Élete legnehezebb olimpiáján van túl a gyalogló Helebrandt Máté

Vágólapra másolva!
2024.08.16. 13:38
Helebrandt Máté szerint már a felkészüléstől kezdve ez volt a legnehezebb olimpia a számára (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)
Élete legnehezebb olimpiájának nevezte a párizsit a gyaloglók között 44. helyen végzett Helebrandt Máté.

A sportoló a nyíregyházi városházán pénteken tartott köszöntésén elmondta, a korábbi játékokhoz képest Párizsra a kvótát is nehezebb volt megszerezni, a verseny pedig a jó formája ellenére „nagyon szenvedősre” sikeredett.

A negyedik olimpiáját teljesítő gyalogló az eseményen arról beszélt, már a kvalifikáció során is jóval erősebb tempót kellett gyalogolni, évről évre erősödik a szintidő.

„A 2016-os olimpiára még ki lehetett jutni 1:23.30-as idővel, a párizsi kvalifikációhoz viszont 1:21 óra kellett, ami két és fél percet jelent. Az első olimpiámon, Londonban 1:24 volt a szintidő a 20 kilométeres távon” – mesélte a Nyíregyházi Sportcentrum sportolója. Hozzátette: Párizsban már nem lehetett rajhoz állni az 50 kilométeres távon, és bár a Tokióban teljesített hosszabb táv közelebb áll hozzá, az edzésmunkát már a jóval rövidebb távhoz kellett igazítani.

Helebrandt Máté elmondta, a sikeres felkészülés ellenére „nagyon szenvedős” volt a párizsi verseny, nagyon rossz napot fogott ki.

„Azt gondoltuk, hogy nagyon jó formában voltam, de ez a versenyben nem látszódott, mert már a harmadik-negyedik kilométernél nagyon szenvedtem. Igazából nem tudjuk, mi volt a probléma. Sajnos ilyen a sport, előtte 120 napig jól vagyok, utána pont olyan napot fogok ki, ahol semmi nem jön össze, ez sajnos egy olyan nap volt” – fogalmazott a sportoló.

Mint mondta, végig a célba érkezés lebegett a szeme előtt, ha az első öt kilométeren érzi ezt a rossz napot, akkor az azt követő tizenöt már egy „örökkévalósággá” válik.

„Ha a jó oldalát nézem a versenynek, akkor az az, hogy végig tudtam küzdeni” – hangoztatta, hozzátéve, az emelkedős és éles kanyarokkal tűzdelt pálya nem volt a legoptimálisabb, és az időjárás is nehezítette kissé a gyaloglást.

„Úgy érzem, a legnehezebb olimpiám ez volt, még úgy is, hogy Tokióban 50 kilométeren indultam, a táv miatt az is nehéz volt, de ez szenvedősebbre sikerült” – mondta.

Terveiről szólva elmondta, a következő világbajnokságot jövő szeptemberben rendezik, az első kvalifikációs verseny márciusban lesz, de a tervei szerint egy decemberi, írországi felkészülési versenyen is rajthoz fog állni.

Ulrich Attila, a város alpolgármestere az eseményen elmondta, Helebrandt Máté már négy alkalommal képviselte a magyar és a nyíregyházi színeket az olimpiákon, remélhetőleg a következő, Los Angeles-i játékokra szintén el fog majd indulni, felkészülését pedig továbbra is segíteni fogja az önkormányzat és a sportcentrum.
 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik