Wimbledon: Alcaraz megvédheti a címét, szetthátrányból győzte le Medvegyevet

H. Á.H. Á.
Vágólapra másolva!
2024.07.12. 18:06
Alcaraz (jobbra) fogadhatta Medvegyev gratulációját (Fotó: Getty Images)
A világranglistán harmadik helyezett spanyol Carlos Alcaraz jutott elsőként a Wimbledonban zajló füves pályás tenisz Grand Slam-torna döntőjébe, miután négy játszmában legyőzte az ötödik kiemelt orosz Danyiil Medvegyevet, s ezzel él még a lehetősége, hogy megvédje a címét.

 

A két korábbi világelső hetedik alkalommal találkozott egymással, harmadszor füvön – ezen a borításon 1–1 volt a mérlegük–, s Alcaraz vezetett a meccs előtt 4–2-re, ráadásul kettejük legutóbbi két összecsapásán is a spanyol diadalmaskodott.

Ehhez képest nagyon úgy nézett ki, hogy az első játszmát zsebre vágja az összeszedetten teniszező orosz, hiszen az első hat játékon belül kétszer vette el a spanyol adogatását, igaz, Alcaraz is brékelt egyszer. Hiába vezetett már 5:2-re is és szerválhatott 5:3-nál a szettért Medvegyev, nem tudott élni a lehetőséggel, a spanyol visszabrékelt ismét, majd kiharcolta a rövidítést, ám ott hirtelen összeomlott, s mindössze egy pontot szerzett, így Medvegyevé lett az első játszma majd' egy óra játék után. 

A második felvonásban aztán Alcaraz magára talált, egy gyors brékkel 2:1 után előnybe került, s ezt meg is őrizte a végéig, bő 35 perc alatt egyenlített. A harmadik játszma is nagy hasonlóságot mutatott az előzővel, a címvédő ezúttal 1:1-nél vette el az orosz adogatójátékát, akinek egyébként nem volt esélye ebben a szakaszban arra, hogy ledolgozza a hátrányát. 

A negyedik szett gyors brékváltással indult, aztán a következő négy játékban a mindenkori fogadónak mindössze két pontot sikerült szerezni, ám a hetedik játékban, 3:3-nál Alcaraz két bréklabdához jutott, s a másodikat ki is használta. Az orosz próbált ugyan visszajönni a meccsbe, de Alcaraz keze adogatóként már nem remegett meg, így három óra játék után bejutott a döntőbe.

A 21 éves spanyol pályafutása során először verekedte be magát egy naptári éven belül két Grand Slam-tornán is a fináléba – néhány héttel ezelőtt a Roland Garros döntőjét megnyerte.

Alcaraz ellenfele a Novak Djokovics–Lorenzo Musetti mérkőzés győztese lesz, az a találkozó ezt a mérkőzést követi.

WIMBLEDON (50 millió font, füves pálya)
FÉRFI EGYES, ELŐDÖNTŐ
Carlos Alcaraz (spanyol, 3.)–Danyiil Medvedev (orosz, 5.) 6:7 (1–7), 6:3, 6:4, 6:4
KÉSŐBB
Novak Djokovics (szerb, 2.)–Lorenzo Musetti (olasz, 25.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik