Négy aranyat nyert Szabó Katalin – ötkarikás történetek

B. Zs.B. Zs.
Vágólapra másolva!
2024.07.22. 07:07
A párizsi játékok kezdetéig sorozatunkban száz olimpiai történetet elevenítünk fel
 

Csonka volt az 1980-as után az 1984-es Los Angeles-i olimpia is, hiszen a szovjet blokkhoz tartozó országok túlnyomó része nem vett részt negyven éve a nyári játékokon. Magyarország sem képviseltette magát Amerikában, bár az utolsók között jelentette be távolmaradását, így a sportolók felkészülése, valamint az utazásszervezés hiábavaló volt.

Románia azonban ott volt Los Angelesben, s kimagaslóan szerepelt, az Egyesült Államok mögött az éremtáblázat második helyén végzett. Keleti szomszédunk legeredményesebb olimpikonja Ecaterina Szabo, azaz Szabó Katalin volt. A zágoni születésű tornász esélyesként utazott volna a játékokra a bojkott nélkül is, ám így még nagyobb reményekkel vághatott neki az olimpiának, végül négy aranyéremmel a nyakában térhetett haza. A szerenkénti döntők során nem talált legyőzőre talajon, gerendán, valamint ugrásban sem, és csapatban is Románia ért fel a csúcsra. Szabónak nem sok kellett volna az ötödik elsőséghez sem, azonban az egyéni összetettben az amerikai Mary Lou Retton öt századdal több pontot kapott. Nem sokan vannak, akik azzal dicsekedhetnek, hogy négy arannyal térhettek haza egy olimpiáról.

Szabó Katalin bár még rengeteg szép sikert érhetett volna el, a politika az ő pályafutásába is beleszólt. Los Angeles után egyre kevesebb versenyen hagyták indulni, mivel a nővére el akarta hagyni az országot, végül 1987-ben felhagyott a profi sporttal. 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik