US Open: Sinner után az öt szettben nyerő Fritz is bejutott a döntőbe

Vágólapra másolva!
2024.09.07. 07:38
Jannik Sinner hozta a papírformát, s bejutott a fináléba (Fotó: Imago Images)
A világelső Jannik Sinner három szettben győzte le a brit Jack Drapert az amerikai nemzetközi teniszbajnokság (US Open) férfi egyesének első elődöntőjében magyar idő szerint péntek késő este, ezzel bejutott a vasárnapi döntőbe, ellenfele a Frances Tiafoe elleni amerikai házirangadót ötszettes csatában megnyerő Taylor Fritz lesz.

A mérkőzés a kezdetektől fogva rendkívül kiélezett volt. Ugyan a brit szerezte meg először a vezetést és a játszma folyamán ezt még többször megismételte, de a világelső nem engedte ellépni és 4:3-nál már ő volt előnyben. 5:5-nél Sinner egy maratoni párharccal szerezte meg a hatodik pontját, amit követően be is húzta az első szettet. 

Aligha gondoltuk volna, de a folytatás még ennél szorosabban alakult. Ismét Draper vezetett, sőt ezúttal neki sikerült 6:5-re ellépni, de ez sem volt elég. Sinner egyenlítése után rövidítés következett, amit 7–3-ra igen magabiztosan húzott be az olasz, így kényelmes előnyből várhatta a harmadik játékrészt. 

A harmadik játszmában egy darabig fej-fej mellett haladtak a felek, de – miután Sinnernek a második játszmában megsérült a csuklója – a meglepetést szimatolók abban bíztak, hogy Draper a korábbi remek játékára építve legalább egy extra szettet kifacsar az olaszból. Erre azonban nem került sor, 3:2-es vezetésnél a világelső hátrányból felállva elvette a sokáig kiválóan szerváló brit adogatását, majd semmire hozta a sajátját. Ezzel egy játékra került a győzelemtől, s noha Drapernek volt labdája a szépítéshez, Sinner kiegyenlített, majd első meccslabdáját kihasználva bejutott a torna fináléjába, a férfiak közül első olaszként. 

Az már biztos volt, hogy a döntőben amerikai ellenfele lesz, hiszen a másik, később kezdődött elődöntőben két, egyaránt hazai közönség előtt szereplő teniszező, Taylor Fritz és Frances Tiafoe találkozott egymással.

A mérkőzés első fele, de már rögtön az első szett is meglehetősen változatosan alakult. Előrször Fritz brékelt, az első játszmát mégis Tiafoe nyerte, mert ő a folytatásban kétszer is elvette ellenfele adogatójátékát. Fritz ezután 7:5-tel egyenlített(egy brék volt, a szett végén), majd a következő játszmát ismét Tiafoe nyerte, miután rögtön az első gémben elvette Fritz adogatójátékát. Ezt követően azonban a 20. helyen rangsorolt Tiafoe elfáradhatott. A negyedik játszmában annyi kettőshibát ütött például, mint az azt megelőző három szettben összesen (négyet), ez is hozzájárult ahhoz, hogy 6:4-gyel elbukta a szettet, a döntő játszmára pedig szétesett a játéka. Fritz az ötödik játszmát 6:1-gyel húzta be, így a 12. helyen kiemelt amerikai lesz Sinner ellenfele a vasárnapi döntőben.

 

US OPEN, NEW YORK (75 millió dollár, kemény pálya)
FÉRFI EGYES
ELŐDÖNTŐ
Sinner (olasz, 1.)–Draper (brit, 25.) 7:5, 7:6 (7–3), 6:2

Később
Fritz (amerikai,12.)–Tiafoe (amerikai, 20.) 4:6, 7:5, 4:6, 6:4, 6:1

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik