Női kosár: szombaton kezdődik Debrecenben az U19-es vb

Hornyák Balázs utanpotlassport.huHornyák Balázs utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2021.08.06. 13:13
Címkék
Szombaton Debrecenben megkezdődik a hazai kosárlabdasportban mérföldkőnek tekinthető U19-es leány-világbajnokság, ugyanis a sportág történetében első alkalommal rendeznek vb-t Magyarországon.

Augusztus 7. és 15. között Debrecenben tartják az U19-es leány kosarasok legrangosabb eseményét, a világbajnokságot. A szombati rajt előtt a hazai szövetség elnökét, Szalay Ferencet a rendezés jelentőségéről, illetve arról kérdeztük, hogy mit várhatunk a Cziczás László vezette magyar válogatottól.Szalay Ferencet a rendezés jelentőségéről, illetve arról kérdeztük, hogy mit várhatunk a Cziczás László vezette magyar válogatottól.

„Nagy események szervezésében, rendezésében már rutinosnak számítunk, és rendre bebizonyítjuk, hogy elsőrangú házigazdái vagyunk a viadaloknak. Ráadásul a debreceniek mindig a maximumot hozzák ki magukból, így nyugodtan várjuk a rajtot. Minden készen áll a kezdésre!” – nyilatkozta a hazai sportági szervezet első embere az Utánpótlássportnak.

Cziczás László csapata Tajvannal, Oroszországgal és Argentínával mérkőzik meg a csoportkörben Fotó: Tankó István / MKOSZ
Cziczás László csapata Tajvannal, Oroszországgal és Argentínával mérkőzik meg a csoportkörben Fotó: Tankó István / MKOSZ

Cziczás László csapata Tajvannal, Oroszországgal és Argentínával mérkőzik meg a csoportkörben  •  Fotó: Tankó István / MKOSZ

A vb-n tizenhat válogatott száll harcba a helyezésekért.

„Természetesen a csapatoknak a covid-protokoll előírásait most is szigorúan be kell tartaniuk, folyamatosan teszteljük majd őket. Mivel azonban a játékosokat nem szigeteljük el úgynevezett buborékban, a meccsek mellett alkalmuk nyílik kiélvezni Debrecen vendégszeretetét is.”

A hazai kosárlabdázás számára történelmi jelentőségű az esemény, hiszen Magyarország először lesz világbajnokság házigazdája a sportágban.

„Az országimázs építése szempontjából különösen fontos, hogy évről évre igazoljuk a világnak és a nemzetközi szövetségnek is: bármilyen nemzetközi tornát képesek vagyunk világszinten lebonyolítani – hangsúlyozta Szalay. – Emlékezzünk csak a 2015-ös felnőtt női Eb-re, a 3x3-as eseményekre, a korosztályos Európa-bajnokságokra, vagy az idei Challenger-tornákra. Ez lesz az első vébé, de nem állunk meg itt: jövőre az U17-es lányok, majd 2023-ban az U19-es fiúk világbajnokságának is mi adunk otthont. A tizenkilenc év alattiak versenye mindkét nem esetében a felnőttkosárlabda előszobája, vagyis ennél rangosabb utánpótlástorna nem létezik, ez jelenti a csúcsot.”

Most a magyar U19-es lányok a tajvaniakkal, az oroszokkal, majd az argentinokkal találkoznak a csoportkörben.

Először rendeznek Magyarországon világbajnokságot Forrás: debrecenisportcentrum.hu
Először rendeznek Magyarországon világbajnokságot Forrás: debrecenisportcentrum.hu

A kosárlabdasportban először rendeznek Magyarországon világbajnokságot  •  Forrás: debrecenisportcentrum.hu

„Nem fogalmaztunk meg konkrét célt, mert nem szeretnénk pluszt terhet tenni senkire. A lányok teljesítményére a múltban sem lehetett panasz, hiszen az utóbbi időben valamennyi korosztályos világversenyen az élmezőnyben zártak. A vébé nyilván más kategória, mint az Eb-k voltak, de a csapatunk most is jó erőt képvisel. A szakmai stáb – Cziczás Lászlóval az élen – kiváló munkát végzett, a felkészülés mindvégig a tervek szerint haladt, vagyis az előjelek kifejezetten biztatóak.”

CziczásLászló szövetségi kapitány a történelmi torna előtt óvatosan nyilatkozott az MTI-nek az esélyekről.

„Tajvan kivételével vannak felvételeink az ellenfelekről, de azért nem vagyunk elhalmozva infókkal. Az ázsiaiakkal játsszuk az első meccsünket, ami olyan szempontból kedvező, hogy ők tűnnek a leginkább verhetőnek a csoportban. Tulajdonképpen egy nappal több jut nekünk arra, hogy felkészüljünk a következő mérkőzésekre."

A kapitány elmesélte, négy hetet tréningeztek az MKOSZ székesfehérvári edzőközpontjában, a hajrában pedig már a helyszínen készülnek.Cziczásközölte, elvárásokról még korai beszélni, mivel nem ismerik pontosan az ellenfelek kereteit.

„Még a nemzetközi szövetség honlapján sincsenek fenn a névsorok, úgyhogy a helyszínen kapunk majd képet a másik három csapatról" - jelentette ki a szakvezető, akinek az együttesében hatan szerepeltek már felnőtt NB I-es mérkőzésen.

A 16 résztvevő válogatottat négy darab négyes csoportba osztották. A mérkőzéseknek az Oláh Gábor utcai Sportcsarnok és a Hódos Imre Rendezvénycsarnok ad otthont.

Az U19-es leányválogatott kerete: Boros Júlia, Dombai Réka, Gyöngyösi Janka, Holcz Rebeka, Kéita Aya, Krasovec Lili, Madár Eszter, Miklós Melinda, Rakita Lili, Rozmán Lilla, Salamon Zsófia, Sitku Zsuzsanna, Szerencsés Tamara, Telegdy Zsófia, Vég-Dudás Anna
A csoportok beosztása:
A-csoport:USA, Olaszország, Ausztrália, Egyiptom
B-csoport:Magyarország, Oroszország, Tajvan, Argentína
C-csoport:Spanyolország, Franciaország, Dél-Korea, Brazília
D-csoport:Kanada, Csehország, Japán, Mali
A torna programja az alábbiak szerint alakul:
Augusztus 7., szombat:
Oláh Gábor utcai Sportcsarnok:
11:00 Mali – Csehország
14:00 Kanada – Japán
17:00 Ausztrália – Egyiptom
20:00 Oroszország – Argentína
Hódos Imre Rendezvénycsarnok:
11:30 Spanyolország – Dél-Korea
14:30 Franciaország – Brazília
17:30 Tajvan –MAGYARORSZÁG
20:30 Olaszország – USA
Augusztus 8., vasárnap:
Oláh Gábor utcai Sportcsarnok:
11:00 Dél-Korea – Franciaország
14:00 Brazília – Spanyolország
17:00 Egyiptom – Olaszország
20:00 USA – Ausztrália
Hódos Imre Rendezvénycsarnok:
11:30 Japán – Mali
14:30 Csehország – Kanada
17:30MAGYARORSZÁG– Oroszország
20:30 Argentína – Tajvan
Augusztus 10., kedd:
Oláh Gábor utcai Sportcsarnok:
11:30 Brazília – Korea
14:40 Japán – Csehország
17:30MAGYARORSZÁG– Argentína
20:30 Egyiptom – USA
Hódos Imre Rendezvénycsarnok:
11:30 Spanyolország – Franciaország
14:30 Mali – Kanada
17:30 Oroszország – Tajvan
20:30 Olaszország – Ausztrália
Egyenes kieséses szakasz:
Augusztus 11., szerda: nyolcaddöntők
Augusztus 13., péntek: negyeddöntők
Augusztus 14., szombat: elődöntők
Augusztus 15., vasárnap: helyosztók

További korosztályos hírekKOSÁRLABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik