Varga Zsolt kiélezett mérkőzésre számít az olaszok elleni negyeddöntőben

PATAI GERGELYPATAI GERGELY
Vágólapra másolva!
2024.08.07. 10:07
Varga Zsolt szerint bárkit legyőzhet ez a csapat (Fotó: Illyés Tibor)
Férfi vízilabda-válogatottunk szövetségi kapitánya, Varga Zsolt vízválasztóként tekint a mieink eddigi legfontosabb mérkőzésére, az Olaszország elleni szerda esti negyeddöntőre.

– Milyen szájízzel zárták a csoportkört?
– Nagyon hullámzó volt a játékunk, de szinte mindegyik mérkőzésünkön akadtak olyan elemek, amelyekre tudunk építeni az egyenes kieséses szakaszban – mondta lapunknak Varga Zsolt, férfi vízilabda-válogatottunk szövetségi kapitánya. – Az eredményesség tekintetében nem lehetünk maradéktalanul elégedettek, az ausztráloktól elszenvedett vereség különösen fájó, mert sokáig mi irányítottuk a meccset, a végén mégis fordított az ellenfél. A spanyolok ellen az volt az érzésem, hogy mindig hozzájuk pattant vissza a labda, mellettük állt a szerencse – néha kihagyott a koncentrációnk, de sok jó megoldást láttam.

– Mire lehet építeni, és miben van még hiányérzete?
– Ha a csoportkörös szereplésünket nézzük, vegyes az összkép, elméleti és technikai hibáink is voltak. Ebben a csapatban benne van, hogy fegyelmezett játékkal bármelyik ellenfelét legyőzi, bizonyítottuk már, hogy képesek vagyunk nagy világversenyt nyerni, de olyan is volt, hogy rosszabbul teljesítettünk. A legfontosabb, hogy maximális koncentrációval, fegyelmezetten és nagy szívvel játsszunk.

– Az ausztrálok elleni fájó vereség után két nappal simán legyőzték a szerbeket. Mit oszthat meg abból, ami a két mérkőzés között elhangzott a megbeszéléseken?
– Ahogy szoktuk, ezúttal is visszanéztük, mi működött jól és miben kell javulnunk. Azt is megbeszéltük, ki milyen állapotban van mentálisan. Mindig úgy készülünk a következő mérkőzésünkre, hogy közben igyekszünk csiszolni a játékunkon, javítani a hibáinkat.

– Milyen lelkiállapotban várják a negyeddöntőt?
– A szerbek elleni győzelem sokat dobott a hangulaton, pozitív, nyugodt légkörben készülhettünk az olaszokra. Azért maradt bennünk némi hiányérzet az elmúlt napok miatt, de mindenki tudja, hogy a negyeddöntő lesz az eddigi legfontosabb mérkőzésünk, amolyan vízválasztóként tekintünk rá.

– Amikor a felkészülés közepén beszélgettünk, azt mondta, az olaszok előrébb tartanak. Most is így érzi?
– Nehéz erre válaszolni, mert nekik is voltak jó és kevésbé jó mérkőzéseik, a legutóbbit például elveszítették a görögök ellen. Úgy érzem, a felkészülés végére hasonló állapotba került a két csapat, de már az olimpiából is eltelt tíz nap, nem tudni, mit hozott ki az olaszokból a csoportkör.

– Foglalkoztatja önöket, hogy a nehezebb ágra kerültek?
– Ha szeretnénk elérni az álmainkat, mindegyik csapatot le kell győznünk, amelyik az utunkba kerül. Nem is tudunk mást tenni, mint a következő ellenfélre koncentrálni, egyelőre csak az olaszokkal foglalkozunk.

– Milyen forgatókönyv lenne a legjobb magyar szempontból?
– Biztos vagyok benne, hogy a végletekig kiélezett mérkőzés lesz – természetesen az lenne a legjobb, ha a javunkra dőlne el.

„Jó lenne elkerülni a negyeddöntőben” – írtuk olimpiai előzetesünkben Olaszországról, amelyet a három legnagyobb rivális közé soroltunk. Nos, nem sikerült elkerülni, így jelentős erőpróba vár férfiválogatottunkra a négy közé jutásért. Alessandro Campagna együttese a felkészülés első szakaszában nagy pofont kapott a spanyoloktól, de hamar összeállt a játéka, a margitszigeti felkészülési tornán végig vezetve 13–11-re győzte le a mieinket. Egy hétre rá Szicíliában is együtt gyakorolt a két csapat, a második hivatalos meccset 10–10 után szétlövéssel nyerték meg vendéglátóink. Az olimpiai tornát ragyogóan kezdték az olaszok, az amerikaiaknak és a horvátoknak sem adtak esélyt, majd Montenegró ellen szétlövésben győztek, Romániát pedig a papírformának megfelelően kiütötték. A rájuk jellemző módon fegyelmezetten, olykor túlzottan is keményen védekeztek, a blokkokhoz és labdaszerzésekhez kiváló kapusteljesítmény társult, de a görögök ellen ez sem ért pontot. Az A-csoport másodikjaként nehéz ágra került az olasz válogatott, amelynek dinamikus centerjátéka mellett rutinos csapatkapitányára, a tornán már kilenc gólnál járó Francesco Di Fulvióra is figyelnünk kell.

Kemény védekezés, dinamikus centerjáték

PÁRIZS 2024, FÉRFI VÍZILABDA
NEGYEDDÖNTŐ
14.00: Horvátország–Spanyolország
15.35: Görögország–Szerbia
19.00: Egyesült Államok–Ausztrália
20.35: Olaszország–Magyarország (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik