VfB Stuttg3rt? A „kis Hoeness” ismét újraépíti a csapatot

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2024.08.27. 11:12
Lesz munka bőven, de nem alap nélküli az építezés! (Fotó: AFP)
Lehet óriási hőség a vén kontinensen, tombolhat a nyári szünet, lehet olimpia, nyújthat megannyi érdekességet és szórakozási lehetőséget a strandok és fesztiválok világa, mint rendesen, most is óriási figyelem övezi a futballvilág átigazolásait. Idén is nekilátunk, hogy rendet vágjunk a transzferek között – ahogyan az 2008 óta hagyomány, a Premier League, a Serie A és a Ligue 1 után a Bundesligával folytatjuk a transzferkört.

 

Micsoda problémák! A klubrekordot jelentő 73 pont is kevés volt a bajnoki címhez, ez egy évvel korábban még Bundesliga-elsőséget jelentett volna, majd a Bajnokok Ligájára készülve három alapembert ismét elvittek a gazdagabb klubok, bár rekordbevételt hozva a klubhoz – VFB STUTTGART, te most dicsekedsz vagy panaszkodsz? Ne feledjük, 2020-ban még a másodosztályban szerepeltek, a 2022–23-as idényben rájátszásban kellett kivívni az élvonalban maradás jogát, de Nico Gonzálezt, Gregor Kobelt, Sasa Kalajdzicot, Orel Mangalát, Naouirou Ahamadát, majd Konsztantinosz Mavropanoszt, Endo Vatarut és Borna Sosát is elveszítve a második helyen végeztek.

Önmaguk meglepetésére is, de szegényházról szó sincs, 2023-ban a hetedik-nyolcadik legnagyobb költségvetés a VfB-é volt a Bundesligában, és szerény 700 ezer eurós haszonnal zártak, klubrekordot jelentő, az előző évinél 46 millió euróval nagyobb, 218 millió eurós bevétel mellett.

„Ez a bevételnövekedés még lenyűgözőbb, ha azt nézzük, hogy a 2023-as pénzügyi év során felújítottuk az MHP Arénát. A stadion jócskán évi tízmillió euró fölötti hasznot termel majd nekünk. A bevételek fele a médiából és transzferügyletekből származik” – mondta Alexander Wehrle, az igazgatóság elnöke a részvényeseknek. Sokat elmond a pénzügyi háttérről, hogy a Mercedes-Benz Group AG mellé beszállt a Porsche AG is, utóbbinak is 10.4 százalék tulajdona van már a klubban a kétlépcsős befektetés eredményeként. Egy százalék a sportszergyártó Jako AG-é, további részvényeket, mintegy 3.9 százalékot is eladnak még a tervek szerint.

„A württembergi globális márkaszövetség megalakult. A Porsche és az MHP bevonása történelmi lépés, amely hosszú távon mozgásteret és stabilitást biztosít számunkra. Ezt a VfB fenntartható jövőjének biztosítására és a klub további fejlesztésére fogjuk használni. Abban is teljesen biztos vagyok, hogy régiónk más erős vállalatai is részt kívánnak venni a VfB közös történelmében az elkövetkező években” – nyilatkozta Wehrle. A szavait talán másnak is érdemes lenne megfontolni. 

Az MHP egyébként a Mercedes után tavaly óta a stadion névadója, a tanácsadó cég a Porsche AG 100 százalékos tulajdonában áll. 

A VfB rekordvételei (Forrás: Transfermarkt)

„Olyan bajnokságra számítok, mint Angliában volt legutóbb, négy vagy öt csapat harcol majd a bajnoki címért. Továbbra is bízom a VfB Stuttgartban, amely legutóbb megelőzte Bayernt. A stuttgartiak a pimasz csapatukkal, Sebastian Hoeness irányításával ismét kemény vetélytársa lesz mindenkinek” – mondta a minap Lothar Matthäus.

A Sport Bild Jürgen Kloppot idézte, miszerint az edző határozza meg a csapatot, nem a sportigazgató, vagy mint Németországban, a felügyelőbizottsági főelöljáró: Stuttgartban a 2023-ban érkező „kis Hoeness” a sikerek kulcsa. 

És igen: a 42 éves, a Bayern Münchennél és a Hoffenheimnél pallérozódó Sebastian Hoeness (a VfB Stuttgart és a Hertha egykori játékosa) Dieter Hoeness, a VfB és a Bayern egykori ászának a fia, és Uli Hoeness Bayern-ikon unokaöccse.

 „Világos filozófiát követnek. Azt mondják, fiatal, tehetséges, inkább németül beszélő játékosokat igazolnak, akik még fejlődőképesek. Igazold le, és fejleszd! Ez volt a stratégia. És nem kapkodtak. Elment Mavropanosz, Borna Sosa és Endo, Ito, Anton és Guirassy. Endo helyére megszerezték Angelo Stillert, beépítették, ez fantasztikus volt. De látjuk, mennyit fejlődött Anton, Dan-Axel Zagadou vagy Ito. Aztán jött Maximilian Mittelstädt, aki Sosa pozíciójában válogatott játékos lett” – merengett el az új idény előtt a régi stuttgarti ász, Cacau, ma a klub nagykövete.

Az Ito, Anton, Guirassy triót nem lehetett visszatartani, ugyanakkor hármójukat összesen 13.4 millióért vették, és 64 millióért adták el, plusz jelentős bónuszok. Néhány létszámon felüli játékosért is kaptak pár százezer eurót, ez ritkaság a topligákban, ez is a felelős gazdálkodást jelzi, a veterán Genki Haragucsit elengedték, Mahmoud Dahoud nem bizonyított kölcsönben – nem úgy, mint a középcsatár, a német válogatottba is bekerülő Deniz Undav, a svájci válogatott középső és jobb oldali védő, Leonidas Stergiou, francia kollégája, Anthony Rouault, illetve a német U21-es válogatott szélső, Jamie Leweling, őket végleg megszerezték, és nagyon jó áron, mindössze 37 millió euróért. 

De ez ugyebár még nem erősítés: Guirassy utóda a 21 millió euróért megvett Ermedin Demirovic, aki az előző idényben Augsburgban 33 bajnokin 15 gólig és 10 gólpasszig jutott, tehát kifejezetten olcsón érkezett; 2.5 millióért, 16.5 milliós vételi opcióval, jelentős bónuszokkal plusz a következő vételár 15 százalékának fenntartásával érkezett Bergamóból kölcsönbe a villámgyors, robbanékony, nagyon erős El Bilal Touré – őt az Atalanta tavaly klubrekordot jelentő 29.2 millióért vette. 

Nyolcmillió eurót ér a játékjoga a tízszeres svájci válogatott középső középpályásnak, Fabian Riedernek, tizedennyiért kapták kölcsön a Rennes-től, opcióval, a Freiburgtól ingyen szerezték meg a védelmi mindenes Yannik Keitelt, ő is nagy jövő előtt áll. 

A scoutok jelöltje volt a Feyenoord védője, Ramon Hendriks, a Bayerntől kölcsönkapott balhátvéd, Frans Krätzig, a volt werderes ék, Nick Woltemade, a Kicker szakértői által az új idény egyik nagy felfedezettjének várt U20-as válogatott balszellő, az 1. FC Kölntől ingyen érkező Justin Diehl, a cserekapus, a Drezdából kiszúrt Stefan Drljaca – ők topligás szinten fillérekért érkeztek a klubhoz, de óriási bennük a potenciál. Az ifiből felkerült az U18-as válogatott szélső, Luca Raimund és az első fordulóban 25 percet játszó középhátvéd, a japán-amerikai Anrie Chase, azaz Cseiszu Anri.

A villámléptű, éppen sérült védőt már meg is szerezték 

A közel két méter magas ék, Luca Pfeiffer nem bizonyított, leigazolhatja a Karlsruhe, az 1998-ban születű Silas Wamangitukából időközben egy évvel idősebb Silas Katompa Mvumpává váló szélsőt nem vitte el végül a Fulham, a Villarreal és a Lens sem, miként Maximilian Mittelstädtet az Arsenal, Angelo Stillert a Barcelona. A német sajtó szerint érkezik még egy középső védő Stuttgartba, Tiago Djaló (Juventus), Konsztantinosz Mavropanosz (West Ham), Armel Bella-Kotchap (Southampton), Loic Badé (Sevilla), Tomás Palacios (Independiente Rivadavia), Arouna Sangante (Le Havre), Warmed Omari (Rennes) és Oumar Solet (RB Salzburg) alkotja a jelöltek körét.

A három éve 3.5 millióért vett dán csatár, Wahid Faghir nincs nagy formában mostanában, az egyiptomi Mosztafa Mohamed (Nantes), David Datro Fofana (Chelsea), Kévin Denkey (Cercle Bruges), Arnaud Kalimuendo (Rennes) és Chuba Akpom (Ajax) is a klub listáján van – jöhet még egy karmester (az előző idényben az Union SG színeiben berobbanó spanyol Cameron Puertas) és egy szélső (Morgan Whittaker, Plymouth Argyle vagy Livano Comenencia, Juventus B) is.

Lassan meg kell oldani Alexander Nübel ügyét is, aki jövőre visszatér kölcsönből a Bayernhez, ahonnan nagyon rossz szájízzel jött el, de Stuttgartban kivirágzott. Ha már kivirágzás: a francia támadó középpályást, Enzo Millot-t 1.75 millió euróért vették, a játékjoga most 30 milliót ér, és éppen csak betöltötte a 22-t, a 2.5 millió euróért megszerzett Chris Führich már ötszörös válogatott, ő is éppen ennyit ér; 20 millióra teszi a Transfermarkt Angelo Stiller értékét: a szűrőt 2021-ben ingyen engedte el a Bayern, a VfB ötmilliót adott érte tavaly. 

A csapatkapitányt, Atakan Karazort 800 ezer euróért vették, ma 20-szor ennyiért tehetnék meg ezt! 

Sok kicsi sokra megy, még Nico González újabb eladásából csorog hozzájuk 3.8 millió euró, ha minden opciót le tud hívni a Juventustól a Fiorentina.

(Forrás: Transfermarkt)

„Ez a kombináció az új módszerünk: olyan csúcsteljesítményre képes játékosokat veszünk, akik azonnal tudnak segíteni, valamint fiatal, fejlődőképes játékosokat, akik nagy potenciállal rendelkeznek. Az új szezonban is versenyképes csapatunk lesz” – jósolta a Stuttgart főnöke, Alexander Wehrle, aki elárulta, hogy nagyon meglepődtek azon, hogy a mindenki által szeretett kapitányuk,  Waldemar Anton a Dortmundhoz igazolt, hogy a BL-ben játsszon, ahová ezüstérmesként a Stuttgart is eljutott. 

„De respektálni kell a távozási szándékokat, így történt ez Guirassy esetében is. Ha nem távozik Guirassy, akkor is megvesszük Demirovicot – árulta el Wehrle, és azt is őszintén megmondta, hogy a viszonylag alacsony összegű kivásárlási záradékokat akkor szabták meg, amikor mint sportszempontokból, mind anyagilag teljesen más helyzetben voltak. – Ezeket a kitételeket el akarjuk kerülni a jövőben. Természetesen ez nem mindig lehetséges, de vagyunk most annyira stabil helyzetben, hogy megengedhetjük magunknak, hogy időnként lejárjon egy-egy szerződés.”

Az okos tervezés miatt jövőre nem fenyegeti őket ilyen veszély, most sem kezdtek heves lefolyású pénzszórásba, pedig az új résztulajdonos és a BL-szereplés 150 millió euróval megnyújtotta a költségvetésüket, a vezetés egyes tagjai sokallták Undav árát. A VfB-s topfizetés bruttó 3.5 millió euró volt, ez a Bayern által kölcsönadott Nübelé, a második Zagadou 2.5 millióval, de nem tudni még, mennyit kaptak az új fiúk.

Így sem rossz! (Forrás: Transfermarkt)

Nem lehet elégszer elismerni a „kis” Hoeness teljesítményét, nem véletlenül került szóba már Münchenben is: bebizonyította, hogy képes csapatot építeni, képes sikereket elérni máshol leírt vagy számításba sem vett játékosokkal. Emeljük ki azt is, hogy topligás szinten kiemelendő, hogy a 16 eddigi érkező közül 2 játékos saját nevelés, 9 német, Demirovic pedig hamburgi születésű, a HSV neveltje, onnan igazolta le a Lipcse, Fabian Rieder és Leonidas Stergiou svájci, ám német nyelvterületen nőtt fel, az U17-es Eb-győztes Hendriks holland, de a modellkinézetű játékos első nyilatkozataiban szép német mondatokkal vette le a lábukról a női szurkolókat. 

Ez lehet a stuttgarti sikerrecept: elkerülni a bábeli zűrzavart mind a költségek terén, mind az öltözőben.

A BUNDESIGA ÁTIGAZOLÁSAI
2024 NYARA

FC AUGSBURG
ÉRKEZETT: Kristijan Jakic (Eintracht Frankfurt, kölcsön után végleg, 5 000 000 euró), Samuel Essende (Vizela, 4 000 000 euró), Keven Schlotterbeck (Freiburg, 2 500 000 euró), Nediljko Labrovic (HNK Rijeka, 2 500 000 euró), Yusuf Kabadayi (Bayern München II, 900 000), Steve Mounié (Brest, ingyen), Dimitriosz Jannulisz (Norwich City, i.), Marius Wolf (Dortmund, ingyen), Alexis Claude-Maurice (Nice, i.)
Kölcsönbe: Frank Onyeka (Brentford), Chrislain Matsima (Monaco)
Kölcsönből vissza: Nathanaël Mbuku (St.-Étienne), David Colina (Vejle), Irvin Cardona (St.-Étienne), Okugava Maszaja (Hamburg), Lasse Günther (Wehen Wiesbaden)
TÁVOZOTT: Sven Michel (Paderborn, 300 000), Iago (Bahia, ingyen), Ermedin Demirovic (VfB Stuttgart, 21 000 000), Lukasz Petkov (Elversberg, 500 000), Niklas Dorsch (Heideheim, 3 500 000), Arne Engels (Celtic, 11 000 000)
Kölcsönbe: Lasse Günther (Karlsruhe), Dion Beljo (Rapid Wien, 300 000), David Colina (Vejle), Irvin Cardona (Espanyol, 400 000), Patric Pfeiffer (Young Boys), Felix Uduokhai (Besiktas, 500 000), Nathanaël Mbuku (Dinamo Zagreb)
Kölcsönből vissza: Kevin Mbabu (Fulham), Pep Biel (Olympiakosz)

BORUSSIA DORTMUND
ÉRKEZETT: Waldemar Anton (VfB Stuttgart, 22 500 000 euró), Serhou Guirassy (VfB Stuttgart, 18 000 000), Pascal Gross (Brighton, 7 000 000), Maximilian Beier (Hoffenheim, 28 500 000), Kjell Wätjen (Dortmund U19)
Kölcsönbe: Yan Couto (Manchester City, 4 000 000)
Kölcsönből vissza: Tom Rothe (Holstein Kiel), Giovanni Reyna (Nottingham Forest), Soumaila Coulibaly (Royal Antwerpen)
TÁVOZOTT: Ole Pohlmann (Rio Ave, 1 600 000), Marius Wolf (Augsburg, ingyen), Mats Hummels (szerződése lejárt), Marco Reus (Los Angeles FC, i.), Tom Rothe (Union Berlin, 5 000 000), Niclas Füllkrug (West Ham, 27 000 000), Mateu Morey (Mallorca, i.)
Kölcsönbe: Sébastien Haller (Leganés), Youssoufa Moukoko (Nice), Salih Özcan (Wolfsburg), Soumaila Coulibaly (Brest)
Kölcsönből vissza: Ian Maatsen (Chelsea), Jadon Sancho (Manchester United)

BAYER 04 LEVERKUSEN
ÉRKEZETT: Aleix García (Girona, 18 000 000 euró), Jeanuël Belocian (Rennes, 15 000 000 euró), Martin Terrier (Rennes, 20 000 000)
Kölcsönbe: Nordi Mukiele (PSG)
Kölcsönből vissza: Szardar Azmun (Roma)
TÁVOZOTT: Patrick Pentz (Bröndby, 2 550 000), Szardar Azmun (al-Sabab, 5 000 000), Iker Bravo (Udinese, 600 000), Szardar Azmun (Sabab al-Ahli, 5 000 000), Adam Hlozek (Hoffenheim, 18 000 000), Timothy Fosu-Mensah (szerződése lejárt)
Kölcsönbe: Noah Mbamba (Fortuna Düsseldorf), Odilon Kossounou (Atalanta, 5 000 000), Gustavo Puerta (Hull City)
Kölcsönből vissza: Josip Stanisic (Bayern München), Borja Iglesias (Betis)

FC BAYERN MÜNCHEN
ÉRKEZETT: Michael Olise (Crystal Palace, 53 000 00), Joao Palhinha (Fulham, 51 000 000), Ito Hiroki (VfB Stuttgart, 23 500 000), Bryan Zaragoza (Granada, kölcsön után végleg, 13 000 000), Nestory Irankunda (Adelaide United, 3 400 000), Armindo Sieb (Greuther Fürth, 1 500 000), Eric Dier (Tottenham, kölcsön után végleg, ingyen), Gibson Nana Adu (Unterhaching), Maurice Krattenmacher (Unterhaching), Lovro Zvonarek (Bayern München II)
Kölcsönből vissza: Josip Stanisic (Bayer Leverkusen), Gabriel Vidovic (Dinamo Zagreb), Paul Wanner (Elversberg), Arijon Ibrahimovic (Frosinone), Frans Krätzig (Austria)
TÁVOZOTT: Malik Tillman (PSV, kölcsön után végleg, 12 000 000), Maurice Krattenmacher (Ulm), Bouna Sarr (szl.), Eric-Maxim Choupo-Moting (szl.), Nusszair Mazraui (Manchester United, 15 000 000), Matthijs de Ligt (Manchester United, 45 000 000), Johannes Schenk (Preussen Münster, 100 000)
Kölcsönbe: Frans Krätzig (VfB Stuttgart, 500 000), Bryan Zaragoza (Osasuna, 250 000), Gibson Nana Adu (Unterhaching), Armindo Sieb (Mainz), Lovro Zvonarek (Sturm Graz), Gabriel Vidovic (Mainz), Paul Wanner (Heidenheim), Maurice Krattenmacher (Ulm)
Kölcsönbe: Gibson Nana Adu (Unterhaching), Armindo Sieb (Mainz), Lovro Zvonarek (Sturm Graz), Paul Wanner (Heidenheim)

VFL BOCHUM
ÉRKEZETT: Patrick Drewes (Karlsruhe, 100 000), Ivan Ordec (Dinamo Moszkva, kölcsön után végleg, i.), Dani de Wit (AZ, i.), Ibrahima Sissoko (Strasbourg, i.), Mijosi Kodzsi (Birmingham City)
Kölcsönbe: Myron Boadu (Monaco), Jakov Medic (Ajax)
Kölcsönből vissza: Gerrit Holtmann (Darmstadt)
TÁVOZOTT: Patrick Osterhage (Freiburg, 4 800 000), Aszano Takuma (Mallorca, i.), Kevin Stöger (Mönchengladbach, i.), Andreas Luthe (visszavonult), Christopher Antwi-Adjei (Schalke, i.), Michael Esser (visszavonult), Philipp Förster (szl.)
Kölcsönből vissza: Goncalo Paciencia (Celta Vigo), Keven Schlotterbeck (Freiburg)

EINTRACHT FRANKFURT
ÉRKEZETT: Hugo Ekitiké (PSG, k. v., 16 500 000), Can Uzun (Nürnberg, 11 000 000), Lisztes Krisztián (Ferencváros, 4 500 000), Oscar Höjlund (Köbenhavn, 1 350 000), Robin Koch (Leeds United, kölcsön után végleg, i.), Fenyő Noah (Eintracht Frankfurt U19), Mahmoud Dahoud (Brighton, i.)
Kölcsönbe: Rasmus Kristensen (Leeds United), Arthur Theate (Rennes)
Kölcsönből vissza: Igor Matanovic (Karlsruhe), Nathaniel Brown (Nürnberg), Paxten Aaronson (Vitesse), Aurele Amenda (Young Boys), Faride Alidou (1. FC Köln), Jessic Ngankam (Mainz)
TÁVOZOTT: Kristijan Jakic (Augsburg, k. v., 5 000 000), Sebastian Rode (visszavonult), Haszebe Makoto (visszavonult), Willian Pacho (PSG, 40 000 000), Philipp Max (Panathinaikosz, 1 000 000), António Fóti (Dortmund II, 150 000), Dario Gebuhr (Hansa Rostock, 70 000), Sidney Raebiger (Eintracht Braunschweig, 70 000)
Kölcsönbe: Paxten Aaronson (Utrecht), Nacho Ferri (Kortrijk), Hrvoje Smolcic (LASK), Elias Baum (Elversberg), Jessic Ngankam (Hannover), Faride Alidou (Hellas Verona), Aurélio Buta (Reims)
Kölcsönből vissza: Sasa Kalajdzic (Wolverhampton), Donny van de Beek (Manchester United)

SC FREIBURG
ÉRKEZETT: Eren Dinkci (Werder Bremen, 5 000 000), Patrick Osterhage (VfL Bochum, 4 800 000), Maximilian Philipp (VfL Wolfsburg, k. v., 1 000 000)
Kölcsönből vissza: Robert Wagner (Greuther Fürth), Hugo Siquet (Cercle Bruges), Keven Schlotterbeck (Bochum)
TÁVOZOTT: Keven Schlotterbeck (Augsburg, 2 500 000), Yannik Keitel (VfB Stuttgart, i.), Hugo Siquet (FC Bruges, 3 000 000), Benjamin Uphoff (Hansa Rostock, i.)
Kölcsönbe: Robert Wagner (St. Pauli, 200 000)
Kölcsönből vissza: Szalai Attila (Hoffenheim)

1. FC HEIDENHEIM 1846
ÉRKEZETT: Mikkel Kaufmann (Union Berlin, 1 250 000), Mathias Honsak (Darmstadt, i.), Julian Niehues (Kaiserslautern, i.), Luca Kerber (Saarbrücken, i.), Niklas Dorsch (Augsburg, 3 500 000), Sirlord Conteh (Paderborn, 700 000), Léo Scienza (Ulm, 600 000)
Kölcsönbe: Paul Wanner (Bayern München)
TÁVOZOTT: Jan-Niklas Beste (Benfica, 8 000 000), Tim Kleindienst (Mönchengladbach, 7 000 000), Kevin Sessa (Hertha, i.), Nikola Dovedan (Karagümrük, i.)
Kölcsönből vissza: Eren Dinkci (Werder Bremen)

TSG 1899 HOFFENHEIM
ÉRKEZETT: Alexander Prass (Sturm Graz, 9 500 000), Adam Hlozek (Leverkusen, 18 000 000), Robin Hranác (Viktoria Pilsen, 8 000 000), Haris Tabakovic (Hertha, 3 000 000), Valentin Gendrey (Lecce, 8 500 000), Erencan Yardimci (Eyüpspor, 4 000 000), Arthur Chaves (Académico Viseu)
Kölcsönből vissza: Jacob Bruun Larsen (Burnley), Diadié Samassékou (Cádiz), Julian Justvan (Darmstadt), Szalai Attila (Freiburg)
TÁVOZOTT: John Brooks (Hertha, i.), Robert Skov (szl.), Maximilian Beier (Dortmund, 28 500 000), Julian Justvan (Nürnberg, 1 000 000)
Kölcsönbe: Erencan Yardimci (Sturm Graz)
Kölcsönből vissza: Wout Weghorst (Burnley)

HOLSTEIN KIEL
ÉRKEZETT: Magnus Knudsen (FK Rosztov, 1 000 000), Armin Gigovic (FK Rosztov, 1 800 000), Max Geschwill (Sandhausen, 200 000), Phil Harres (Homburg, 200 000), Tymoteusz Puchacz (Union Berlin)
TÁVOZOTT: Philipp Sander (Mönchengladbach, 1 000 000)
Kölcsönből vissza: Tom Rothe (Borussia Dortmund)

1. FSV MAINZ 05
ÉRKEZETT: Szano Kaisu (Kasima Antlers, 2 500 000), Nikolas Veratschnig (Wolfsberg, 800 000), Hong Hjun Szok (Gent, 4 000 000)
Kölcsönbe: Armindo Sieb (Bayern München), Moritz Jenz (Wolfsburg), Gabriel Vidovic (Bayern München)
Kölcsönből vissza: Delano Burgzorg (Huddersfield), Ajmen Barkok (Hertha), Paul Nebel (Karlsruhe)
TÁVOZOTT: Delano Burgzorg (Middlesbrough, 2 750 000), Leandro Barreiro (Benfica, i.), Merveille Papela (Darmstadt, i.), Josuha Guilavogui (szl.), Anwar El Ghazi (Cardiff City, i.), Brajan Gruda (Brighton, 31 500 000)
Kölcsönbe: Ludovic Ajorque (Brest), Tom Krauss (Luton Town), Marco Richter (Hamburg, 300 000), Edimilson Fernandes (Brest)
Kölcsönből vissza: Sepp van den Berg (Liverpool), Jessic Ngankam (Eintracht Frankfurt)

BORUSSIA MÖNCHENGLADBACH
ÉRKEZETT: Tim Kleindienst (Heidenheim, 7 000 000), Philipp Sander (Holstein Kiel, 1 000 000), Kevin Stöger (Bochum, i.)
Kölcsönből vissza: Yvandro Borges (NEC), Oscar Fraulo (Utrecht)
TÁVOZOTT: Patrick Herrmann (visszavonult), Tony Jantschke (visszavonult), Christoph Kramer (szerződését felbontották), Jonas Kersken (Arminia Bielefeld, 300 000)
Kölcsönbe: Manu Koné (Roma)
Kölcsönből vissza: Jordan (Union Berlin), Maximilian Wöber (Leeds United)

VFB STUTTGART
ÉRKEZETT: Jamie Leweling (Union Berlin, k. v., 5 000 000), Jeff Chabot (1. FC Köln, 4 000 000), Anthony Rouault (Toulouse, k. v., 3 000 000), Leonidas Stergiou (St. Gallen, k. v., 2 000 000), Ramon Hendriks (Feyenoord, 1 000 000), Nick Woltemade (Werder Bremen, i.), Justin Diehl (1. FC Köln, i.), Sztefan Drljaca (Dynamo Dresden, i.), Yannik Keitel (Freiburg, i.), Ermedin Demirovic (Augsburg, 21 000 000), Deniz Undav (Brighton, 26 700 000), Ameen Al-Dakhil (Burnley, 9 000 000)
Kölcsönbe: Fabian Rieder (Rennes, 800 000), Frans Krätzig (Bayern München, 500 000), El Bilal Touré (Atalanta, 2 500 000)
Kölcsönből vissza: Wahid Faghir (Elversberg), Luca Pfeiffer (Darmstadt)
TÁVOZOTT: Ito Hiroki (Bayern München, 23 500 000), Waldemar Anton (Borussia Dortmund, 22 500 000), Gil Dias (Famalicao, 920 000), Matej Maglica (Darmstadt, k. v., 800 000), Haragucsi Genki (szl.), Serhou Guirassy (Dortmund, 18 000 000)
Kölcsönbe: Jong Vu Jong (Union Berlin, 700 000), Luca Pfeiffer (Karlsruhe), Silas (Crvena zvezda)
Kölcsönből vissza: Mahmud Dahod (Brighton), Deniz Undav (Brighton) 

RASENBALLSPORT LEIPZIG
ÉRKEZETT: Assan Ouédraogo (Schalke, 10 000 000), Maarten Vandevoordt (Genk, 10 000 000), Antonio Nusa (FC Bruges, 21 000 000), Lutsharel Geertruida (Feyenoord, 20 000 000)
Kölcsönbe: Arthur Vermeeren (Atlético Madrid, 3 000 000)
Kölcsönből vissza: Hugo Novoa (Villarreal B), André Silva (Real Sociedad), Ilaix Moriba (Getafe)
TÁVOZOTT: Angelino (Roma, k. v., 5 200 000), Christopher Lenz (szl.), Hugo Novoa (Alavés, 1 500 000), Dani Olmo (Barcelona, 55 000 000), Sanoussy Ba (Eintracht Braunschweig, 150 000), Tim Schreiber (Dynamo Dresden, 150 000), Mohamed Simakan (al-Nasszr, 35 000 000), Fabrice Hartmann (szerződését felbontották)
Kölcsönbe: Janis Blaswich (RB Salzburg, 1 000 000), Yannick Eduardo (De Graafschap), Ilaix Moriba (Celta Vigo)

FC ST. PAULI
ÉRKEZETT: Fin Stevens (Brentford, 600 000), Scott Banks (Crystal Palace, 400 000), Ben Voll (Viktoria Köln, 100 000)
Kölcsönbe: Robert Wagner (Freiburg, 200 000), Morgan Guilavogui (Lens, 500 000)
TÁVOZOTT: Eric da Silva Moreira (Nottingham Forest, 1 500 000), Marcel Hartel (St. Louis CITY, i.)
Kölcsönből vissza: Aljoscha Kemlein (Union Berlin)

1. FC UNION BERLIN
ÉRKEZETT: Bénes László (Hamburg, 3 000 000), Leopold Querfeld (Rapid Wien, 3 000 000), Ivan Prtajin (Wehen Wiesbaden, 1 000 000), Alex Král (Szpartak Moszkva, k. v., i.), Tom Rothe (Dortmund, 5 000 000), Livan Burcu (Sandhausen, 300 000)
Kölcsönbe: Jong Vu Jong (VfB Stuttgart, 700 000), Andrej Ilics (Lille)
Kölcsönből vissza: Tim Skarke (Darmstadt), Jordan (Borussia Mönchengladbach), Aljoscha Kemlein (St. PauliTymoteusz Puchacz (Kaiserslautern)
TÁVOZOTT: Jamie Leweling (VfB Stuttgart, k. v., 5 000 000), ), Morten Thorsby (Genoa, k. v., 4 000 000), Mikkel Kaufmann (Heidenheim, 1 250 000), Aissza Laiduni (al-Vakrah, 4 500 000), Robin Knoche (Nürnberg, i.), Tymoteusz Puchacz (Holstein Kiel)
Kölcsönbe: Alex Král (Espanyol), Chris Bedia (Hull City), Robin Gosens (Fiorentina, 500 000), Livan Burcu (Magdeburg), Lennart Grill (Eintracht Braunschweig), Paul Jaeckel (Eintracht Braunschweig)
Kölcsönből vissza: Brenden Aaronson (Leeds United)

SV WERDER BREMEN
ÉRKEZETT: Skelly Alvero (Lyon, k. v., 4 750 000), Keke Topp (Schalke, 2 000 000), Markus Kolke (Hansa Rostock, 75 000), Marco Grüll (Rapid Wien, i.)
Kölcsönbe: Derrick Köhn (Galatasaray)
Kölcsönből vissza: Eren Dinkci (Heidenheim), Mio Backhaus (Volendam), Oliver Burke (Birmingham City)
TÁVOZOTT: Eren Dinkci (Freiburg, 5 000 000), Nick Woltemade (VfB Stuttgart, i.), Jiri Pavlenka (szl.), Christian Gross (visszavonult)
Kölcsönbe: Dawid Kownacki (Fortuna Düsseldorf)

VFL WOLFSBURG
ÉRKEZETT: Kamil Grabara (Köbenhavn, 13 500 000), Marius Müller (Schalke, 1 500 000), Dárdai Bence (Hertha, i.), Konsztantinosz Kulierakisz (PAOK Szaloniki, 11 750 000)
Kölcsönbe: Mohamed Amoura (Union SG, 3 000 000), Salih Özcan (Dortmund), Denis Vavro (Köbenhavn)
Kölcsönből vissza: Nicolas Cozza (Nantes), Bartosz Bialek (Eupen), Bartol Franjic (Darmstadt)
TÁVOZOTT: Maximilian Philipp (Freiburg, k. v., 1 000 000), Koen Casteels (al-Kvadsziah, i.), Luca Waldschmidt (1. FC Köln, k. v., i.), Maxence Lacroix (Crystal Palace, 18 000 000)
Kölcsönbe: Bartol Franjic (Sahtar Doneck), Dzenan Pejcinovic (Fortuna Düsseldorf), Václav Cerny (Rangers, 1 500 000), Nicolas Cozza (Nantes)
Kölcsönből vissza: Amin Sarr (Lyon)

AZ ÉLVONALBÓL KIESETT CSAPATOK

1. FC KÖLN
ÉRKEZETT: Rasmus Carstensen (Genk, 1 500 000), Malek El Mala (Viktoria Köln, 450 000), Said El Mala (Viktoria Köln, 450 000)
Kölcsönből vissza: Tim Lemperle (Greuther), Mathias Olesen (Yverdon), Jonas Urbig (Greuther Fürth)
TÁVOZOTT: Jeff Chabot (VfB Stuttgart, 4 000 000), Benno Schmitz (Grasshoppers, i.), Davie Selke (Hamburg, i.), Justin Diehl (VfB Stuttgart, i.)
Kölcsönbe: Malek El Mala (Viktoria Köln), Said El Mala (Viktoria Köln)
Kölcsönből vissza: Luca Waldschmidt (Wolfsburg), Rasmus Carstensen (Genk), Faride Alidou (Eintracht Frankfurt)

SV DARMSTADT 98
ÉRKEZETT: Isac Lidberg (Utrecht, 1 000 000), Matej Maglica (VfB Stuttgart, kv., 800 000), Kai Klefisch (Paderborn, 500 000), Karol Niemczycki (Fortuna Düsseldorf, 150 000), Alekszandar Vukotics (Wehen Wiesbaden, 150 000), Merveille Papela (Mainz, i.), Killian Corredor (Rodez)
TÁVOZOTT: Christoph Klarer (Birmingham City, 4 150 000), Marvin Mehlem (Hull City, 1 500 000), Mathias Honsak (Heidenheim, i.), Emir Karic (Sturm Graz, i.), Braydon Manu (PEC, i.)
Kölcsönből vissza: Tim Skarke (Union Berlin), Julian Justvan (Hoffenheim), Bartol Franjic (Wolfsburg), Gerrit Holtmann (Bochum), Luca Pfeiffer (VfB Stuttgart)

Vastaggal az elmúlt hét átigazolásai, lezárva kedden reggel.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik