Férfi kardvívásban a dél-koreai O Szang Uk az olimpiai bajnok

K. B.K. B.
Vágólapra másolva!
2024.07.27. 22:44
O Szang Uk megnyerte az olimpiát (Fotó: AFP)
A 2008-es pekingi játékok óta most először fordult elő, hogy nem Szilágyi Áronnak hívják a férfi kardvívás egyéni olimpiai bajnokát: Párizsban a dél-koreai O Szang Uk diadalmaskodott.

Azt már a 32-es táblán tudni lehetett, hogy Szilágyi Áron nem védi meg sorozatban harmadik alkalommal az olimpiai bajnoki címét, hiszen fájó vereséget szenvedett a kanadai Fares Arfától. A világranglista-negyedik helyezettje, a csapatban Tokióban olimpiai bajnok, egyéniben 2019-ben Budapesten világbajnok dél-koreai O Szang Uk a nigeri színekben szereplő Girault-t, az iráni Pakdamant, a kanadai Arfát és az olasz Samelét legyőzve jutott be a fináléba, amelybe riválisának, a tunéziai Faresz Ferzsaninak a dél-koreai Gu Bon Gilen, Gémesi Csanádon, a kínai Sen Csen-pengen és az egyiptomi el-Szisszin át vezetett az útja. 

A döntőben végig irányított a dél-koreai, az első felvonást 8:4-re elvitte, és a különbség a másodikban sem igen akart csökkenni. Sőt: 14:5-öt is mutatott az eredményjelző, tehát O Szang Uknak 9 „meccstusa” volt. Az elsővel, a másodikkal és a harmadikkal még nem, a negyedikkel viszont már élni tudott, 15:9-es sikert elérve lett olimpiai bajnok Párizsban.

PÁRIZS 2024
FÉRFI KARD EGYÉNI
1. O Szang Uk (Dél-Korea)
2. Faresz Ferzsani (Tunézia)
3. Luigi Samele (Olaszország)

A magyarok eredményei
A 16 közé jutásért: Szatmári András–Bolade Apithy (francia) 13:15, Szilágyi Áron–Fares Arfa (kanadai) 8:15, Gémesi Csanád–Eli Dershwitz (amerikai) 15:10
Nyolcaddöntő: Gémesi Csanád–Faresz Ferzsani (tunéziai) 14:15

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik