„Két évre el kellene tiltani” – Kyrgios és más teniszezők is kiakadtak Sinnerre

VARGA BALÁZSVARGA BALÁZS
Vágólapra másolva!
2024.08.20. 21:58
Nick Kyrgios nem ért egyet a döntéssel (Fotó: Getty Images)
Több teniszező is kiakadt amiatt, hogy felmentették a doppingvétség vádja alól a világelső Jannik Sinnert.

 

Mint beszámoltunk róla, Jannik Sinner doppingellenőrzésen esett át a márciusi Indian Wells-i tornán, és a vérében rendkívül alacsony mennyiségben, kevesebb mint egymilliárdod grammnyi klosztebol nevű anabolikus szteroidot találtak, ráadásul a 23 esztendős versenyző – nyolc nap különbséggel – kétszer is pozitív mintát adott. Ennek ellenére felmentették, mivel úgy ítélték meg, nem tehetett róla, hogy a szervezetébe került a tiltott szer.

Az eset nyilvánosságra kerülése óta több teniszező is elégedetlenségének adott hangot, érthetetlennek és nevetségesnek tartva a döntést. Nick Kyrgios szerint kétéves eltiltás járna Sinnernek – szúrta ki a spanyol As.

„Nevetséges – akár véletlen volt, akár szándékos. Kétszer is tiltott szert (szteroidot) találtak a szervezetedben: két évre el kéne tiltani téged, hiszen ezzel növelted a teljesítményedet. A masszázskrémben volt... Ja, persze” – írta X-oldalán az ausztrál játékos. Annyit érdemes megjegyezni a posztját illetően, hogy a klosztebol egy spray-ben volt, nem a masszázskrémben, de a fizioterapeuta valószínűleg azzal juttatta be véletlenül Sinner szervezetébe az anyagot – mármint a hivatalos verzió szerint.

„El sem tudom képzelni, mit érezhetnek azok a játékosok, akiket valamilyen szennyezett anyag miatt tiltottak el. Nem mindenkire ugyanazok a szabályok vonatkoznak” – ezt már Denis Shapovalov írta az X-en.

A kanadai utolsó mondata annyiban nem igaz, hogy márciusban Marco Bortolottit ugyanúgy felmentette a Nemzetközi Teniszintegritási Ügynökség (ITIA), pedig az olasz teniszezőt semmiképp sem lehet sztárjátékosnak nevezni, hiszen a világranglistán csupán a 355. helyig jutott egyesben. Esetében ugyanúgy klosztebolról volt szó, és Sinnerhez hasonlóan megfelelő magyarázattal tudott szolgálni arra, hogy tudtán és önhibáján kívül a szer hogyan került bele a szervezetébe.

A francia Lucas Pouille is éles hangot ütött meg a bejegyzésében: „Talán nem kéne hülyének nézned minket, nemde?”

A portugál Gastao Elias, akinek az 57. hely volt a legjobb helyezése a világranglistán, tömören fogalmazott: „A tenisz hivatalosan is kész vicc!”

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik