Rp. gyorskorcsolya: nyolcadik a női váltó Montrealban

K. E.K. E.
Vágólapra másolva!
2024.10.27. 06:15
Jászapáti Petra (Fotó: Árvai Károly, archív)
Közel állt a döntőbe jutáshoz női váltónk a rövid pályás gyorskorcsolyázók World Tour-sorozatának első állomásán, végül B-döntőbe jutott, ahol egy korai esés miatt a nyolcadik helyen végzett a kvartett.

Az idén elindított World Tour-sorozat sajátossága az is, amellett, hogy nincs duplázás, vagyis nem rendeznek meg kétszer egy távot egy-egy állomáson, hogy a szervezők némiképp alakíthatják a viadal programját, és akárcsak az olimpiákon, ugyanazon a napon nem ugyanabban a számban avatnak érmeseket a nőknél és a férfiaknál.

A sorozat első állomásán, Montrealban szombaton a nők 1000 méteren és a váltóban, míg a férfiak 500 és 1500 méteren jutottak el a döntőkig – magyar érdekeltség csak a hölgyek két számában volt.

Jászapáti Petrának a pénteki selejtezős nap nem sikerült, szombaton azonban javított mérlegén olimpiai bronzérmes rövid pályás gyorskorcsolyázónk, hiszen a délelőtti vigaszágon két futamot megnyerve visszaküzdötte magát a „főtáblára”, más kérdés, hogy éppen ennek köszönhetően egyfelől már kétezer méterrel a lábában vágott neki a szám negyeddöntőjének, másfelől szélső pályáról rajtolhatott, hiszen a vigaszágasok oda nyernek besorolást.

Nem is sikerült sajnos a továbblépés, ahogy Kónya Zsófiának sem, összesítésben előbbi a 19., utóbbi a 17. helyen végzett.

Női váltónk az elődöntőben az olaszok és a dél-koreaiak mögött haladt, egy nagyon rövidke időszakban futott csak továbbjutó (második) helyen a csapat, végül a B-döntőbe jutott, ott azonban egy korai esés miatt nem maradt esély a jobb helyezésre, a női kvartett a nyolcadik helyen ért célba.

A számot némi meglepetésre Olaszország nyerte Dél-Korea és Hollandia előtt – a jégen Kanada győzött, ám a hazai váltót szabálytalanság miatt kizárták.

A női 1000 méteres távot a holland Xandra Velzebouer nyerte meg, a férfiaknál mind 500, mind 1500 méteren a kanadai William Dandjinou.

Vasárnap a férfiak 1000 és nők 500, valamint 1500 méteres versenyét rendezik, mellette pedig érmeket osztanak a vegyes és férfiváltóban – utóbbi kettőben a mieink pénteken kiestek, hogy az egyéni távokon lesz-e magyar, az a – magyar idő szerint délutáni – reményfutamok során derül ki.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik