Fellobbant és felszállt a láng, hivatalosan is elkezdődött a párizsi paralimpia

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
• Párizs
Vágólapra másolva!
2024.08.28. 23:56
Megkezdődött a 2024-es paralimpia Párizsban (Fotó: Getty Images)
A szerda este, Párizs szívében, a Concorde téren tartott többórás megnyitóval hivatalosan is kezdetét vette a 2024-es paralimpia, a magyar csapat zászlaját az úszó Illés Fanni és az íjász Gáspár Tamás vitte.

Az olimpiához hasonlóan a XVII. Paralimpiai Játékok megnyitó ünnepsége is rendhagyó volt Párizsban, mert ezúttal is először fordult elő, hogy nem egy stadionban rendezték. A helyszín a Diadalívtől a Champs-Élysées-n át egészen a francia főváros szívében álló Concorde térig tartott.

A látványos, szórakoztató és ezúttal tényleg a sportról és a sportolókról szóló ünnepség félórás, zongorajátékkal és mozgássérült táncosokkal megkoreografált műsorral kezdődött, amelynek végén nyolc vadászrepülő húzott kék, fehér és piros csíkokat Párizs egére a Concorde tér fölött.

Így vonult be a magyar csapat (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Ezután vonult be lassan a rekordszámú, 168 résztvevő ország küldöttsége, és tett egy kört a 23 méter magas gránit Obeliszk köré felhúzott színpad körül, a bejáratnál több mint egy órán át folyamatosan táncoló önkéntesek fogadták őket, miközben tizenöt kabalának öltözött másik önkéntes tartott szabadfoglalkozást, és szórakoztatta egymást és magát a színpadon.

A magyar küldöttség zászlaját a paralimpiai bajnok úszó, Illés Fanni és a Tokióban ötödik helyezett íjász, Gáspár Tamás vitte a tér szinte teljesen megtelt mobil lelátóin helyet foglaló több tízezer néző előtt. A legnagyobb küldöttsége egyébként Kínának (282 fő), Brazíliának (255 fő), és a házigazda Franciaországnak (237 fő) van, Magyarország 39 sportolóval képviselteti magát a játékokon.

Opening Ceremony - Paris 2024 Summer Paralympic Games: Day 0
A láng meggyújtásának pillanatai (Fotó: Getty Images)

Amikor a mindenki elfoglalta a helyét, egy újabb showműsor és a francia himnusz következett, majd beszédet mondott Emmanuel Macron francia elnök és Andrew Parsons, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság elnöke, aki reményét fejezte ki, hogy a paralimpia egyre nagyobb rangot kap, és Párizs is mindent megtesz, hogy gyönyörű helyszíneken tegye mindenki számára emlékezetessé az eseményt.

Opening Ceremony - Paris 2024 Summer Paralympic Games: Day 0
Ezúttal valóban látványos show-val készültek a szervezők (Fotó: Getty Images)

A paralimpiai esküt követő műsor után meggyújtották a paralimpiai lángot, amely a szomszédos Tuilériák kertjéből emelkedett fel a magasba egy léggömbön. A XVII. Paralimpiai Játékok szeptember 8-ig tart.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik