US Open: Fucsovics Márton feladta, Lehecka jutott be a második fordulóba

Vágólapra másolva!
2024.08.26. 20:40
Fucsovics Márton (Fotó: Getty Images)
Fucsovics Márton a negyedik játszmában feladta a mérkőzést Jirí Lehecka ellen a US Open férfi egyes első fordulójában, így a cseh játékos jutott tovább a második fordulóba.

 

A nehéz sorsolás csak egy jelenség, azt kell legyőzni, aki szembejön – közhely, de így van. Ám az is tényállás, Fucsovics Mártonnak (ATP-81.) alaposan kijutott a jóból az idei Grand Slam-tornák során. Az idény utolsó GS-versenyén, a US Openen is kiemelt ellenfelet kapott, mégpedig a 32.-ként rangsorolt cseh Jirí Leheckát (38.), ezzel a négy majortornán hármon is kiemelt riválissal hozta össze a sors. Az Australian Openen a 13. bolgár Grigor Dimitrovot, a Roland Garroson a kilencedik görög Sztefanosz Cicipaszt kapta, és bár Wimbledonban az olasz Matteo Berrettini nem kapott kiemelést, a három évvel ezelőtti angol nyílt teniszbajnokságon döntős, korábbi top tízes teniszező kifejezetten jó formában várta a füves Grand Slamet. Valamennyien legyőzték honfitársunkat – hogy a párizsi olimpián a 22-szeres majorbajnok Rafael Nadalt ne is említsük, bár Fucsovics őt alaposan megszorongatta. Leheckával szemben sem lehettek jó élményei, eddigi egyetlen találkozójukon, a februári, dubai 500-as verseny első körében a cseh győzött döntő játszmában. Lehecka a januári adelaide-i 250-es tornán első ATP-serlegét szerezte meg, az azt követő héten 23. helyével karriercsúcsot ért el. Áprilisig jó idényt futott, Dubaiban és a márciusi Indian Wells-i 1000-esen negyeddöntőzött, az áprilisi, madridi mestertornán viszont fel kellett adnia az elődöntőt a kanadai Félix Auger-Aliassime ellen, elhúzódó hátsérülése miatt egészen a múlt heti cincinnati 1000-esig nem játszott, közel négy hónapot hagyott ki – vagyis nagyfokú meccshiánnyal küzdött.

Kissé nehézkesen indult a mérkőzés Fucsovicsnak, az első játékban Lehecka három ki nem használt bréklabdája után viszont hozta első adogatóelőnyét, majd simán elvette ellenfele adogatását, és hamarosan 3:0-ra elhúzott. Az igen sok ki nem kényszerített hibával játszó cseh teniszező nem tudott hozzászólni az első játszmához, egy hatalmas ásszal lett 4:1, majd ennél az állásnál, magyar fogadóelőnynél Lehecka hálóba ütötte a labdát, ezzel lett kettős brékelőnye Fucsovicsnak, aki aztán egy semmire nyert adogatójátékkal alig több mint fél óra alatt megnyerte a nyitó felvonást.

A második szett fordítottan kezdődött, Fucsovics nem használt ki egymás után négy bréklabdát, míg Lehecka első adogatóelőnyét érvényesítette. A szerváiban némiképp feljavuló, kevesebb ki nem kényszerített hibával játszó cseh teniszező végig tartotta a lépést Fucsoviccsal, majd 5:4-es előnynél, egy késői brékkel meglepte 32 éves honfitársunkat – bár Fucsovics 40:30-ra is vezetett, egy kettős hibával Lehecka kialakította az egyenlőt, és hamarosan brékelte a magyart, a majdnem egyórás második játszmában a cseh egyenlített.

A folytatásban látványos erőfölénybe került Lehecka. A harmadik szett elején két gémet is nyertes labdamenet nélkül bukott el Fucsovics, majd 1:4-nél a magyar játékos ápolási szünetet kért, a derekát masszírozták. A pauza átmenetileg visszahozta a játékba Fucsovicsot, két adogatását is semmire hozta, de ez kevés volt ahhoz, hogy fordítson brékhátrányából, ezzel Lehecka újabb negyven percet követően megfordította a mérkőzést.

A negyedik szettben robbantott a cseh, mindössze két pontot vesztett három játékot követően, és kettős brékelőnyt alakított ki – vészesen közeledett a meccs lezárása, ám sajnos még annál is hamarabb jött el, Fucsovics Márton ugyanis kezet nyújtott Jirí Leheckának, és feladta a találkozót. A cseh a második fordulóban a hazai pályán játszó, selejtezőből érkező Mitchell Kruegerrel (179.) mérkőzik meg.

Fucsoviccsal először fordult elő karrierje során, hogy miközben az idény valamennyi Grand Slam-tornáján pályára lépett, egyiken sem jutott tovább a második körbe.

TENISZ
US OPEN, NEW YORK
FÉRFI EGYES, 1. FORDULÓ
Jirí Lehecka (cseh, 32.)–Fucsovics Márton 1:6, 6:4, 6:3, 3:0-nál Fucsovics feladta

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik