Madár Moorert követhetné

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2004.05.03. 20:30
Címkék
Számtalanszor hallottuk, és minden bizonnyal még halljuk is bokszolóktól, hogy egy világbajnoki övet megszerezni nehéz, megtartani azonban még nehezebb. Erdei Zsolt, a WBO (Bokszvilágszervezet) félnehézsúlyú világbajnoka szombaton tehet majd különbséget aközött, hogy címvédőként vagy kihívóként könnyebb-e ringbe lépni. Madár az argentin Hugo Hernán Garay ellen húz kesztyűt Dortmundban, és ha nyer, nagyon közel kerül az újabb magyarországi fellépéshez.
Az elmúlt másfél évtizeden végigtekintve állítható, nem feltétlenül rossz előjel a WBO félnehézsúlyú világbajnokaként ringbe lépni. Ebben a kategóriában a Bokszvilágszervezet aktuális világbajnoka 1989 és 2004 között mindössze háromszor szenvedett vereséget, az első címvédő összecsapást pedig egyetlen kivételtől eltekintve mindenki sikerrel letudta. A "kakukktojás" miatt egyáltalán nem vagyunk bánatosak, hiszen Erdei Zsoltnak köszönhető, aki Karlsruhéban pontozással legyőzte a koronát korábban Dariusz Michalczewskitől elragadó Julio César Gonzálezt.

Erdei Zsolt a huszadik gyôzelmét szeretné megszerezni Dortmundban (Fotó: Meggyesi Bálint)
Erdei Zsolt a huszadik gyôzelmét szeretné megszerezni Dortmundban (Fotó: Meggyesi Bálint)
Erdei Zsolt a huszadik gyôzelmét szeretné megszerezni Dortmundban (Fotó: Meggyesi Bálint)
Az vitathatatlan, hogy az elmúlt időszakban a mexikói szolgált a legnagyobb meglepetéssel, midőn megverte a "Tigrist". A pályája vége felé járó Michalczewski bevallottan a legendás Rocky Marciano rekordjának űberolására készült (az amerikai 49 győzelemmel, hibátlan mérleggel, világbajnokként vonult vissza), már csak két lépés választotta el attól, hogy felülmúlja a megdönthetetlennek hitt rekordot, amikor megosztott pontozással kikapott Gonzáleztől. "Dariusz meg tudta volna verni Gonzálezt, de fegyelmezetlen volt, elszaladt a súlya, és egy kicsit talán a szekere is – mondta erről Erdei. – Azon a meccsen González jobb volt nála, de általában Darek simán verné. Persze csak akkor, ha például nem kell az utolsó pillanatban három kilót fogynia… Ez olyan sport, hogy a legkisebb hibát is azonnal büntetik. A baj csak az, hogy az ember nem tudja, mikor hibázik. Ha tudná, aligha követné el."
Michalczewski ezzel nem csupán Marciano csúcsának megdöntésétől volt kénytelen elköszönni, hanem további rekordoktól is. Félnehézsúlyban ugyan az övé maradt a címvédések rekordja (23), viszont minden kategóriát figyelembe véve a nehézsúlyú Joe Louis (25) egyelőre utolérhetetlen. Louishoz hasonlóan egy másik legenda, Archie Moore is kiállta a Tigris rohamát, Moore ugyanis kilenc évig és két hónapig uralta a félnehézsúlyt, míg Michalczewski regnálása egy hónappal rövidebb ideig tartott. ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik