Tokió 2020: a NOB alelnöke szerint biztonságos lesz az olimpia

Vágólapra másolva!
2021.05.21. 16:33
null
John Coates szerint biztonságos lesz az olimpia (Fotó: AFP)
John Coates, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) alelnöke szerint „minden résztvevő és a helyi lakosság szempontjából is” biztonságosan megrendezhető lesz a tavalyról idén nyárra halasztott tokiói nyári olimpia.

 

Az előkészületekért felelős alelnök ezt azután mondta, hogy a szervezőbizottság és a NOB az elmúlt három napban tárgyalt az olimpia és a paralimpia körül kialakult helyzetről, illetve az események megrendezéséről.

A NOB és a szervezők hangsúlyozták, az olimpiai faluban lakók több mint 80 százaléka be lesz oltva a július 23-i megnyitó ünnepség előtt. A japán lakosság ugyanakkor egyre határozottabban ellenzi a játékok megrendezését, a Reuters brit hírügynökség kérésére elkészített közvélemény-kutatás pénteken nyilvánosságra hozott eredményei szerint csaknem 70 százalék az olimpia további halasztását, vagy törlését tartja jó döntésnek.

„Minden eddiginél világosabban látszik, hogy a játékok mindenki számára, és ami a legfőbb, az ott lakó emberek számára is teljes mértékben biztonságos lesz” – próbálta megnyugtatni a japánokat Coates, hangsúlyozva, hogy a külföldi delegációk kiegészülnek majd orvosokkal és ápolókkal, akik munkájukkal támogatni fogják a koronavírus-fertőzés terjedésének megakadályozására kialakított intézkedések betartását.

Hasimoto Szeiko, a szervezőbizottság elnöke a NOB-bal folytatott tárgyalást követően sajtótájékoztatón közölte, a külföldről érkező delegációk létszámát csökkentik, 180 ezer helyett 78 ezer főben maximalizálják.

Japánban az átoltottság 4.1 százaléknál tart, ami a legalacsonyabb arány a világ leggazdagabb országait figyelembe véve. Az ázsiai szigetország egy része – Tokióval együtt – jelenleg is egészségügyi veszélyhelyzet alatt áll, közben nagyjából 50 edzőtábort mondtak le külföldi sportszövetségek, leginkább a koronavírus-járványra hivatkozva.

Az elmúlt héten az Egyesült Államok atlétaválogatottja mondta le csibai edzőtáborát, miközben több tucat japán város jelezte, hogy nem kíván fogadni és elszállásolni olimpiára készülő külföldi sportolókat.

A tokiói olimpia a tervek szerint augusztus 8-ig tart, a paralimpiát pedig augusztus 24-től szeptember 5-ig rendezik.

(MTI)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik