Már nem királyi kategória

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2004.04.16. 22:02
Címkék
Tovább tartanak a nehézsúlyú napok a bokszvilágban, a Vladimir KlicskoLamon Brewster mérkőzés után, illetve a Vitalij KlicskoCorrie Sanders találkoző előtt, április 17-én New Yorkban két világbajnoki címmeccsre is sor kerül.
Golota másodszor bokszol világbajnoki övért nehézsúlyban
Golota másodszor bokszol világbajnoki övért nehézsúlyban
Golota másodszor bokszol világbajnoki övért nehézsúlyban
Golota másodszor bokszol világbajnoki övért nehézsúlyban
Golota másodszor bokszol világbajnoki övért nehézsúlyban
Golota másodszor bokszol világbajnoki övért nehézsúlyban
John Ruiz (39–5–1) és Fres Oquendo (29–2) a WBA (Bokszvilágszövetség), míg Chris Byrd (37–2) és az egyetlen nem amerikai főszereplő, a lengyel Andrew Golota (38–4) az IBF (Nemzetközi Bokszszövetség) koronájáért csap össze a Madison Square Gardenben.
Túlzás lenne azt állítani, hogy a fenti kvartett bármelyik tagja is képes lenne hegyeket, de legalábbis nézőket megmozgatni, ami újabb bizonyíték a nehézsúlyú mezőny felhígulására. Nincs már Lennox Lewis (hogy a régmúlt nagyjait, így például Muhammad Alit, Joe Fraziert és a többieket már ne is említsük…), Mike Tyson a K-1 felé kacsingat, Vladimir Klicsko egy éven belül másodszor szenvedett megalázó vereséget, és még sorolhatnánk az elrettentő példákat. Most Ruizoknak, Byrdöknek tapsolhat a közönség. Már ha tapsol…
Ez a probléma azonban egyáltalán nem érdekli a főszereplőket, de miért is érdekelné őket, ha így is zsebre vághatják a milliókat. "Gyerünk, ha túl könnyű vagyok, akkor vegye el tőlem a világbajnoki övet. Ha nyer, ő lesz a nehézsúlyú világbajnok. Elvégre mindenki a nehézsúlyú koronáért akar bunyózni. Itt az alkalom, lehet próbálkozni" – mondta például a korábban Vitalij Klicskót is megverő, jelenleg az IBF trónján ücsörgő Byrd.
Abban senki sem kételkedik, hogy Golota majd jön, és próbálkozik, abban már inkább, hogy ezt milyen eszközökkel teszi. Az ő meccsein elég jó esélylyel lehet kisebb-nagyobb balhéra számítani, ha ez netán elmarad, akkor meg simán benne van a pakliban egy furcsa vereség. Egyrészt 2000 októbere és 2003 augusztusa közé beiktatott egy hosszabb szünetet, másrészt azóta két, nem igazán jegyzett ökölvívóval, Brian Nixszel és Terrence Lewisszal találkozott. Akinek még ez sem elég, vegye figyelembe, hogy az eddigi egyetlen vb-címmeccsét már az első menetben elbukta Lennox Lewis ellen.
A Ruiz trónjára pályázó Fres Oquendónak is egyből semmi a mérlege vb-címmérkőzésen, de ő azt a kudarcot a legutóbbi találkozóján, éppen Byrd ellen szenvedte el. Az már a mezőny szűkösségét – illetve menedzsmentje erejét – jelzi, hogy veresége után azonnal harcba indulhat egy másik koronáért.
Hogy ilyen előzmények után mennyit ér az öv, azt nem a mi tisztünk megítélni…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik