Vívás: „Okulni fogunk a történtekből” – Boczkó a korosztályos vb után

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.04.25. 09:05
null
Boczkó Gábor szövetségi kapitány is jobb magyar szereplésre számított a rijádi kadét és junior vívó-világbajnokságon.

Mint arról beszámoltunk, a magyar küldöttség egy-egy arany- és bronzéremmel zárt a múlt héten a szaúdi fővárosban, Rijádban rendezett korosztályos vívó-világbajnokságon. A kadétok között  kardozó Csonka Dorottya érdemelt ki első helyet, a juniormezőnyben a Domonkos Emese, Kónya Csenge, Kovács Zsanett, Spiesz Anna összeállítású női kardcsapat szerzett bronzot.

Csonka Dorottya szerezte az egyetlen magyar vb-aranyat Rijádban Fotó: Bizzi Team

Az elmúlt esztendőkben rendkívül sikeresen szerepelt a magyar vívóutánpótlás a világeseményein. Tavaly például a tallinni kadét és junior Európa-bajnokságon tizenhét érmet, közte hét aranyat érdemeltek ki reménységeink, majd a plovdivi korosztályos világbajnokságon négy arannyal és öt bronzzal végeztek. Az idén februárban Nápoly adott otthon a kontinensviadalnak, és ígéreteink tizenegy éremmel fejezték be a seregszemlét. A kadétmezőnyben a tőröző Kollár Anna nyert, a juniorok között a női kardcsapat (Domonkos, Kónya, Kovács, Spiesz) védte meg a címét.

„Azt pontosan tudtuk, hogy az előző egy-két év fantasztikus eredménysora ezúttal nem megismételhető – mondta Boczkó Gábor szövetségi kapitánya a hazai szövetségi portálnak. – Viszont ennél jobb szereplésre számítottam. Az okokat válogatott edző kollégáimmal közösen elemezzük. Az biztos, hogy szükségesek az új impulzusok, tanulság, hogy nem lehet belekényelmesedni a munkába, évről évre fejlődni és újulni kell.

Fontos, hogy a történtek ellenére ezt a korosztályt nem szabad elengedni.

Huszonöt olyan vívó alkotta a válogatottat, aki jövőre is ugyanabban a korosztályban versenyez, mint most, és ez tökéletesen jelzi, hogy van potenciál a válogatottban. Magamat sem mentem fel a történtekért. Az olimpiai kvalifikáció szinte teljesen lekötött, próbáltam, de nem tudtam olyan szinten együtt lélegezni az utánpótlással, mint szerettem volna. Okulni fogunk a történtekből, és biztos vagyok abban, hogy a következő évben jobban szereplünk majd a korosztályos világversenyeken.”

Boczkó Gábor végig a csapattal volt a világbajnokságon Fotó: Bizzi Team

A visszaesést jól szemlélteti, hogy amíg egy évvel ezelőtt Plovdivban nem telt el úgy versenynap, hogy magyar vívóért vagy csapatért ne szoríthassunk legalább a legjobb négy között, és kilenc versenynapból nyolcon is állt magyar fiatal a dobogón – négyszer annak a legtetején –, addig Rijádban nyolc napot kellett várni az első medáliára.

(Kiemelt képünkön: Boczkó Gábor Fotó: Bizzi Team)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik