –, ráadásul Jakub Kaminski egy perc múlva majdnem egyenlített.

A szünet után mentek előre a lengyelek az egyenlítésért, de nagyobb helyzetei a horvátoknak voltak. Aztán beállt Robert Lewandowski, és adott egy gólpasszt, csapattársa, Sebastian Szymanski 17 méterről lőtt a kapuba. Lendületben maradtak a hazaiak az egyenlítés után, és Jan Bednarek fejese nem is sokkal ment mellé. Az pedig még nagyobb löketet adott a lengyeleknek, hogy emberelőnybe kerültek: a vendégek kapusa, Dominik Livakovic a tizenhatoson kívül elrúgta a labdát, majd nagyon csúnyán letalpalta Lewandowskit, amiért egyből piros lapot kapott. Azonban nem született gól a hajrában, így a lengyelek hárompontos távolságra maradtak a horvátoktól. 3–3

Dominik Livakovic (zöldben) csúnyán lerúgta Robert Lewandowskit, amiért piros lapot kapott, de a horvátok emberhátrányban is megőrizték a döntetlent (Fotó: AFP)

SKÓCIA–PORTUGÁLIA

Nem hozott túl sok izgalmat a találkozó első félideje, nem látszott, hogy egyik csapat pont nélkül áll az utolsó helyen, míg a másik hibátlan mérleggel vezeti a csoportot. Sőt, a legnagyobb helyzet a skótok előtt adódott rögtön a mérkőzés elején: Scott McTominay fejelhetett teljesen üresen, de középre érkezett a labda, így Diogo Costa könnyedén fogta. A portugálok 70 százalékban birtokolták a labdát, de nem tudtak mit kezdeni a fölényükkel. Egyedül Cristiano Ronaldo ollózása jelentett némi veszélyt, ám az is inkább Billy Gilmourra, mint a kapura, mert az ötszörös aranylabdás a lábával eltalálta a Napoli játékosát.

Ronaldo fejesével kezdődött a második félidő, a labda a kapu fölé szállt, majd Francisco Conceicao is kihagyott egy nagy helyzetet. Aztán enyhült a portugál nyomás, a szigetországiak azonban továbbra sem birtokolták sokat a labdát, kontrákat pedig nem tudtak vezetni. Túl nagy sebességi fokozatra a hajrában sem kapcsoltak az ibériaiak, ennek ellenére beszorultak a skótok, akik kihúzták a végjátékot, és megszerezték első pontjukat az A-ligában. 0–0

Cristiano Ronaldo nem mindig értett egyet Lawrence Visser döntéseivel, ám nem a játékvezetőn múlt, hogy nem nyertek a portugálok (Fotó: Getty Images)

NEMZETEK LIGÁJA
4. FORDULÓ
A-LIGA
1. CSOPORT
Lengyelország–Horvátország 3–3 (Zielinski 5., Zalewski 45., Szymanski 68., ill. Sosa 19., Sucic 24., Baturina 26.)
Kiállítva: Livakovic (76., Horvátország)
Skócia–Portugália 0–0

A1-CSOPORTMGyDVL-KGk 
1. Portugália4317–3+4 10 
2. Horvátország42117–6+1 
3. Lengyelország41127–9–2 
4. Skócia4134–7–3 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik