Bőhm Csaba többet akart Párizsban, elnézést kér, hogy nem sikerült

SZ. R.SZ. R.
Vágólapra másolva!
2024.08.19. 08:06
Bőhm Csaba szerint nem a hosszú versenynaptárban rejlik a gyengébb olimpiai szereplés oka (Fotó: Reuters)
Bőhm Csaba mindent beletett a fizikai számokba az olimpián, amit csak lehetett, hogy ellensúlyozza a kevésbé sikeres körvívást és lovaglást, de mivel két aranyérmet is nyert az idényben, úgy érzi, helyén tudja kezelni a Párizsban történteket.

Alapjaiban rengette meg vívóeredménye Bőhm Csaba olimpiai versenyzését – a Kőbánya SC 24 éves sportolója ezek után amit lehetett, beleadott a fizikai számokba, döntőbe jutott, melyben a 13. helyen végzett. Ahogy Martinek János szövetségi kapitány fogalmazott, bár több is volt a magyar fiúkban (Szép Balázs 10. lett), nagyszerűen versenyeztek, nincs miért szégyenkezniük.

Lapunknak Bőhm Csaba először az ötkarikás játékok légköréről beszélt, majd kitért a versenyen történtekre. 

„Nagyon jó volt a szervezés, élveztük az olimpia hangulatát, mely sokkal különlegesebb, mint bármelyik viadalé, alapvetően jól éreztük magunkat. Tizenötezer ember előtt még sohasem versenyeztem, ez hatalmas energiát adott, melynek élményét, azt hiszem, egész életemre magammal viszem. A vívásban nem éreztem a távolságot, a tempót, bármit próbáltam, nem sikerült. A mínusz kilences mérleg mellé nem lovagoltam jól, utána a bónuszvívásban sem szereztem tust. Ezzel csak mélyebbre kerültem, nem is nullán voltam mentálisan, mint a vívást követően, hanem még lejjebb. Ám egyáltalán nem gondoltam, hogy feladom, csak azzal törődtem, hogy ebben a helyzetben is mindent előveszek, ami bennem van, nem tudtam volna gyorsabban úszni vagy futni, akár jobban lőni. Ennyi volt bennem, amit mutattam – ezt megcsináltam, ez megnyugtat, nincs lelkiismeret-furdalásom, hogy bármit hagytam volna a versenyzésemben.”

Bőhm Csaba a májusi ankarai világkupadöntőn és a júniusi csengcsoui világbajnokságon megnyerte felnőttpályafutása első két aranyérmét – utóbbit 1551 pontos világcsúccsal, melyet az olimpiai bajnok egyiptomi Ahmed Elgendi toldott meg további négy ponttal. Martinek János szövetségi kapitány elmondása szerint ezek után nemcsak a közvélemény, ő maga is túl nagy terhet tett magára, ami meghatározta a vívását. Megkérdeztük Bőhmtől, vajon a hosszú versenynaptár is hatással volt-e rá, ám ő nem itt kereste az okokat: 

„Bár valóban hosszú volt a versenynaptár, úgy érzem, közben nem merültem ki, és ez a fizikai számaimon is látszott. Nem ennek tudom be, hogy úgy alakult az olimpia, ahogy.”

Bőhm Csaba még Párizsban elmondta, hogy ez volt felnőttkarrierje leggyengébb körvívása, amiért elnézést kért. 

„Többet akartam ennél. Rengeteg üzenetet kaptam, nagyon sokan támogattak az úton, szerettem volna nekik viszonozni. Ezért voltam olyan szomorú, mert úgy érzem, nem sikerült elérnem, ezért kértem elnézést. De összességében nem vagyok elégedetlen az évemmel, hiszen megnyertem életem első világkupadöntőjét, világbajnokságát, helyén tudom kezelni a gyengén sikerült olimpiát.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik