Minden Vitalij Klicsko címvédése mellett szól

T. G.T. G.
Vágólapra másolva!
2010.05.29. 13:44
null
A szakértők Klicsko győzelmét jósolják (Fotó: Action Images)
Címkék
Vitalij Klicsko a Bokszvilágtanács (WBC) nehézsúlyú vb-címét védheti meg a lengyel Albert Sosnowski ellen a gelsenkircheni arénában. Az ukrán az összecsapás esélyese.

Amióta sérülés miatt 2003 júniusában Vitalij Klicskót (39–2–0, 37 K. O.–T. K. O.) leléptették a brit Lennox Lewis ellen, az idősebb Klicsko fivér a nyolcadik csatáját vívja, úgy, hogy 2004 decemberétől közel négyéves szünetet tartott..Valamennyi összecsapását megnyerte, s mindössze legutóbb, Kevin Johnson elleni meccse után volt szüksége pontozókra.

EDZŐMECCS A STADIONBAN
Rácz Félix menedzser szerint Klicsko számára egy jó iramú edzőmeccs lehet a szombati. „Világbajnoki öve emberi számítás szerint nem forog veszélyben, a Schalke stadionjában ha nem is lesz telt ház, azért sok néző lesz, az ukrán meccsritmusába illeszthető az összecsapás, a lengyel pedig megpróbálja legyőzni. Vitalij a kihívások hiányában vállalta el a mérkőzést. Sosnowski nem világklasszis, még Csagajevhez, David Haye-hez sem hasonlítanám. Más kérdés, hogy jobb annál, mint amit kétezer-egyben láthattunk tőle a Népligetben.” – foglalta össze véleményét a sportmenedzser.    

Visszatérése után jobb, mint annak előtte. Feltartó egyenesei ellen szinte nincsen orvosság, Gelsenkirchenben mért 112 kilójával, 202 centis magasságával sem tudnak mit kezdeni az ellenfelek. Akkor hogyan került a képbe a 102 kg-os, 189 cm magas lengyel, Albert Sosnowski (45–2–1, 27)? Nos, Vitalij elmondása szerint a számba jöhető többi ellenfél nem akart ellene bokszolni. Menedzsmentje 2,5 millió dollárt ajánlott Valujevnek, aki ezt kevesellte.

„Amikor Lewis nem sokkal a mérkőzés előtt felajánlotta a lehetőséget, én azonnal igent mondtam, s nem kérdezgettem, mennyi pénzt kapok érte" –  mondta a hét évvel ezelőtti helyzetéről a 38 esztendős Klicsko, aki a boxrec.com listáján öccse mögött a második helyen áll, míg a 31 éves Sosnowski a 20.

A kihívó, az EBU bajnoka reméli, ő lesz az első lengyel világbajnok nehézsúlyban, Andrew Golota és Tomasz Adamek eddigi próbálkozásait mintegy beteljesítve. A lengyelnek 2 veresége van, először éppen Budapesten kapott ki, 2001 márciusában Arthur Cook verte meg K. O.-val a Népligetben. Másodszor pontozással kapott ki 2008-ban Zuri Lawrence-től.

„Akkor elhibáztam a felkészülést, de tudom, mit rontottam el – nyilatkozta két évvel ezelőtti meccséről Sosnowski, akinek győzelmét egyébként 50:1-hez adják a fogadóirodák. – Hinni kell magadban minden pillanatban. Vitalij Klicsko is olyan ember, mint én – hangoztatta a lengyel magát is biztatva. – Vitalij el fogja átkozni azt a pillanatot, amikor rám esett a választása. Sokkolom a világot" – tette hozzá befejezésül.

Sosnowski 1998-ban lépett a profik táborába, tavaly decemberben Európa-bajnok lett a korábbi uralkodó, az olasz Paul Vidoz ellen. Úgy volt, hogy a brit olimpiai bajnok, Audley Harrison ellenében áprilisban megvédi a kontinensbajnoki övet, de jött a nagy lehetőség a vb-övért. „Az álmok egyszer valóra válnak! Én leszek az első lengyel nehézsúlyú világbajnok!

De vajon van-e esélye? Thomas Hauser a fightnews.com publicistája elemzi a lehetőségeket, többek között azt, hogyan férhet a jókötésű, de 10 kilóval könnyebb és 13 centivel alacsonyabb lengyel Klicsko karjai közé. Egyáltalán ütőtávba ér-e?

Hauser hosszasan elemzi, hogy Vitalij Klicsko ellenfelei tehetetlenek voltak az ukránnal szemben, ráadásul klassziskülönbség van kettőjük között. S noha Hauser nem kételkedik benne, hogy az agresszió, a sok mozgás és a sebesség eredményre vezethet az ukrán ellen – csak kérdés, hogy Sosnowski képes-e az általa említett fogalmaknak tartalmat adni. A szakíró összegzése alapján Klicsko-győzelmet vár, a vég beteljesülését az 5. és a 9. menet közé prognosztizálja.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik