Kosárlabda: kiesett az A-divízióból az U20-as női válogatott az Eb-n

H. B. utanpotlassport.huH. B. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.07.14. 17:45
null
A bennmaradásról döntő találkozón az U20-as női kosárlabda-válogatott nyolc ponttal kikapott a montenegróiaktól a litvániai korosztályos Eb-n, így a mieink a 14. helyen zárták a kontinenstornát, és ezzel kiestek az A-divízióból.

Vasárnap délután sorsdöntő összecsapás várt a Tursics Krisztián vezette U20-as női kosárlabda-válogatottra, amely a kiesés elkerüléséért lépett pályára Litvániában zajló, A-divíziós korosztályos Európa-bajnokságon, ugyanis a torna záró napján a magyar együttes a 13. helyért játszott a montenegróiakkal. (A 16 csapatot felvonultató Eb utolsó három helyezettje búcsúzik az elitmezőnytől, és a B-divízióban folytatja.)

A mérkőzés elején fej fej mellett haladtak a felek, öt perc után 8–7-re az ellenfél vezetett. Majd Strausz Edina vezérletével 9–0-s szériát produkáltak a magyar lányok (16–8), mi több az első negyed végére már tizenhárom ponttal álltak jobban a mieink (26–13). A második felvonásban hasonló mederben folytatódott a meccs, és mások mellett Gyöngyösi Janka pontjainak köszönhetően sikerült tovább növelni az előnyt (39–21). Magyar részről Baa Dominika duplája zárta az első félidőt, amely 48–32-vel ért véget.

A Holcz Rebekával a soraiban felálló U20-as női válogatott nem bírt a montenegróiakkal a sorsdöntő meccsen Forrás: FIBA.Basketball

A nagyszünetet követően azonban nagyot fordult a játék képe: a montenegróiak villámgyorsan három pontra zárkóztak fel, miközben a mieink a harmadik etap első felében alig tudtak betalálni (50–47). Ezután Gyöngyösi Janka és Laczkó Sára pontjaival ismét megnőtt a különbség (56–47). Mindez azonban csak átmenetinek bizonyult, a negyedik negyed 58–55-ös állásról vette kezdetét.

A záró tíz percben továbbra is szenvedtek a lányok támadásban, így ezt kihasználva a montenegrói csapat 60–58-nál a vezetést is átvette. Az utolsó öt percnek egypontos hátrányból vágott neki a válogatott (62–63). A végjátékban Laczkó Sára igyekezett pontjaival meccsben tartani a csapatot (64–65), majd Holcz Rebeka kettesével újra a mieink vezettek (66–65). A hátralévő négy percben viszont a válogatottunk csupán két pontot dobott, miközben az ellenfél tizenegyet szerzett ez idő alatt, így 76–68-as vereség lett a vége. A magyar lányok legeredményesebbjeként Gyöngyösi Janka 17 ponttal zárt.

Ezzel az U20-as női válogatott a 14. helyen fejezte be a kontinenstornát, és kiesett az A-divízióból.

Magyar korosztályos leányválogatott

legutoljára nyolc évvel ezelőtt, 2016-ban szerepelt a B-divízióban,

azóta egészen mostanáig az U20-as, az U18-as és az U16-os nemzeti együttesünk is stabilan őrizte tagságát az elitben.

U20-AS NŐI EURÓPA-BAJNOKSÁG, VILNIUS (LITVÁNIA)
A 13. helyért zajló helyosztó
Magyarország–Montenegró 68–76 (23–16, 22–19, 10–23, 10–21)

(Kiemelt kép forrása: FIBA.Basketball)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik