Atlétika: Bátori Lilianna U18-as Európa-bajnok magasugrásban!

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.07.20. 21:13
null
Bátori Lilianna magasugrásban aranyat nyert, a leány svádváltó országos csúcsot futott és többen remekeltek szombaton a besztercebányai U18-as atlétikai Eb-n.

Nem is annyira titkon reménykedhettünk benne, hogy a besztercebányai U18-as atlétikai Európa-bajnokság harmadik versenynapján megszületik az első magyar aranyérem, ugyanis a magasugró Bátori Lilianna remek formában, a korosztály világranglista-vezetőjeként érkezett a kontinensviadalra.

A Vasas 17 éves kitűnősége az esti fináléban könnyedén megbirkózott az esélyesség terhével, második kísérletre teljesítette a 184 centimétert, és mivel az Eb-mezőnyben erre más nem volt képes,

megérdemelt Európa-bajnoki cím lett a jutalma.

Kun-Szabó Balázs tanítványa ezután a 190 centiméterre felszabadultan, kontinenselsőként próbálkozhatott, de a korosztályos magyar csúcsot (189) nem tudta megjavítani Szlovákiában.

Bátori Lilianna az Eb-mezőny fölé nőtt magasugrásban Fotó: Zsigmond László/MASZ

A leány magasugrás mellett további öt döntőben szurkolhattunk magyar fiatalnak a harmadik versenynapon.

Még délelőtt Szalai Fanni a 3000 méteres fináléban állt rajthoz, és nagyszerű versenyzéssel, 9:23.30 perces egyéni csúccsal az előkelő negyedik helyen ért célba. Nem akármilyen teljesítmény ez a triatlonban is sikert sikerre halmozó reménységtől!

Szalai Fanni is közel járt a dobogóhoz Fotó: Zsigmond László/MASZ

Délután a fiú rúdugrás döntőjében Varga Iván 490 centiméterig hibátlanul teljesített, majd az 5 méterre sikertelenül próbálkozott, így ő is a dicséretes negyedik helyen zárta a kontinensviadalt holtversenyben az előzetesen a legnagyobb esélyesnek tartott svéd Axel Rogövel.

Gerelyhajításban Szabó Levente 70,77 méteres egyéni rekorddal rukkolt ki, mely a bravúros 5. helyet jelentette számára, míg a döntő másik magyarja, Tombor Kristóf a (64,13) a 7. helyen zárt.

Sáray Péter a 400 méteres síkfutás legjobbjai között 47.77-tel a 6. pozícióban ért célba, míg finalista volt a kalapácsvető Beke Zétény is, aki ezúttal nem tudott érvényes kísérletet végrehajtani, így a 12. lett.

Sáray Péter 400 méteren lett hatodik Fotó: Zsigmond László/MASZ

Délelőtt nagyot ment a leány svédváltó Boldogh Boróka, Pfiszterer Dorina, Pápai Nerina, valamint Sákovics Janka összetételben, és a kvartett nemcsak a negyedik helyen jutott a döntőbe, hanem

a 2:08.82-vel új országos csúcsot állított fel a korosztályban

(az előző 2:09.22 volt 2009-től.)

Új országos csúcsot ért el a leány svédváltó Fotó: Zsigmond László/MASZ

A fiú svédváltó (Kalics Krisztián, Nádas Balázs, Putsay Bence, Ferencz Ágoston) elváltotta magát, nem ért el helyezést.

Nem volt kérdés, hogy Rózsahegyi Bori ott lesz a leány távolugrás döntőjében. A kétszeres EYOF-győztes kitűnőség 606 centivel az első helyen finalista, Boczonodi Borának azonban nem sikerült kvalifikálnia, 565-tel a 19. helyen végzett.

Rózsahegyi Bori a leány távolugrás döntőjére magabiztosan készülhet Fotó: Zsigmond László/MASZ

Diszkoszvetésben döntőbe jutott Keserű Mirabella a hetedik legjobb eredménnyel (44,46), Farkas Emese (40,51) a 18. lett.

Mindent megtett a továbbjutásért 800 m-en Beke Dávid, aki 1:52.71-es egyéni csúccsal a 8. legjobb időeredmény mellé vésette be a nevét, mégsem került döntőbe, mert egy lassabb futamból az első kettő automatikusan finalista lett.

A 400 gátasaink az elődöntőben igyekeztek helytállni. Összesítésben a fiúknál Tompa Benedek (54.63) a 18., a lányok között Prutkay Kata (1:01.99) a 14., Hargittai Zsófia (1:02.69) a 19. helyen zárt.

Szombaton elkezdte a szereplését a tízpróbázó Molnár Ádám is, aki féltávnál a 25. helyről várja a folytatást.

A részletes eredmények regisztráció után ITT érhetők el.

(Kiemelt képünkön: Bátori Lilianna Fotó: Zsigmond László/MASZ)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik