Nyílt vízi úszás: Rasovszky második az eilati vk-n

Vágólapra másolva!
2021.12.12. 12:07
null
Nyert, de második lett Rasovszky (Fotó: Tumbász Hédi)
Rasovszky Kristóf a második, Betlehem Dávid és Olasz Anna a hatodik helyen végzett a nyílt vízi úszók világkupa-sorozatának 3. állomásán – csütörtökön jöhet a vk-döntő Abu-Dzabiban.

Pedig a 2018-as glasgow-i Európa-bajnokság után külön is gyakorolta a panelre ütést…

Akkor Rasovszky Kristóf 10 kilométeren célfotóval lett második a holland Ferry Weertmann mögött – pedig előrébb járt, csak éppen nem pontosan, nem jól csapott rá a panelre.

És ez, vagyis a panelra ütés okozta a felfordulást vasárnap Eilatban, a vk-sorozat harmadik állomásán is…

Tokiói ezüstérmesünk az olimpia után elindult több versenyen is, ám egyértelműsítette: a csúcsformát decemberre tartogatja, hiszen az eilati forduló mellett csütörtökön jön a sorozat fináléja Abu-Dzabiban, ő pedig ezen a két versenyen akarja megmutatni újra, mit is tud.

Nos, Szokolai László tanítványa tartotta is magát ígéretéhez, hiszen vasárnap Eilatban a harmadik körben, vagyis 5 kilométer megtétele után a másik ásszal, Marc-Antoine Olivier-vel az élre állt – a hajrában meg a francia klasszissal viaskodott a győzelemért.

Hogy a mi fiunk ért előbb a panelhez, egyértelműnek tűnt, s bár az ezúttal valamivel magasabban volt, mint más versenyeken, Rasovszky csapott, az óra pedig rögzítette, hogy 1.1 másodperccel előbb haladt át a célvonalon – az más kérdés, hogy a klasszikus ütés csak „visszanyúlva”, a másik kézzel történt meg.

Legalábbis a versenybírók szerint…

„Visszanézve a történteket látszik, hogy én érek előbb a panelhez, csak nem érem el, a visszanyúlásnál szintén én ütöm meg előbb, de a bírók végül úgy döntöttek, mert azt látták a felvételeken, hogy a francia fiú elsőre mégiscsak hozzáért a panelhez, ütött, így ő nyert. Pedig egy ideig az én nevem szerepelt az első helyen… – nyilatkozta Rasovszky Kristóf.Bosszant, persze, de nem kesergek, inkább annak örülök, hogy egész évben tartottam a jó formámat, hiszen még akkor sem ment rosszul az úszás, amikor az olimpia után kevesebbet dolgoztunk.”

Néhány nap múlva javíthat Rasovszky, és az összetett vk-elsőségre is maradt némi esélye, hiszen két második és egy negyedik hellyel a második a rangsorban a háromból hármat nyerő Marc-Antoine Olivier mögött – ahhoz viszont, hogy nyerjen is, csütörtökön Abu-Dzabiban a vk-döntőben a franciának több hellyel is a magyar klasszis mögött kellene végezni.

A junior Európa-bajnok Bethlehem Dávid, Rasovszky klubtársa is remekül vizsgázott vasárnap: a hatodik helyen végzett.

ELVAKÍTOTTA A NAP...

Olasz Anna sem zárt egyszerű napot vasárnap: a szegediek Európa-bajnoka már-már behozhatatlan előnyre tett szert a viadal harmadik körében, hiszen majdnem ötven méterrel a mezőny előtt haladt, csakhogy a szemébe tűzött a nap, és pályát tévesztett. Emiatt kénytelen volt visszafordulni, így azonban eltűnt az előnye, és a hatodik helyen végzett.

„Mondtam sokszor, hogy imádok úszni… Én nem a tíz, hanem a tíz és fél kilométeres versenyben vettem részt, kicsit elmentem kirándulni – mondta Olasz Anna. – Tíz éve indulok nyílt vízi viadalokon, még sohasem tévesztettem bóját. Az ember mindig a saját hibáiból tanul a leginkább, Abu-Dzabiban igyekszem megmutatni, hogy ez sikerült is.”

VILÁGKUPA-SOROZAT, 3. ÁLLOMÁS, EILAT

10 km. Férfiak: 1. 1. Marc-Antoine Olivier (francia) 1:49:13.2, 2. Rasovszky Kristóf 1:49:13.8. …6. Betlehem Dávid 1:49.21.2. Nők: 1. Ana Marcela Cunha (brazil) 2:01:36.6, …6. Olasz Anna 2:01:42.5

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik