Izgalmas csatában megvertük az olaszokat, elődöntős a férfi kardvívó-válogatottunk

Vágólapra másolva!
2024.07.31. 14:15
Olaszországot győztük le a negyeddöntőben (Fotó: Árvai Károly)
Világbajnoki és Európa-bajnoki címvédő férfi kardvívó-válogatottunk a negyeddöntőben 45:38-ra megverte Olaszországot a párizsi olimpia szerdai csapatversenyében, ezzel bejutott az elődöntőbe, amelyben meglepetésre Irán lesz az ellenfél.

Háromszoros olimpiai bajnokunk, Szilágyi Áron nyitotta az asszót, remek teljesítménnyel, 5:3-as előnyt alakított ki az olimpiai ezüst- és bronzérmes Luigi Samele ellen. Az egyéni küzdelmek során az aktuális világbajnok amerikai Eli Dershwitzet legyőző Gémesi Csanád lépett a pástra, az Eb-második, vb-bronzérmes Luca Curatoli állt vele szemben. Curatoli előbb felzárkózott, majd 7:4-es részsikerrel fordított (9:10). A világbajnok Szatmári András következett, Michele Gallóval küzdött. Szatmári 3:1-gyel kezdett, Gallo 4:4-re egyenlített, majd 5:4-es sikerrel lezárta az etapot (13:15)

Kéttusos magyar hátrányban Gémesi–Samele összecsapásra került sor: 5:2-re is vezetett a magyar, ezzel újfent előnyhöz juttatva válogatottunkat (18:17), a miniasszó végén összeszedte magát az olasz, s a maguk oldalára billentette a mérleg nyelvét (19:20). Szilágyi Gallóval nézett farkasszemet, egyenlítéssel nyitott, de riválisa végül elvitte a felvonást (23:25). Szatmári kiváló tussal indított Curatoli ellen, s folytatta is remeklését, 28:27-nél átvette a vezetést, majd 30:28-cal zárta az etapot. Gallo eddig mindkét asszóját hozta, Gémesi Csanádon volt a sor, hogy megszakítsa a jó szériáját. Megtette, nem is akárhogy: öt-egyre hozta el az asszót, így a magyar válogatott 35:29-es előnyre tett szert. 

Vajon mire megy Szatmári Samelével? Egymás után négy jó találattal kezdett az olasz, 36:33-nál jött az első válasz. Szatmári visszajött a meccsbe, 5:5-re hozta az etapot, így hat tus előnnyel adta át a stafétát az utolsó asszóra Szilágyi Áronnak (40:34). A láthatóan sérült klasszisunk bicegve is megoldotta a feladatot, 5:4-re elhozta a felvonást, ezzel 45:38-ra megnyerve a találkozót.

Az MTI azt írja, hogy a sarkát fájlaló Szilágyit az asszót követően rögtön orvosi vizsgálatra vitték.

Irán eközben nagy meglepetésre 45:44-re megverte az Egyesült Államokat, így ellene küzdünk az elődöntőben, 15.50-től.

Elképesztő éhesen érkezett Szilágyi Áron a pástra az olaszok elleni negyeddöntő első asszójára, Luigi Samelével három évvel ezelőtt Tokióban az egyéni döntőt vívta, akkor nyert, és most is gyorsan behúzta a meccset, 5:3-mal adta át a stafétát.

Aztán Gémesi Csanád nehezebben alkalmazkodott a Grand Palais elképesztő hangzavarához és a mindent szóvá tevő dörzsölt Luca Curatolihoz, az olaszok átvették a vezetést. Hihetetlenül izgalmas volt a negyeddöntő, a rivális általában egy-két tussal vezetett, az ötödik asszó után 25:23 volt az állás oda.

Ekkor fűzte be Szatmári András az oktatófilmet Curatoli ellen, amit megirigyelt Gémesi is, ő Michele Gallónak adott iskolát, ketten együtt 12 tusig jutottak és csak négyet kaptak. Szatmári rosszul kezdte az utolsó előtti asszót, négy tust kapott sorozatban, aztán sikerült váltania, óriásit javult és 5:5-tel zárta mérkőzését Samele ellen.

Szilágyi hat tus előnnyel kezdte az utolsó asszót, csak éppen az első vívása óta húzta a lábát, alig bírt rálépni. Ennek ellenére parádés tusokat adott, megnyerte Curatoli ellen az utolsó mérkőzést is, így a magyar csapat elődöntőt vív 15.50-től az Egyesült Államokat búcsúztató Irán ellen. A másik ágon Franciaország Dél-Koreával találkozik.

„Készültünk az olaszokra, ismerjük is őket, technikailag, taktikailag föléjük nőttünk. Voltak kisebb hibáink, de betartottuk azt, amit kértek tőlünk. Jól vívtunk, csapatként működtünk a páston és azon kívül, ahogy az elmúlt egy hónapban is” – értékelt Szatmári András.

„Irán ellen nyernünk kell! Ugyanilyen magabiztosan megyünk a pástra, ahogy az olaszok ellen is és megverjük őket, este pedig döntőt vívunk! Csodálatos a hangulat a Grand Palais-ban, elképesztő hangulatot teremtenek a francia szurkolók ebben a lenyűgöző épületben. Alkalmazkodunk a hangzavarhoz, mindenkinek ugyanolyan nehéz” – mondta Gémesi Csanád.

HELYSZÍNI ÖSSZEFOGLALÓ

PÁRIZS 2024
FÉRFI KARDÍVÁS, CSAPATVERSENY
Negyeddöntő
Magyarország–Olaszország 45:38

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik