Videó: néhány lépés az olimpiai lánggal – mindenki a csodájára jár

I. SZ.I. SZ.
Vágólapra másolva!
2024.07.25. 11:39
null
A francia Kevin Piette talán az eddigi legnépszerűbb azok közül, akik vitték a párizsi olimpia lángját – a 36 éves parasportoló ugyanis egy exoskeleton, azaz robotikus járássegítő szerkezet segítségével tett meg jó néhány lépést a francia főváros északi részén a fáklyával úgy, hogy 11 éves kora óta nem tud járni.

Piette 25 évvel ezelőtt balesetben szenvedett gerincvelősérülést, aminek következtében nem tud járni. Kerekesszékes teniszező lett (a párizsi paralimpiára nem kvalifikálta magát), és nem tett le arról, hogy lábra álljon.

A modern technológia segítségével meg is tehette, az erre a célra kifejlesztett, francia Wandercraft által gyártott, decemberben New Yorkban bemutatott exoskeletonnal – az út mellett állva százak méltatták Piette-et Poissyban.

Az elemekkel működő szerkezet lehetővé teszi a felállást, járást, sőt, lépcsőzést is. A gerincre kötött érzékelő segít a felállásban és a járásban, egy kézi vezérlő pedig az irányváltást szabályozza. 

Piette az eszközt gyártó cég egyik tesztalanya, az olimpiai lánggal megtett lépések minden eddiginél szélesebb körben mutatták be, hol tart ez a technológia, hiszen a felvételeket már több mint húszmillióan látták.

„Az olimpia erről is szól. Összehozza az embereket, tanulhatunk egymástól, és mindenféle típusú győzelmet megünnepelhetünk” – írta egy hozzászóló a Redditen.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik