Csapatra fel! – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2024.07.30. 00:05

Vívóink egyéniben befejezték a küzdelmeket a párizsi olimpián, számunkra szerdán a férfi kardcsapatok negyeddöntőjével megkezdődnek a csapatversenyek.

Az egyéni teljesítményeket értékelve – egy-egy bronzérem és negyedik helyezés a mérleg – maradt bennünk hiányérzet. A nyitó napon a sorozatban háromszoros olimpiai bajnok kardozó, Szilágyi Áron mentálisan teljesen leblokkolt, ahogyan ő fogalmazott a kanadai Fares Arfától elszenvedett vereségét követően: mintha ellenfele lett volna háromszoros győztes, nem pedig ő… A világbajnok Szatmári András veresége a 16 közé jutásért a francia Boladé Apithytől vállalható, alakulhatott volna fordítva is. Gémesi Csanád megtörhetetlen mentalitással, pazar csörtében verte meg a ranglistán nála jóval előkelőbb helyen jegyzett, nem mellesleg regnáló világbajnok amerikai Eli Dershwitzet, a nyolcaddöntőben egy tussal kapott ki a későbbi ezüstérmes tunéziai Faresz Ferzsanitól.

A női párbajtőrben Boczkó Gábor szövetségi kapitány titkos esélyese, Muhari Eszter beváltotta a hozzá fűzött reményeket: négy asszót nyert meg az impozáns Grand Palais-ban, csupán az elődöntőben kapott ki. Ahhoz képest, hogy a nemzetközi szövetség kvótája – Kun Anna doppingvétsége miatt – szinte az utolsó pillanatban „szállt rá”, első olimpiáján rutinos vívókra jellemző koncentrációval teljesített.

Férfi párbajtőrvívóinktól a ranglistahelyezés alapján még többet vár(hat)tunk, mint a kardozóktól. Mégis, a világbajnok Koch Máté éllovasként rögtön az első körben kiesett, a tokiói olimpián második Siklósi Gergely nem jutott a nyolc közé, viszont Andrásfi Tibor a döntőbe jutásért és a bronzért folytatott csörtéjében is aranytussal kapott ki… Ez azért hihetetlen balszerencse!

Női kardban Márton Anna és Szűcs Luca is a nyolc között vérzett el, mindketten jobbtól kaptak ki, Márton szerint több volt ebben a napban. Őt az ukrán Olha Harlan verte meg – előtte Márton Panka Pusztai Lizát ejtette ki –, Szűcsöt a francia Sara Balzer.

Női tőrben Pásztor Flóra nyolc közé jutása dicséretes, a férfiaknál Andrásfit és a férfi kézilabdázókat követően Dósa Dánielt is elérte az egyiptomi csapás: neki Abdelrahman Tolba vitte be a döntő tust.

Egy nemzet erejét a csapatban elért eredmény mutatja a legjobban. Mondjuk ki, egyéniben egyik versenyzőnknek sem volt úgymond napja. Márpedig a csapatversenyen ez jól jönne, mert mindhárom együttesünk – kardban mindkét nemben és férfi párbajtőrben – dobogóesélyes.

Na és kellene egy kis szerencse is…

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja! 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik