Cselgáncs: Jüttner Janka az ifi Eb-bronz után a vb-n is bizonyítana

Hornyák Balázs utanpotlassport.huHornyák Balázs utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.08.15. 18:42
null
A budaörsiek dzsúdós reménysége, Jüttner Janka (52 kg) egyedüli magyar lányként állhatott fel a dobogóra a szófiai ifjúsági Európa-bajnokságon. A bulgáriai bronzérme után a 17 éves fiatal jelenleg javában készül a korosztály világbajnokságára, amelyet augusztus végén a perui Limában rendeznek.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, eredményesen szerepeltek a magyar versenyzők a Szófiában rendezett ifjúsági cselgáncs Európa-bajnokságon. A korosztályos válogatott tagjai összesen két bronzéremmel, illetve egy-egy ötödik és hetedik helyezéssel végeztek a kontinensviadalon. A mieink a fiúk és a lányok között is egy-egy dobogós helyezést jegyeztek: előbbiért Kunyik Botond (55 kg), míg utóbbiért Jüttner Janka (52 kg) felelt. Ráadásul

a budaörsi Jüttner harmadik helyének különlegessége, hogy a bronzcsatában éppen honfitársát, az első kiemelt Vas Mirát győzte le,

és érte el ezzel pályafutása eddigi legnagyobb sikerét.

Érzelmi hullámvasútként éltem meg az Európa-bajnokságot

 – kezdte Janka az Utánpótlássportnak. – Az első meccsemen nem kezdtem jól, mindjárt az elején vezetett ellenem az azeri lány, és aztán vazaris hátrányból kellett fordítanom. Ezután jött a második kör, amelyben kikaptam a későbbi ezüstérmes spanyol versenyzőtől. Nyilván, csalódásként éltem meg a vereséget, de annak legalább örülhettem, hogy a legyőzőm sokáig menetelt, így megkaptam a második esélyt, folytathattam a vigaszágon. Nagyon motivált voltam, hogy újra küzdhessek, mert úgy éreztem, hogy többre vagyok képes annál, amit az első két fordulóban nyújtottam. Szerettem volna mindenképpen javítani, és ez végül össze is jött. A vigaszágon meccsről meccsre jobban ment a dzsúdózás, és egyre inkább élvezni is tudtam a versenyzést.”

Majd a legvégén a bronzéremért jött a már említett Vas Mira elleni ütközet.

Kicsit furcsa érzések kavarogtak bennem, mivel jól ismerjük egymást, és a válogatott keretedzésein rengetegszer küzdünk meg egymással, ugyanakkor ezúttal jóval nagyobb volt a tét: az Európa-bajnoki bronzérem megszerzése.

Miközben persze tisztában voltam a meccs súlyával, a küzdelem közben ezt igyekeztem minél inkább kizárni a gondolataimból, és csak a feladatomra, a megvalósítandó taktikára fókuszálni. Egyébként nemzetközi versenyen eddig kétszer találkoztam Mirával, az első meccset a tavaly a győri Európa-kupa-verseny döntőjében vívtuk egymással, akkor hosszabbításban intésekkel kikaptam tőle, most viszont nekem jött ki jobban a lépés.”

Jüttner Janka (fehérben) éppen honfitársát, Vas Mirát verte az ifjúsági Eb bronzmeccsén Forrás: EJU

Ezzel az éremmel végérvényesen sikerült bebizonyítani – elsősorban saját magamnak –, hogy valóban képes vagyok kiemelkedő eredményt elérni nemzetközi szinten is.

A tavaszi Európa-kupa-állomásokon – amelyeken egy bronzot és két ötödik helyet szereztem – rendre úgy éreztem, hogy nem tudtam kihozni magamból a legjobbat, mindig úgy jöttem haza, hogy ennél én többet tudok. A szófiai Európa-bajnokságon pedig sikerült végre ezt a szőnyegen is igazolnom, és erre nagyon büszke vagyok. Ez a bronzérem inspirál arra, hogy még több hasonló nagy versenyen indulhassak, és további jó eredményeket érjek el.”

Gáspár Tibor tanítványa az elmúlt hetekben már gőzerővel készül az augusztus 28-án kezdődő, perui ifjúsági világbajnokságra, amelynek nyolcadik kiemeltként vághat neki az 52 kilósok súlycsoportjában.

„Igazából nincs konkrét cél, amit kitűztem magam elé a világbajnokságon. Csak szeretnék meccsről meccsre haladni, és minél jobban, ügyesebben dzsúdózni. Megmutatni ismét, hogy sokat fejlődtem, nemcsak ezen a nyáron, hanem az egész év során. Rengeteg munkát tettem bele a felkészülésbe, az Eb óta eltelt időszakban is egymást követik az edzőtáborok.

Azon leszek, hogy higgadtan, nyugodtan versenyezzek, és bízom abban, hogy a munka meghozza a gyümölcsét.

(Kiemelt kép forrása: EJU)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik