Paralimpia 2024: magyar döntősök úszásban és kajak-kenuban

I. SZ., MTII. SZ., MTI
Vágólapra másolva!
2024.09.06. 12:50
Veres Amarilla (jobbra) a legjobb nyolc közé jutott (Fotó: Szabó Miklós)
Pap Bianka és Konkoly Zsófia is magabiztosan jutott be pénteken az esti úszódöntőbe abban a számban, amelyben címvédőként indult a párizsi paralimpián. Kajak-kenuban szintén döntős lett előfutama megnyerésével a három éve ugyancsak aranyérmes Kiss Péter Pál, valamint a Tokióban bronzérmes Varga Katalin.

Az úszók közül Pap Bianka az S10-es sérültségi kategóriában a 400 méter gyorson csütörtökön szerzett bronzérmét követően pénteken 100 méter háton versenyzett a La Defénse Arénában. A Vasas 24 éves úszója címvédőként nagy fölénnyel, csaknem egy másodperccel (0.97 mp) utasította maga mögé összesítésben a második legjobbként továbbjutó amerikai riválisát, 1:08.60 perccel került a fináléba, melyet 18.12-kor rendeznek.

A Párizsban már kétszeres aranyérmes Konkoly Zsófia 100 méteres pillangóúszásban indult ma – ugyancsak címvédőként –, s az előfutamból a második idővel, 1:07.80 perccel került a 18.41-kor kezdődő fináléba.

Pap Bianka (Fotó: MTI/Szalmás Péter)

Kajak-kenuban előfutamokat rendeztek a francia főváros melletti Vaires-sur-Marne-ban. A 200 méteres versenyekben az első hely ért közvetlenül döntőt, a többiek középfutamba jutottak.

KL1-ben a címvédő Kiss Péter Pál megnyerte futamát, így a fináléban folytatja majd a szereplését, akárcsak a nőknél KL2-ben a Tokióban bronzérmes Varga Katalin.

Suba Róbert KL1-ben második, VL2-ben harmadik, Kiss Tibor KL2-ben negyedik, Boldizsár Dalma KL2-ben ötödik, VL2-ben hatodik, Molnár Nikoletta KL3-ban negyedik lett futamában, így rájuk még középfutam vár szombaton, illetve vasárnap.

A nők egyik futamában már az elején szóltak, hogy meg kell ismételni a rajtot, hárman végigevezték a távot.

A kerekesszékes vívóknál a párbajtőr egyéni küzdelmek zajlanak pénteken a Grand Palais-ban. A női A sérültségi kategóriában a címvédő Veres Amarillának a 32 között még nem kellett vívnia, a csütörtöki tőrcsapatezüsttel már 13-szoros paralimpiai érmes Krajnyák Zsuzsannának viszont igen, de nem okozott neki gondot a thaiföldi Duean Nakprasit, akit 15:7-re győzött le. A 16 között Veres 15:10-re megverte a lengyel Kinga Drózdzot, Krajnyák viszont 15:12-re kikapott a brit Gemma Collistól, ezzel vigaszágra került.

A férfiaknál a B kategóriában szerepelt Tarjányi István, aki a 16 között 15:9-re kikapott a kínai Csang Csiétől, majd a vigaszágon 15:4-re alulmaradt a menekültcsapatban versenyző Amelio Castróval szemben. Ezzel a 13. helyen végzett.

Kerékpárban a C4 és C5-ös kategória országúti mezőnyversenyében Wermeser Zsombor 14. lett a 26 fős mezőnyben. Rövid ideig az élen is haladt, majd a második emelkedőn leszakadt és az első kört követően 40 másodperces hátránnyal a 16. helyen tekert. Az élmezőnyhöz képest folyamatosan nőtt a hátránya, és 2:34:09 órás idővel, a győztestől több mint 15 perccel lemaradva ért célba a 99,4 kilométeres versenyben.

Wermesernek az egyik lába születési rendellenesség miatt nem teljesen ép, de korábban épek között is indult és büszke arra, hogy az U23-as országos bajnokságokon Valter Attilával és Peák Barnabással is egy dobogón állhatott. Párizsban két pályaszámot és két országúti versenyt teljesített. A szerdai időfutamban kilencedik lett.

PARALIMPIA 2024, PÁRIZS
KERÉKPÁR
Férfi országúti mezőnyverseny (C4-C5)
1. Jehor Dementyev (Ukrajna) 2:18:59 óra
2. Kevin le Cunff (Franciaország) azonos idővel
3. Martin van de Pol (Hollandia) a.i.

14. Wermeser Zsombor 15:10 perc hátrány

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik