Úszás: szárnyaló fiatalok a rövid pályás felnőtt ob-n

Jancsó Kornél utanpotlassport.huJancsó Kornél utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2023.11.05. 13:22
Címkék
Harmadik alkalommal volt a házigazdája felnőtt úszóink rövid pályás országos bajnokságának Debrecen, ahol a búcsúzó hét négynapos viaskodásából kivették részüket az utánpótláskorúak is, legjobbjaik pedig aranyakat is kiharcoltak maguknak a cívisvárosban.

A 25 méteres medencébe 19. alkalommal kiírt ob-ra 38 egyesület 271 úszót nevezett, akik november első négy napján megtöltötték a Debreceni Sportuszodát. A nagy létszámot a tét eleve indokolta: az egyesületi támogatások egy jelentős részét megszabja ugyanis, hogy a bajnokságon hogyan, mennyire eredményesen szerepelnek a versenyzők,

az egyéni szempontokat pedig többeknél erőteljesen befolyásolhatta, hogy az ob-n még be lehetett kerülni a december elején esedékes bukaresti rövid pályás Európa-bajnokságra utazó magyar csapatba.

Persze „bérelt helyek” már a viadal előtt is voltak, így az utánpótláshoz tartozóknak is biztos válogatott tagságot garantált az, ha már Debrecen előtt megvolt a nagymedencés olimpiai A szintjük, illetve aranyérmet nyertek az idei korosztályos Európa-bajnokságon. Magán az ob-n pedig a szintidő megúszása biztosíthatott bekerülést a felnőtt Eb-n rajtoló csapatba.

A kitételeknek végül is öten feleltek meg az utánpótlást képviselők közül, ennyien kerültek fel arra a húszas listára, amelyet Sós Csaba szövetségi kapitány ismertetett az ob zárónapján.

A kvintettnek a felnőttek között is már nem egyszer bizonyító vezető alakja, Pádár Nikolett olimpiai A szintesként gyakorlatilag védett státuszban szerepelt az ob-n, ahol azért csak kivágta megint a rezet:

a legértékesebb női időeredményért járó egyéni különdíjat ő vehette át.

A teljes hölgymezőnyt a 200 méter gyorson számára felnőtt magyar bajnoki címet hozó 1:54.10 perces új egyéni csúccsal utasította maga mögé a Szegedi ÚE 17 esztendős üdvöskéje. Aki másik fő számában, 400 méter gyorson sem talált legyőzőre, ott korosztályos országos rekorddal (4:02.66) nyert, akárcsak 100 gyorson, ahol a selejtezős remeklést (53.82) követően a döntőben tovább javította a friss csúcsot (53.51), amivel ezüstérmet érdemelt ki.

A szintén 2006-os évjáratú ifi Európa-bajnok Komoróczy Lora (Iron Swim SE) előbb 50 háton védte meg hazai bajnoki titulusát, méghozzá korosztályos csúccsal (26.78), majd 50 pillangón szárnyalt elsőként a célba.

Az ifjúságiaknál ugyancsak kontinensbajnok Molnár Dóra (Budafóka XXII. SE) a 100 hát ezüstjét követően 200 háton az összes vetélytársát legyőzve szerzett felnőttbajnoki aranyérmet, új korosztályos csúccsal (2:05.56), tavaly felállított sajátját (2:06.10) adva át a múltnak.

 A 400 vegyesen szintén idei ifi Eb-első, 15 esztendős Jackl Vivien (Tatabányai Vízmű) kihagyta a debreceni ob-t, mert ő már a decemberi Európa-bajnokságra készül edzőtáborban, míg a leendő bukaresti magyar különítmény ötödik, legfiatalabb tagja, a 15. születésnapját a jövő hónapban ünneplő Nagy Napsugár (Zalaco Zalaegerszegi ÚK) azzal érdemelte ki a csapattagságot, hogy megúszta az előírt szintidőt 1500 méter gyorson. Teljesítménye (16:18.58) korosztályos magyar rekordot és negyedik helyet ért számára.

(Kiemelt képünkön: Pádár Nikolett érdemelte ki az ob legértékesebb női időeredményéért járó egyéni különdíjat Forrás: MÚSZ)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik