Úszás: aranyérmes a magyar váltó az ifjúsági nyílt vízi vb-n

UP-info  utanpotlassport.huUP-info utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.09.08. 13:15
null
A korosztályos Eb-n aratott fölényes győzelem után az ifjúsági világbajnokságon is tarolt a magyar 14-16 éves váltó: Nagy Napsugár, Bartalos Anna, Huszti Márton és Kárpáti Máté 30 másodperces előnnyel győzött Algheróban. Az idősebbek kvartettje ötödik lett, s bár az éremtermés (1-2-1) nem idézte a két évvel ezelőttit, a magyar csapat erejét mutatja, hogy így is harmadikként zárt a pontversenyben.

Bár a júliusi Európa-bajnoksággal ellentétben most csak a lányoknak sikerült egyéniben az éremszerzés (Bartalos Anna nyert ezüstöt 5 km-en, Nagy Napsugár bronzot 7,5 km-en), Gellért Gábor szövetségi kapitány nem változtatott a Bécsben diadalmaskodó kvartett összetételén, és

a szenzációs négyes igazolta a döntést: utca-, vagy ha úgy tetszik, öbölhosszal nyerte meg a 14-16 évesek váltóját

az algherói ifjúsági nyílt vízi világbajnokságon – számolt be a hazai sportági szövetség (MÚSZ) az eseményről.

Nagy Napsugár simán tartotta a lépést mindenkivel, Bartalos Anna pedig először az összes lányt faképnél hagyta, majd sikerült ráúszni a második 1500-on elöl haladó fiúk többségére is.

– mondta utóbb Anna, így a Huszti-Kárpáti duónak gyakorlatilag nem volt más dolga, mint biztos kézzel behúzni az első helyet.

Huszti Mártonnak igazából egyvalamit kellett ehhez „megugrania”: utolérni az amerikai Daisy Collinst, aki 25 másodperccel előtte indult, mivel a tengerentúliak két férfiúszójukkal kezdtek – a 15. születésnapját szombaton ünneplő kiválóságunk ezt olyan simán hozta, hogy a váltásnál már ő volt előbb 25 másodperccel.

Kárpáti Máténak pedig az a mámorító feladat jutott, hogy ekkora előnyből simán behozza a csapatot elsőnek;

pedig az a mámorító feladat jutott, hogy ekkora előnyből simán behozza a csapatot elsőnek;

persze, nem könnyű egyedül úszni, és ügyelni a tempóra, nehogy valaki hátulról rámásszon – Máté azonban nem csupán vitorlázott, de végül 30 másodpercesre növelte a különbséget; a mieink már fényképezkedtek, amikor a második németek célbaértek mögöttük. (Teljesítményükről annyit, hogy idejükkel még a 17-19 évesek között is bejöttek volna kilencediknek a 20 induló között!)

– összegezte Máté az érzéseiket a parton.

Az idősebbeknél hasonlóan alakult a viadal, mint az Eb-n – a felsőbb korosztályokban jelenleg a mieink nem annyira erősek, a lányoknál például a 16 éves Győrffy Lilit dobtuk hadba. Amúgy egyik magyar váltóban sem szerepelt felső korhatáros úszó: a fiataloknál 14-15 évesek mentek, 16 éves nem, az idősebbek között pedig nem nevezet a szakvezetés 19 évest – ellentétben a riválisok többségével – , azaz van még idő beérni úgy, ahogy annak idején Fábián Betti és Betlehem Dávid, akik aztán utolsóéves juniorként megállíthatatlanok voltak.

Azért a Győrffy Lili, Nett Vivien, Poteczin Dániel, Kovács-Seres Hunor felállásban úszó kvartett így is bejött ötödiknek – amit Hunor művelt az utolsó hosszon, arra nehéz jelzőket találni; a legszebb Rasovszky-Betlehem-féle hagyományokat megidézve az életet kiúszta magából és hozta fel a váltót a kilencedikről az ötödik helyre.

A heroikus helytállás a csapatversenyben is nyomott a latban: két éve, még Betlehemékkel négy arannyal simán vitték a mieink a Team Trophyt, most egy arany, két ezüst és egy bronz sikeredett – ám az, hogy mindenki top tízben végzett, mutatja, komoly erőt képvisel a magyar utánpótlás, merthogy

a válogatott végül a harmadik helyen zárt a csapatversenyben,

apró pontokkal maradva le az amerikaiak és az olaszok mögött.

Ifjúsági nyílt vízi világbajnokság, Alghero (Olaszország)
4x1500m váltó
14-16 évesek:
1. Magyarország (Nagy Napsugár, Bartalos Anna, Huszti Márton, Kárpáti Máté) 1:13:23.40
17-19 évesek: 1. Franciaország 1:11:45.70… 5. Magyarország (Győrffy Lili, Nett Vivien, Poteczin Dániel, Kovács-Seres Hunor) 1:12:36.90

Csapatverseny
1. Egyesült Államok 163, 2. Olaszország 159, 3. Magyarország 158

(Kiemelt kép forrása: MÚSZ)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik