Mike Tyson újra ringbe száll

HEGYI TAMÁSHEGYI TAMÁS
Vágólapra másolva!
2004.07.29. 22:07
Címkék
Nem tudni, a pénztelenség, a sportág iránti szeretet, a világbajnoki cím újbóli megszerzése, vagy mások (legális) eltángálása motiválja-e jobban, mindenesetre tény, hogy Mike Tyson - 17 hónapos szünet után - célba vette a profiökölvívás nehézsúlyú trónusát.
A maori jelkép 2003 eleje óta díszíti a kétszeres világbajnok Iron Mike Tyson arcát
A maori jelkép 2003 eleje óta díszíti a kétszeres világbajnok Iron Mike Tyson arcát
A maori jelkép 2003 eleje óta díszíti a kétszeres világbajnok Iron Mike Tyson arcát
A maori jelkép 2003 eleje óta díszíti a kétszeres világbajnok Iron Mike Tyson arcát
A maori jelkép 2003 eleje óta díszíti a kétszeres világbajnok Iron Mike Tyson arcát
A maori jelkép 2003 eleje óta díszíti a kétszeres világbajnok Iron Mike Tyson arcát
Még egyszer - és alighanem utoljára. Június 30-án múlt 38 éves, de még érez magában annyi erőt, hogy 1986 és 1996 után harmadszor is megkaparintsa valamelyik nagy szervezet világbajnoki övét. Az aktuális uralkodók többsége (John Ruiz, Chris Byrd, Lamon Brewster) ugyanis nem túl nagy név, nem túl elismert a szakmában - hogy ne mondjuk, a boksztörténelem másodosztályú világbajnokai ők… -, egyedül az ukrán Vitalij Klicsko képvisel valódi potenciált.

Williams, a középkategóriás bunyós

Iron Mike (50-4, 2 no contest, 44 K. O.-T. K. O.) magyar idő szerint szombatra virradóra a Kentucky állambeli Louisville-ben, Muhammad Ali szülővárosában, az egykori brit nemzetközösségi bajnok Danny Williams (31-3, 26) ellen teheti meg az első lépést a korona felé. A papírforma szerint könnyedén kellene vennie az akadályt: Williams nemzetközi szinten amolyan "középkategóriás" bunyósnak számít, 1999-ben például kikapott Julius Francistől, akit Tyson egy évvel később röpke két felvonás alatt elintézett. (Igaz, 2001-ben már Williams is megverte Francist.)
Freddie Roachra, Tyson régi-új edzőjére a 31 éves brit nem gyakorolt nagy hatást. "Nem ő a legtökösebb ökölvívó a világon, azt hiszem, egy kicsit tart a tanítványomtól. 1996-ban Frank Bruno már az öltözőben elveszítette a csatát Mike ellen - most is hasonló történik. Williams stílusa meg egyébként is fekszik nekünk, hiszen nem az az eltáncolós fajta" - jövendölt Roach egyértelmű győzelmet Tysonnak. ---- Akármennyire is fekszik az amerikainak a brit stílusa, a korábbi tervek szerint az első menetekben - mint például a legutóbbi, Etienne elleni küzdelem során - nem erőltette volna a kiütést. "Mike-nak hosszú meccsekre van szüksége (az utóbbi két évben alig kilenc menetet töltött a ringben - a szerk.), rengeteg menetre. Én örülnék, ha végigbokszolná a tíz menetet Williamsszel" - fogalmazott Roach még két hete, de olybá tűnik, amint meglátták a Louisville-be sápadt arccal érkező színes bőrű angolt (aki tán a szerdai sajtótájékoztatón is meg volt szeppenve egy kicsit), taktikát módosítottak. "Kiütés lesz a vége, sima kiütés. Majd meglátják" - bökte ki a börtönviselt dinamitöklű.
Williams szavaiból mindazonáltal nem érződött, hogy berezelt volna híres-hírhedt riválisától: "Tudom, mindenki azt várja, hogy a padlón végzem már az első vagy a második menetben. Éppen ezért úgy gondolom, a nyomás rajta van, nem énrajtam. Én nyugodtan bokszolhatok, nyugodtabban, mint korábban bármikor. Tyson éhes, de én még éhesebb. Ô azért száll a kötelek közé, hogy rendezze adósságát, én meg azért, hogy nevet szerezzek magamnak."
Tyson - múltjának minden fekete foltja ellenére - még mindig az egyik legnagyobb reklámhordozónak számít a sportágban. Az immár középsúlyban versenyző, Bernard Hopkins skalpjára vadászó Oscar De La Hoya mögött ő a második számú attrakció - ahogy a szemüveges Freddie Roach mondja. A keddi nyilvános edzésen Louisville belvárosában ezrek tolongtak, hogy lássák, hogy a közelébe férkőzzenek. A szerencsésebbek kezet rázhattak vele, aláírást kérhettek tőle, sőt egyik mázlista hölgyrajongója - átügyeskedve magát a rendőrkordonon - még meg is ölelte az egykori "Dinamitkölyköt". Tyson és maga a hölgyemény is alig akart hinni a szemének…

Élete a gyermekeié és a galambjaié

Apropó, ölelés! Az egy hónappal a mérkőzés előtt tartott első sajtótájékoztatón Mike keblére ölelte leendő ellenfelét, és szívélyesen üdvözölte a teremben helyet foglaló egykori világbajnokot, Greg Page-t is. Mint mondta, az őrült Tyson már a múlté, megváltozott, leszámolt az évekig benne lakozó ördöggel. A jövőben két gyermekének, Raynának és Amirnak, valamint - akárcsak egykor ifjúkorában - galambjainak szeretné szentelni az életét.
No, és az ökölvívásnak. Roach mester szerint is jó úton jár a kétszeres világbajnok. "Egészen más lett a hozzáállása. Egy rossz szavam sem lehet rá, tisztességesen felkészült a pénteki összecsapásra, hónapokon keresztül mindennap gyakorolt. Állítom, jobb formában van, mint amikor Etienne-t negyvenkilenc másodperc alatt kiütötte. A Williams elleni meccs csak az első állomás a Vitalij Klicsko elleni címmérkőzésig vezető úton" - szólt elégedetten. ---- 2003. február 22.: Mike Tyson 50. profigyőzelmét aratja Clifford Etienne ellen. Memphisi sikere - amely után mintegy 5 millió dollár üti a markát - nem emészti fel energiáit: 49 másodperc alatt végez a kamikazetaktikát választó honfitársával.

2003. június eleje: Lennox Lewis WBC-világbajnok bejelenti, esze ágában sincs visszavágót adnia az általa egy évvel korábban kiütött Tysonnak.

2003. július közepe: Tyson pályafutása árnyoldalairól vall a Fox Sport csatorna kétórás dokumentumfilmjében, elárulva azt is, hogy lélekben már a következő életére készül.

2003. augusztus 2.: Iron Mike nyilvánosságra hozza, hogy teljes anyagi csődbe jutott, hozzávetőlegesen 300 millió dollárt tapsolt el az évek folyamán.

2003. augusztus 15.: kilátogat a Las Vegas-i K-1-gálára, majd nyolc nap múlva Los Angelesben együttműködési szerződést köt a Japánban "őshonos" és onnan irányított sportág szervezetével.

2003. október 1.: ártatlannak vallja magát a bírói meghallgatáson. A brooklyni törvényszék azzal vádolja, hogy június 21-én egy szálloda előtt tettleg bántalmazott két férfit.

2004. február 8.: a visszafogadott tanácsadó, Shelly Finkel az egyik New York-i napilapban megszólalva közli, hogy Tyson hamarosan - valószínűleg májusban vagy júniusban - visszatér a ringbe.

2004. február közepe: Evander Holyfield, Roy Jones Jr. után a kevésbé ismert ír Kevin McBride neve vetődik fel mint lehetséges ellenfélé. Eközben Tyson a Las Vegas-i pornókiállításon vizslatja a nőket.

2004. február 26.: sikerül elkerülnie a börtönt, miután elismeri bűnösségét a júniusi "verekedős ügyben". A bíróság 100 órás közmunkára ítéli, amelyet (fél éven belül) a legendás bokszklubban, a Gleason’s Gymben fog elvégezni, 8-16 éves gyerekeket oktatva.

2004. március 12.: miközben elterjed, hogy esetleg Kínában bokszol, Finkel meg gőzerővel szervezi a következő meccsét, egy tévéinterjúban arról beszél, hogy mennyire "öreg, fáradt, formán kívüli", és nemigen hisz a folytatásban.

2004. április 1.: borongós nyilatkozata ellenére Tyson az arizonai Scottsdale-ben megkezdi a súlyzós tréningeket.

2004. április 13.: tanyát ver Phoenixben, ahol folytatja a felkészülést - immár a kötelek között.

2004. június 18.: promoter- és ellenfélcsere. A K-1 helyett Chris Webb cége szervezi Tyson meccsét; eldől az is, hogy nem Kevin McBride, hanem Danny Williams lesz az ellenfél.

2004. június 24.: megegyezik Don Kinggel, hajdani promoterével, akitől évek óta 100 millió dollárt követelt. Most beéri 14 millióval.

2004. július 30.: 17 hónap szünet után ringbe lép Danny Williams ellen…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik