Birkózás: Czakó Zoltán U17-es vb-ezüsttel feledtette az Eb-kudarcot

H. B. utanpotlassport.huH. B. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.08.25. 09:05
null
Amíg az újvidéki U17-es Eb-n Czakó Zoltán az első fordulóban búcsúzott, addig a korosztály jordániai vb-jén a kiskunfélegyházaiak kötöttfogású reménysége meg sem állt a döntőig, és végül ezüstérmet szerzett nehézsúlyban.

Bár még az utolsó versenynap éremmeccsei még hátra vannak, az már biztossá vált, hogy a magyar birkózók közül Czakó Zoltán érte a legjobb eredményt a jordániai U17-es világbajnokságon.

A kötöttfogásúak 110 kilós súlycsoportjában a Kiskunfélegyházi BSE-KIMBA versenyzője egészen a döntőig menetelt,

és végül a dobogó második fokára állhatott fel.

A nehézsúlyú fiatal sorban gyűjtötte a nagyobbnál nagyobb skalpokat a fináléig vezető úton, ugyanis a grúz Luka Savadzét (3–1), a török Emrullah Capkant (7–4) és a tavalyi U17-es vb-ezüstérmes, indiai Ronak Ronakot (mindössze 18 másodperc alatt tus 2–0-nál) is legyőzte, mígnem az aranycsatában a regnáló korosztályos Európa-bajnok, az ukrán Ivan Jankovszkij (4–13) kifogott rajta. Ugyanakkor Czakó az ezüsttel is fantasztikus eredményt ért el, ráadásul ezzel pályafutása első érmét nyerte utánpótlás-világeseményen.

Czakó Zoltán (bal szélen) ezüstérmesként az U17-es vb dobogóján Forrás: UWW/MBSZ

„A nyár eleji Európa-bajnokság sajnos nem úgy sikerült ahogyan szerettem volna, nagy reményekkel mentem oda, de sajnos kisebb térdsérülés hátráltatott, és kikaptam az első meccsemen a nyolcaddöntőben, amit csalódásként éltem meg – emlékezett vissza Czakó az Utánpótlássportnak. – Majd az Eb-t követően megműtötték a térdem, így ez a probléma megoldódott, nem kellett már aggódnom a lábam miatt. Nyilván a műtét miatt nem volt ideális a világbajnoki felkészülésem, hiszen a beavatkozás kihagyással is járt, és a teljes értékű küzdelmi edzéseket csupán két héttel a vébé előtt kezdhettem újra, viszont ez végül nem jelentett különösebb gondot.

A meccs előtt kicsit izgultam, de aztán a szőnyegen már kevésbé, csak az edzőkkel előzetesen átbeszélt taktikára fókuszáltam, és igyekeztem azt minél jobban megvalósítani. A terv végül működött is, és viszonylag simán nyertem. Ez a győzelem olyan önbizalmat és lendületet adott, hogy tényleg elhittem magamról, képes vagyok bárkit megverni.

Hatalmas siker számomra ez az ezüstérem, bár már pár nap eltelt, még mindig nem tudtam igazán felfogni, mit is értem el.

(Kiemelt képen: a két szövetségi edző, Korpási Bálint (balon) és Szabó Martin, illetve köztük az U17-es vb-ezüstérmes Czakó Zoltán Forrás: MBSZ)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik