Pjongcsang 2018: aranyról álmodik az önmegtartóztató svéd

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.01.25. 18:50
null
Az Arany Szerzetes csak az olimpiára koncentrál (Fotó: AFP)
Nyolc éremmel már elégedett lenne a Svéd Olimpiai Bizottság a pjongcsangi téli olimpián, amelyen (a tavalyi vb-bronzérem után) az egyik titkos éremesélyt az alpesi sízők bemutatkozó csapatversenyében, parallel szlalomban gondolják. Matts Olsson szeretne bekerülni a csapatba, a siker érdekében még a testi örömökről is lemondott.

Svédország négy évvel ezelőtt, Szocsiban 15 érmet nyert, ám az idei, pjongcsangi téli olimpiának sokkal szerényebb célkitűzéssel vág neki. Peter Reinebo, a Svéd Olimpiai Bizottság elnöke már nyolc éremmel is elégedett lenne.

A legnagyobb esélyesek közé tartozik a kétszeres olimpiai bajnok és kétszeres világbajnok sífutó, Charlotte Kalla, de esélyes lehet az éremre a curling- és a jégkorong-válogatott, valamint a parallel szlalomban induló vegyes csapat is, amelybe Matts Olsson is szeretne bekerülni.

A 29 éves alpesi síző pályafutása eddigi csúcsaként bronzérmet szerzett a 2011-es garmisch-partenkircheni világbajnokság csapatversenyében (óriás-műlesiklásban a 18., szuper-G-ben a 24. lett), de az elmúlt egy évben akadt több jó világkupa-eredménye is.

2017. január 29-én ismét Garmischban a második, március 4-én Kranjska Gorán a harmadik helyen végzett óriás-műlesiklásban. Tavaly december 18-án aztán sikerült nyernie: az olaszországi Alta Badiában párhuzamos óriás-műlesiklásban győzött a norvég Henrik Kristoffersen és az osztrák Marcel Hirscher előtt.


Olsson várhatóan dupla esélyt kap, hivatalosan ugyan kedvenc számában indul, de a svéd lapok szerint ott lehet az olimpián most debütáló csapatversenyben, a parallel szlalomban is.

A tavalyi, St. Moritz-i világbajnokságon Mattias Hargin és André Myhrer mellett Gustav Lundbäck került be a csapatba a férfiak részéről (a nőket Frida Hansdotter, Maria Pietilä Holmner és Emelie Wikström képviselte), Lundbäck azonban jelen állás szerint nem lesz ott Dél-Koreában. Az ő helyére csusszanhat be a csapatba Olsson, aki tisztában van azzal, hogy nem ez a fő versenyszáma.

(Fotó: AFP)
(Fotó: AFP)

„Óriási kihívás ez a számomra, és edzek is rá, hiszen a válogatott megérdemli, hogy alaposan felkészüljek. Őszinte leszek, nem ismerem a saját képességeimet a parallel szlalomban, ráadásul Myhrer és Hargin sokkal erősebb nálam. De természetesen nagyon örömteli lenne, ha olimpiai aranyhoz segíthetném a társakat” – idézte Olssont az Expressen internetes oldala.

A sportoló mindent feltett arra, hogy Pjongcsangban sikerrel szerepeljen, nem véletlenül kapta meg társaitól a Guldmunken (Arany Szerzetes) becenevet. Úgy döntött ugyanis, hogy csak az olimpiára koncentrál, így a szexuális örömöket is kiiktatta az életéből.

„Így sokkal többet lehet a síelésre koncentrálni, ez mentálisan nagyon sokat kivesz az emberből. Nincs idő a pihenésre, emiatt kell az önmegtartóztatás” – mondta.

(Fotó: AFP)
(Fotó: AFP)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik