A járt ösvényen haladnak

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2004.02.20. 22:20
Címkék
A maga nemében szokatlan lesz a február 21-i tapolcai gála főmérkőzése, hiszen a bokszban világbajnoki övek kapcsán már többször hallottunk címegyesítő mérkőzésről, interkontinentális bajnoki övek esetében viszont ez nem igazán jellemző. A Balaton közeli városban ringbe lépő Nagy János és Kirkor Kirkorov viszont az utóbbi céllal bunyózik, a két kiskönnyűsúlyú párharcának győzteséé lesz a WBO (Bokszvilágszervezet) jelenleg Nagynál lévő öve, valamint a WBA (Bokszvilágszövetség) pillanatnyilag gazdátlan koronája.
Túl van a mérlegelésen Nagy „Csonttörô” János, aki szombaton címmeccset vív
Túl van a mérlegelésen Nagy „Csonttörô” János, aki szombaton címmeccset vív
Túl van a mérlegelésen Nagy „Csonttörô” János, aki szombaton címmeccset vív
Túl van a mérlegelésen Nagy „Csonttörô” János, aki szombaton címmeccset vív
Túl van a mérlegelésen Nagy „Csonttörô” János, aki szombaton címmeccset vív
Túl van a mérlegelésen Nagy „Csonttörô” János, aki szombaton címmeccset vív
Aki előtt esetleg tavaly októberig nem lett volna világos, kit is tekint klubja, a Felix-Promotion első emberének Rácz Félix menedzser, az azóta eltelt időszakban alighanem annak is kiderült. Nagy Jánost (15–0, 11 K. O.–T. K. O.). Magyar szemmel nézve talán kicsit furcsa – egyesek szerint túlzott – az a televíziós kampány, illetve médiamegjelenés, ami a Csonttörő fellépéseit megelőzi, illetve kíséri, de a promoter-menedzser minden bizonnyal úgy van vele, ha ez a recept Nyugaton bevált, miért ne lehetne itthon is sikeres.
A beinduláshoz kellett egy remek érzékkel megválasztott ellenfél, a pehelysúlyú világbajnoki övért Kovács Istvánt Budapesten legyőző argentin Julio Pablo Chacón, majd kellett a szolnoki győztes találkozó, illetve annak máig vitatott körítése, és minden adott volt a folytatáshoz. A Nagy–Chacón meccs körül mindenki megtalálta a neki kedvére valót, aki a bokszot szereti (legalábbis egy ideig), és aki a bulvár iránt fogékony, (a mélyütéssel, illetve némi színészi bemutatóval befejezett ütközetről hetekig csámcsogtak). Érvényesült a profiboksz egyik velejárója, a "Kenyeret és cirkuszt"-elv.
Az indulás volt csak nehéz, de a körülmények szerencsés összejátszása folytán ezzel is megbirkózott a klub, és a későbbiekben ezt a folyamatot már csak meg kellett lovagolni. A bokszban korábban nem éppen fényes kísérletekkel jelentkező TV2 az istálló mögött maradt (folytatódik a közönség kegyeiért zajló harc az RTL Klubbal, más kérdés, hogy az adu az utóbbinál van, hiszen a González–Erdei mérkőzés nézettségét jelen körülmények között lehetetlen überelni, mondjon bárki is bármit), Nagy maradt, és a lendület is maradt.
Rácz ismét újdonsággal rukkolt ki, interkontinentális címeket kíván egyesíttetni, ami mind marketing-, mind pedig sportszakmai szempontból jó döntés. A "Dupla vagy semmi" szlogennel simán lehet szponzorokat csábítani, a meccs győztese pedig minden bizonnyal az összes jelentős világszervezetnél legalább egy-két helyet előrelép majd a ranglistán. Ez Nagy János esetében különösen fontos, hiszen ő most a WBA-nál a negyedik, a WBO-nál a nyolcadik, az IBF-nél (Nemzetközi Bokszszövetség) és a WBC-nél (Bokszvilágtanács) pedig a tizedik. Esetleges győzelemmel gyakorlatilag mindenhol világbajnoki címmérkőzés közelébe kerülne.
A bolgár Kirkor Kirkorovnak (24–5, 5), az egykori amatőr világ- és Európa-bajnoknak pedig ez az utolsó lehetősége arra, hogy megragadjon a világ élvonalában. A lassan 36 éves bunyós a legutóbbi négy meccséből hármat elveszített, ha ezt is elbukja, valószínűleg felhagy a boksszal, elvégre ilyen közelmúlttal aligha lesz eladható bárhol is. Most, utoljára azonban még eladhatja magát, és ha nyer, talán még egyszer elindulhat felfelé.
Ennek alighanem ő is tudatában van, legalábbis Rácz Félix szerint. "Őszintén megmondom, a mérlegelésen meglepődtem, milyen állapotban van Kirkorov. Elmondta, hogy Michael Gomezzel, a hivatalos Európa-bajnoki kihívóval kesztyűzött, jó erőben érzi magát, és így tovább. Hogy óvatosabb lennék emiatt? Nem nekem, hanem Janinak kell óvatosnak lennie, hiszen ő bokszol vele. De azt mindenkinek tudnia kell, hogy mi sohasem becsültük le őt" – mondta a menedzser.
A Tapolcán megtartott mérlegelésen mindenesetre a két fiú sikerrel túljutott, a címvédő 58.4, a kihívó pedig 58.2 kilogrammal.

Tv: a TV2 20.15-től közvetíti a tapolcai gálát

Profigála, Tapolca
A program. Férfiak. Pehelysúly: Nagy Zsolt (magyar)–Marek Moticka (szlovák) 4 menet; kiskönnyűsúly (a WBA és a WBO interkontinentális bajnoki övéért): Nagy János (magyar)–Kirkor Kirkorov (bolgár) 12 m; nagyváltósúly: Kovács Attila (magyar)–Kalocsai Zoltán (magyar) 6 m; középsúly: Nagy József (magyar)–Balázs József (romániai) 6 m; félnehézsúly: Popovics Tamás (magyar)–Béres Zoltán (magyar) 6 m
Nők. Harmatsúly: Csábi Bettina (magyar)–Varga Ágnes (magyar) 6 m
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik