Vívás: nyilvános edzést tartottak a párizsi utazók

K. E.K. E.
Vágólapra másolva!
2024.07.23. 12:35
Vívóink készen állnak az olimpiára (Fotó: Koncz Márton)
Hetekig tartó csend után kinyíltak a kapuk: nyilvános edzést tartott kedden délelőtt a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban az olimpiai vívócsapat.
Szilágyi Áron és Schmidt Ádám (Fotó: Koncz Márton)

A júniusi bázeli Európa-bajnokság és a párizsi csapat kijelölése után csendet kértek a vívók: a felkészülés hajrájában kizárólag a szakmai munkára kívántak figyelni, így azt kérték a sajtó képviselőitől, ne is keressék őket – július 23-áig. 

Ezen a keddi napon sajtónyilvános edzést tartottak az olimpiára utazó vívók, bár az edzést ezúttal a szó tág értelmében kell használnunk, mert az a délelőtt inkább az interjúkról, a közös csapatképek készítéséről, a kötetlen beszélgetésekről szólt, mintsem a komoly munkáról. 

Azért persze akadtak, akik kihasználták az alkalmat egy kis iskolázásra – Boczkó Gábor szövetségi kapitány, aki tavaly január óta irányítja a párbajtőröző Koch Máté felkészülését, például alig várta, hogy világ- és Európa-bajnok tanítványa végre befejezze az interjúit, és pengét fogjon. 

Az iskolázásukat Schmidt Ádám és Gyulay Zsolt is végignézte: a sportért felelős államtitkár és a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke is ott volt ugyanis a sportcsarnokban, s bár ezúttal külön, amolyan hivatalos köszöntőt egyikük sem mondott, mind a 15 párizsi olimpikonnal váltottak néhány szót – és természetesen edzőikkel is beszélgetett a két sportvezető. 

 

A párizsi lesz az első olimpiája a kardozó Rabb Krisztiánnak és Szűcs Lucának, a párbajtőröző Andrásfi Tibornak, Koch Máténak, Nagy Dávidnak és Muhari Eszternek, valamint a tőröző Dósa Dánielnek – a további nyolc vívó (Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Márton Anna, Pusztai Liza, Battai Sugár, Siklósi Gergely, Pásztor Flóra) már nem elsőbálozó. 

Esélyekről, izgatottságról, kiváló felkészülésről bőven esett szó a beszélgetések során, a helyzet szombattól válik igazán élessé: Párizsban először a férfi kardozók (Szilágyi, Szatmári, Gémesi) és a női párbajtőrözők (Muhari) lépnek pástra – ők is utaznak el leghamarabb, mégpedig csütörtökön délelőtt a játékok helyszínére. 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik