A Hertha játékosai kevesebbet futnak, mint Dárdainál – ezért nincs fejlődés?

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2024.10.22. 16:22
Hertha BSC - Eintracht Braunschweig
Egy kimutatás szerint Cristian Fiél (balra) játékosai nem futnak eleget ahhoz, hogy felvegyék a versenyt az élmezőnnyel a német másodosztályban (Fotó: AFP)
A német másodosztályú Hertha BSC a nyári edzőváltás óta sem szerepel sokkal jobban, mint az előző idényben: Dárdai Pál irányításával a 9. helyen zárt, az új trénerrel, Cristian Fiéllel a kispadon pedig kilenc forduló alatt 14 pontot szerezve a hetedik. A berlini sajtó már meg is találta a vártánál gyengébb szereplés egyik lehetséges okát…

 

A berliner-kurier.de cikke szerint a Hertha BSC játékosai ebben az idényben mérkőzésenként átlagosan 114.53 kilométert tesznek meg, és ez a szám három kilométerrel kevesebb, mint az előző idény 117.74 kilométeres átlaga. Pedig a Dárdai Pál vezetőedzői időszakában elért eredmény is csak a 8. helyet jelentette a bajnokságban, míg például a feljutó St. Pauli 122.24 kilométert átlagolt.

Ebben az évadban Cristian Fiél csapata azonban csak a 12. helyen áll a futásteljesítmény alapján a német másodosztályban, még a Hertha legtöbbet futó játékosa, Michael Cuisance is csak 10.8 kilométert tesz meg átlagosan, meccsenként, amivel csak a 22. a 2. Bundesliga összes játékosa között, a listát a Karlsruhe középpályása, Leon Jensen 12.28 kilométerrel vezeti.

A legutóbb, a Braunschweig ellen 3–1-re megnyert meccs első félidejében mutatott teljesítményt a Hertha vezetőedzője is élesen kritizálta, mert hatalmas lyuk tátongott a középpályán a védelem és a támadósor között, nem tudtak kellő nyomást gyakorolni a berliniek az ellenfélre, amely 45 perc után Szabó Levente góljával 1–0-ra még vezetett.

A Berliner Kurier szerint a meccsenként átlagos futásteljesítmény három kilométeres visszaesése riasztó adat, tekintve, hogy a labdarúgás alapvetően futásra épülő sport. A visszaesést azzal együtt is riasztónak tartja a lap, hogy Fiél csapata más taktikával játszik, mint Dárdaié, mert az előző idényben Dárdai alakulata feladta a labdabirtoklást, és a meccsek többségén futott a labda meg az ellenfél után, míg Fiél a labdabirtoklásra alapozva az ellenfelet akarná futtatni. Csakhogy bizonyos futómennyiség nélkül nem lehet domináns támadójátékot megvalósítani, agresszívan nyomás alatt tartani az ellenfelet – hangsúlyozza a szerző.

A cikk végkövetkeztetése, hogy Cristian Fiélnek el kell érnie, hogy többet fussanak a játékosai, mert nem lehet azt várni, hogy jobban szerepeljen a csapat, mint az előző idényben, ha közben három kilométerrel kevesebbet futnak a játékosok.

A Dárdai Pál két fiát, az egyaránt magyar válogatott Dárdai Mártont és ifjabb Dárdai Pált foglalkoztató Hertha jelenleg csak két hellyel van előrébb a tabellán, mint az előző idény végén, amikor a vezetőség számára csalódást jelentő 9. helyen zárt. Igaz, csak négy pont a hátránya az osztályozót jelentő, 3. helyen álló Hamburggal szemben. A berliniekre szombaton rangadó vár a 2. helyen álló Karlsruhe vendégeként.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik