Párizs 2024: elutasították a kizárt indiai birkózó fellebbezését

Vágólapra másolva!
2024.08.14. 20:43
Vinesh Phogat (balra) fellebbezését elutasították (Fotó: Getty Images)
A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) elutasította Vinesh Phogat indiai birkózó fellebbezését, amelyet még a párizsi olimpián nyújtott be, miután a Nemzetközi Birkózószövetség (UWW) kizárta a versenyből.

Wöller Ákos tanítványa az első napon remek birkózással menetelt a női 50 kilósok fináléjába a francia fővárosban, többek között felülmúlta a súlycsoport címvédőjét és egyik legnagyobb esélyesét, a japán Szuszaki Juit. A folytatásban ukrán és kubai riválisa sem tudta megállítani, ám az elődöntőt követően meggyűlt a baja a fogyasztással. Phogat levágatta a haját, kisebb mezbe préselte magát, egész éjszaka az edzőteremben és a szaunában próbálta rendezni a súlyát, viszont a viadal második napján tíz dekával így is átesett a súlyhatáron, ezért kizárták a versenyből.    

A CAS már pénteken megtartotta a meghallgatást az ügyben és előzetesen az olimpia végéig, tehát vasárnapig tervezett döntést hozni. Annabelle Bennett választott bírónak azonban több időre volt szüksége, így kétszer is elhalasztotta a döntést, végül azonban elutasította Phogat kérelmét.

„Ha egy versenyző nem jelenik meg, vagy átesik a súlyhatáron a mérlegelésen (1. vagy 2. napin), kizárásra kerül a versenyből, és helyezés nélkül, utolsónak lesz rangsorolva súlycsoportjában (kivétel: az 55. bekezdés, az orvosi szolgálat közbelépése)” – áll az UWW szabálykönyvében.

A kétszeres világbajnoki bronzérmes, Ázsia Játékok-győztes versenyző megosztott ezüstérmet követelt a kubai Yusneylis Guzmannal, akit az elődöntőben legyőzött, mivel a viadal első napján minden szabálynak megfelelt, ezért azt szeretné, ha figyelembe vennék a második mérésig nyújtott teljesítményét.    

Phogat először azért nyújtott be fellebbezést a szervezethez, hogy új mérlegelésen vehessen részt, mivel mindenképpen szeretett volna szőnyegre lépni a múlt szerdai döntőben, ám az idő túl rövid volt a meghallgatás megszervezéséhez, így a döntőt nélküle bonyolították le. Egy nappal később Phogat bejelentette a visszavonulását.

Az Indiai Olimpiai Bizottság elnökét sokkolta és csalódottsággal töltötte el a CAS döntése.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik