A vívó Osváth Richárd és Krajnyák Zsuzsanna továbbra is versenyben vannak a paralimpiai bronzéremért

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
• Párizs
Vágólapra másolva!
2024.09.04. 16:20
Osváth Richárd (Fotó: Szabó Miklós)
Bár aranyért már nem küzdhetnek, a vigaszágon eddig minden ellenfelét legyőzte a kerekesszékes vívó Osváth Richárd és Krajnyák Zsuzsanna, így a délutáni programban tovább versenyezhetnek a bronzéremért a párizsi paralimpián.

 

Nem kockázatott a tőr egyéni küzdelmeiben Mező Boglárka, aki hatodik helyen végzett egy nappal korábban a kard egyéniben, de előjött a korábbi ujjsérülése, ezért az edzői és orvosi stábbal egyeztetve a visszalépés mellett döntöttek, mert nem akartak kockáztatni a csapatküzdelmek miatt. A fegyvernem tokiói ezüstérmese, Osváth Richárd a kard után a tőr küzdelmeiben is a brazil Kevin Damascenóval kezdett a nyolcaddöntőben, és még simábban legyőzte, mint egy nappal korábban, 15:2-vel jutott a legjobb nyolc közé, ahol a török Hakan Akkaya várt rá. Elképesztően szoros csatát vívtak egymással, ellenfele csak egyetlen tussal győzött, ami után Osváth a kezébe temette a fejét a székében.

Maradt neki a vigaszág, amely a másik két magyar versenyzőt, Hajmási Évát és a hetedik paralimpiáján induló Krajnyák Zsuzsannát is érintette, mindkettejüket a kétszeres paralimpiai bajnok kínai Cou Hszü-feng győzte le, így valamennyi magyar induló a bronzéremért küzdhetett tovább. Krajnyák sikerrel vette az első akadályt, és Hajmási sem vívott rosszul, de búcsúzni kényszerült az egyéni viadaltól, miután a vigaszág első összecsapásán vereséget szenvedett. Osváth legyőzte lengyel és brit, Krajnyák pedig olasz és dél-koreai riválisát is, így mindketten továbbra is harcban vannak a bronzéremért a délutáni programban.

Nagyon szépen szerepelt erőemelésben a riói bronzérmes Tunkel Nándor, aki ezúttal negyedik lett 162 kilós kísérletével, amit a nézők üdvrivalgása fogadott, a riválisai pedig már nem tudták felülmúlni. Kilencedik lett az országúti időfutamban a parakerékpáros Wermeser Zsombor, akinek már csak az országúti mezőnyverseny van hátra.

KRAJNYÁK Zsuzsanna, kerekesszékes vívó: – Tőrvívásban a bíró, a zsűri dönt az akciók alapján, és úgy éreztem, hogy volt néhány olyan tus, amikor rosszkor ítélt rosszul, legalábbis az én szemszögemből. Szerencsére nem nagyon tudtak vele kibillenteni, mondogattam is magamban, hogy csak megyek tovább, nem foglalkozom vele, de amikor már kettő-hármat is fordítva ítélnek, ráadásul ellened, attól kicsit már beszűkülsz, és azt érzed, hogy még mit csináljak, hogy jó legyen? Ráadásul a fegyveremet kétszer is le kellett cserélni, mert nem szólalt meg, még a zsűri is jelezte, hogy valami nem stimmel. Egyébként nem ment rosszul a vívás, a bemelegítés is jól sikerült, azt pedig tudni kell, hogy az ellenfelem nem akárki volt, a világ egyik legjobb kínai vívója.

HAJMÁSI Éva, kerekesszékes vívó: – Még otthon elkezdett kaparni a torkom, a repülőúton pedig nagyon fájt a fülem, a dobhártyám majdnem szétszakadt, Párizsban be is lázasodtam. Idegőrlő volt ezzel küzdeni, de nem akarok semmit erre fogni, mert nem éreztem gyengének magam a versenynapokon, félre tudtam tenni. A kínai ellen annyi izgalom volt bennem, amennyi kell, de az utolsó néhány tus fájt, hogy nem tudtam fej fej mellett haladni vele és befejezni. Kicsit piszkálja a csőröm, hogy miért mindig nekem nem sikerül, de nem fogom túlelemezni. Nagyon sajnálom, hogy ez a két nap elment, mert nincs több lehetőség egyéniben, egyelőre még nem tudom hová tenni. Itt minden az adott pillanaton múlik, ha öt perc múlva újra játszanánk az ukrán Morkviccsal, simán lehet, hogy én nyernék.

TUNKEL Nándor, paralimiai 4. erőemelő: – Az első gyakorlatom után kicsit összeomlottam, mert tudtam, hogy megvan az erőm, de valahogy a technika nem jött össze. A melegítőteremben próbáltam elengedni a történteket és hergelni magam, az edzőm is sokat segített, a második gyakorlatomat nagyon könnyűnek éreztem. Aztán ránéztem a kijelzőre és eldöntöttük, hogy harmadikra 162-t vállalok, azt már sokszor megcsináltam. Amikor sikerült, már sejtettem, hogy meglehet a negyedik hely, azért is örültem annyira. Már a párizsi kijutásért is kiemelkedőt kellett teljesítenem, ezért kicsit úgy érzem, mintha két paralimpiát nyomtam volna le egymás után, rövid időn belül.

WERMESER Zsombor, parakerékpáros: – Technikás és gyors volt a pálya, az erőbeosztásra rettentően oda kellett figyelni. Szerintem jól sikerült, a többiek azt mondták, a síkon szedtem össze nagyobb hátrányt, bár én is gyorsan mentem, ezek szerint a többiek gyorsabban. Nagyon erős a mezőny, a legtöbb versenyzőnek ráadásul az országúti verseny a hazai terep. Minden kanyarban könnyen még nagyobb hátrányba kerülhet az ember, a két emelkedőn különösen kellett figyelni, mindkettő vége kritikus volt, hogy ne rogyjak meg idő előtt, mert azzal rengeteg időt veszítettem volna. Egyébként élveztem, a tömeg vitt magával, közben azért próbáltam fókuszálni, hogy pörögjön a lábam.

 

EREDMÉNYEK

Férfiak. Kerekesszékes vívás. Tőr egyéni, A-kategória. Nyolcaddöntő: Osváth Richárd (magyar)–Kevin Damasceno (brazil) 15:2. Negyeddöntő: Hakan Akkaya (török)–Osváth 15:14. Vigaszág: Osváth–Dariusz Pender (lengyel) 15:5, Osváth–Oliver Lam-Watson (brit) 15:14. Para-erőemelés. –49 kg. Paralimpiai bajnok: Omar Karada (Jordánia) 181 kg, 2. Abdullah Kayapinar (Törökország) 180 kg, 3. Cung Lö-van (Kína) 171 kg, 4. Tunkel Nándor (Magyarország) 162 kg. Parakerékpár. C5, országúti időfutam. Pb: Daniel Abraham (Hollandia) 35:51.79, Alistair Donohoe (Ausztrália) 36:18.66, 3. Dorian Foulon (Franciaország) 36:49.84, ...9. Wermeser Zsombor (Magyarország) 38:42.80. Nők. Kerekesszékes vívás. Tőr egyéni, A-kategória. Nyolcaddöntő: Hajmási Éva (magyar)–Clémence Delavoipiere (francia) 15:2, Cou Hszü-feng (kínai)–Krajnyák Zsuzsanna (magyar) 15:8. Negyeddöntő: Cou Hszü-feng–Hajmási 15:12. Vigaszág: Krajnyák–Delavoipiere 15:4, Natalija Morkvics (ukrán)–Hajmási 15:10, Krajnyák–Loredana Trigilia (olasz) 15:13, Krajnyák–Kjong Hjo Kvon (dél-korai) 15:14. B-kategória. Mező Boglárka (Magyarország) visszalépett. Vegyes. Parasportlövészet. P4, 50 m pisztoly. Pb: Csao Jang (Kína) 220.1 kör (paralimpiai rekord, régi: Manish Narwal, 218.2 kör, 2021), 2. Server Ibragimov (Üzbegisztán) 215.3 kör, 3. Davide Franceschetti (Olaszország) 199.7. Selejtező: ...9. Dávid Krisztina (magyar) 533 kör, ...23. Gurisatti Gyula (magyar) 516 kör

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik