Lélektani hadviselés? Fél napnál is hosszabb időre bezárták a nigériai futballválogatottat egy elhagyatott líbiai repülőtérre

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2024.10.14. 13:15
Nigériaiak a repülőtéren (Fotó forrása: William Troost-Ekong, X)
Vasárnapról hétfőre virradóra több mint tizenkét órára bezárták a nigériai labdarúgó-válogatottat egy líbiai repülőtérre – írta a közösségi médiában a csapatkapitány William Troost-Ekong. A „szuper sasok” dühösek, és nem áll szándékukban lejátszani a házigazdák elleni, keddre kiírt Afrikai Nemzetek Kupája-selejtezőt.

„Több mint tizenkét órányi veszteglés egy elhagyatott líbiai repülőtéren azután, hogy a leszállást már megkezdő gépünket váratlanul átirányították. A líbiai hatóságok indoklás nélkül megtagadták a landolásunkat Bengáziban. Itt meg ránk zárták az ajtókat, sem étel, sem ital, sem telefonkapcsolat. Megy a lélektani hadviselés” – foglalta össze a történteket William Troost-Ekong, a nigériaiak csapatkapitánya az X-en.

„Afrikaiak, tudunk mi ennél jobbat is” – ezt már Victor Boniface írta, felpanaszolva, hogy nem volt hol aludniuk; posztolt egy rövid videót is, amelyen állítólag az értük küldött (és visszautasított) mikrobuszok láthatók.

A líbiai hatóságok egyelőre nem kommentálták a történteket, ám a leszállási engedély megtagadása furcsa annak tükrében, hogy miközben a nigériaiakat az eredeti célponttól 250 kilométerre található Al Abrak Nemzetközi Repülőtérre irányították, a ghánai és a szudáni válogatott gépe gond nélkül landolhatott aznap Bengáziban – tudósít az ESPN. (Szudánban polgárháború dúl, ezért fogadja a válogatott Líbiában a ghánai csapatot.)

Troost-Ekong azt is írja posztjában, hogy az elégtelen biztonsági helyzet miatt nem vállalják a kétórás buszutat a mérkőzés helyszínére, és különben is: „Képzelhetjük, ezek után milyen szálláson helyeznének el minket és milyen ételt kapnánk. Legyen inkább az övék a három pont. Tiszteljük az ellenfeleinket, amikor vendégként érkeznek hozzánk, hasonló elbánást várunk mi is. Előfordulhatnak hibák, de olyasminek nincs helye a nemzetközi futballban, hogy szándékosan teremtenek ilyen körülményeket.”

Ami az esetleges szándékosságot illeti, vannak előzmények: néhány napja Nigériában csapott össze a két válogatott, és akkor a líbiai csapatkapitány, Fajszal al-Badri panaszkodott a fogadó országra. Beszámolója szerint hosszasan átkutatták a csomagjaikat, majd feleslegesen, nagy késéssel és rendkívül kényelmetlen körülmények között buszoztatták őket. A nigériai szövetség akkor úgy reagált, hogy a líbiaiak maguknak köszönhetik a zűrzavart, mert mind az érkezésük napjáról, mind a repülőgépük landolásának helyszínéről késve tájékoztatták őket, így rögtönözni kellett a szállításuk megszervezésekor.

A múlt pénteki, töméntelen időhúzást hozó mérkőzést Nigéria nyerte meg 1–0-ra a 86. percben született góllal, és három forduló után hét ponttal vezeti a csoportot; Líbia az utolsó, negyedik helyen áll egy ponttal.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik