Párizs 2024: így látta LeBron Jameséket testközelből a magyar kosárlabda-játékvezető

T. Z.T. Z.
Vágólapra másolva!
2024.08.14. 18:38
Praksch Péter (Fotó: univpecs.com)
Praksch Péter egyetlen magyar játékvezetőként tevékenykedett a párizsi olimpia kosárlabdatornáján. Három női meccsen fújta a sípot, míg a világsztárokat felvonultató Egyesült Államok férfiválogatottjának két mérkőzésén negyedik játékvezetőként kapott szerepet. A Nemzeti Sportrádióban az olimpiai élményeiről is beszélt a magyar játékvezető.

„Óriási élmény volt! – foglalta össze olimpiai benyomásait Praksch Péter. – Nagyon hosszú folyamat vezetett addig, hogy eljutottunk az olimpiára. A játékvezetői bő keretet márciusban hirdették ki, ami után roppant sűrű felkészülés vette kezdetét. Ebben volt szakmai, mentális és fizikai felkészítés is. A végső keretet júliusban jelölték ki, ekkor már mindenki nagyon felfokozott állapotban várta a kezdést. A legtöbb meccsen telt ház volt; az első meccsem, a spanyol–kínai női összecsapás 27 ezer néző előtt zajlott. Ez az élmény örökre velem marad.”

Praksch Pétert a szakmai felkészülésről is kérdezték a Nemzeti Sportrádióban: „Játékvezetői szempontból a legfontosabb, hogy egységes legyen a társaság. Vagyis nem lehet különbség például egy európai és egy amerikai játékvezető között – fogalmazott, majd a fizikai felkészülésről is szót ejtett: – Az olimpián a világ legjobb játékosainak vezet az ember. Valamennyien kiváló fizikai állapotban vannak, és a játékvezetőkkel szemben is ez az elvárás, topformában kellett lennünk. Minden hónapban teljesítettünk egy tesztet, ami ingafutásra épült, és nagy kihívást jelentett. De mentálisan és fizikailag is topon voltunk az olimpia kezdetére.”

A magyar játékvezető három női találkozón bíráskodott: a spanyol–kínai meccs mellett a Franciaország–Nigéria és a Japán–Belgium találkozón kapott lehetőséget, míg az amerikai férfiválogatott két meccsén negyedik játékvezetőként számítottak rá. Az újonnan szerzett tapasztalatairól azt mondta: „A legnagyobb kihívást szerintem a játékosok sebessége, mozdulatgyorsasága jelentette. Ezek az atléták már olyan gyorsasággal hajtanak végre mozdulatokat, hogy az embernek edzenie kell a szemét is. Már nem elég, hogy fizikailag felkészült vagy, az agyadnak is annak kell lennie, hogy fel tudd dolgozni ezeket a mozdulatokat.”

„Lehet, hogy egy mozdulat elsőre furcsának tűnik, de nem biztos, hogy szabálytalan is. Csak azért, mert a mozdulat furcsa, nekünk még nem szabad rögtön megítélnünk, előbb elemeznünk kell az esetet. Ez is kihívás, hogy meg tudjuk ítélni ezeket a mozdulatokat” – tette hozzá.

A beszélgetés végén szóba került az amerikai férfi kosárlabda-válogatott is, és az, hogy Steph Curry csapata miben jobb, mint az európai mezőny: „Én úgy látom, hogy nagy különbség nincs az európai topcsapatokhoz képest, itt már egészen kicsi dolgok döntenek. Talán annyi a különbség, hogy az amerikaiaknak nagyon hosszú a cseresoruk.”

Praksch szót ejtett arról is, hogy felejthetetlen élményt nyújtott neki a torna: „Az ember libabőrös lesz, amikor végignéz a lelátón. Huszonhétezer néző előtt mérkőzéseket rendezni mindenkinek felejthetetlen élmény” – mondta.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik