Birkózás: az amerikai stílus meghonosítása a cél a KIMBA-n

H. B. utanpotlassport.huH. B. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2022.01.06. 19:10
Címkék
Elismert amerikai szabadfogású edzőt szerződtetett a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia: az 52 éves Ed Giese január közepén költözik Magyarországra, és a leányszakág megerősítése lesz a legfőbb feladata.

Amerikai szabadfogású edzővel erősít a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia. Az 52 éves Ed Giese személyében sokat látott tréner csatlakozik a csepeliek szakmai stábjához. Versenyzőként a legnagyobb eredményét 1990-ben érte el: az 52 kilósok mezőnyében Pánamerikai bajnoki címet szerzett. Továbbá közel tíz évig tagja volt a híres Foxcatcher csapatnak. Később hét éven keresztül dolgozottegyetemi birkózóedzőként, illetve több korosztályos válogatott mellett is megfordult.Ed Giese személyében sokat látott tréner csatlakozik a csepeliek szakmai stábjához. Versenyzőként a legnagyobb eredményét 1990-ben érte el: az 52 kilósok mezőnyében Pánamerikai bajnoki címet szerzett. Továbbá közel tíz évig tagja volt a híres Foxcatcher csapatnak. Később hét éven keresztül dolgozottegyetemi birkózóedzőként, illetve több korosztályos válogatott mellett is megfordult.

A KIMBAsportszakmai operatív menedzserét, Németh Ivántkérdeztük az új szakember érkezéséről.

Ed Giese január közepén munkába áll a KIMBA-n Fotó: Feledi László
Ed Giese január közepén munkába áll a KIMBA-n Fotó: Feledi László

Ed Giese január közepén áll munkába a KIMBA-n  •  Fotó: Feledi László

„Jövő héten szombaton érkezik Budapestre, majd hétfőtől hivatalosan is munkába áll az akadémiánkon. Elsősorban a teljes programban résztvevő lányokat fogja trenírozni, de természetesen az alapképzésben részesülő versenyzőket is szemmel tartja majd, valamint hasznos tanácsokkal szolgálhat majd a fiú szabadfogású vonalon egyaránt. Ezenkívül a felnőtt- és az U23-as női válogatott tagjai gyakran nálunk edzenek Csepelen, ezért nekik szintén segíteni fog a szakmai munkában"– nyilatkozta Németh az Utánpótlássportnak.

Giesenemcsak a puszta birkózótudásban, hanem a hozzáállásban is nagy pluszt adhat a fiataloknak.

„Szeretnénk, ha az amerikai szabadfogású birkózókra jellemző mentalitást meghonosítaná nálunk. Elképesztő magabiztosság jellemzi az amerikai versenyzőket, senkitől nem ijednek meg, bárki jöhet szembe velük, nem ismernek lehetetlent. Jó lenne, ha ezt a határtalan önbizalmat átültetné a fejekbe itthon is. Emellett a technikai repertoárban is új színt hozhat, de a tudása főleg a fizikai felkészítésben jelenthet óriási pluszt. Az amerikai birkózók általában a hihetetlen állóképességükkel és az erejükkel dominálnak, ebben szeretnénk mindenképpen előrelépni."

Novemberben két hetet töltött Budapesten, hogy megismerje a körülményeket az akadémián, majda felek pozitív élményekkel váltak el, átmenetileg.

„Amikor itt volt nálunk, és beállt edzéseket tartani a fiataloknak, azonnal érződött a hozzáértése, az első pillanattól fogva látszott mennyire felkészült. A zsigereiben van a birkózás. Mindenki–köztük az edzőink is– csak epekedve nézte milyen technikákat tud bemutatni. A gyerekeknek szintén nagyon tetszett az új felfogás. Alig várjuk, hogy ide költözzön, és napi szinten foglalkozzon a tehetségekkel"– összegzett a központi nevelőműhely menedzsere.

A novemberi látogatásakor így nyilatkozott az amerikai mester a Kozma-akadémiának:

Egyéb korosztályos hírekBIRKÓZÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik