Vízilabda: nem tragédia az U19-es fiúk Eb-negyedik helye

Budai Zoltán utanpotlassport.huBudai Zoltán utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.09.08. 14:33
null
Értékes tapasztalatokat szerzett Burgaszban az Eb-bronzmeccset jó játékkal is elveszítő U19-es fiú vízilabda-válogatott.

Mint arról beszámoltunk, 11–11 után ötméteresekkel kikapott a spanyoloktól az U19-es fiú vízilabda-válogatott a korosztály burgaszi Európa-bajnokságának bronzmeccsén, így lemaradt a dobogóról.

A vereség azért is fájó, mert abban a játékosok és a szakmai stáb tagjai is egyetértettek, hogy Kovács Róbert együttese az utolsó Eb-mérkőzésen játszott a legjobban. Valami mégis hiányzott az éremhez, és biztosak lehetünk benne, hogy a szakemberek minél hamarabb igyekeznek megtalálni az okokat.

Az utóbbi években a korosztályos nemzeti pólócsapatok elkényeztették a szurkolókat a kiváló eredményekkel, ezért a negyedik helyre többen csalódásként tekintenek.

Természetesen, ezt a játékosok sem élik meg sikerként, hiszen kortól és nemtől függetlenül minden válogatottunk a legfényesebb éremért ugrik a vízbe, ám ahogyan Kovács Róbert is fogalmazott a vereséget követően: nincsen tragédia!

Az U19-es fiúk végül nem szereztek érmet az Eb-n Forrás: European Aquatics

Azért sincs, mert ezen fiúk többsége már bizonyított és jó eséllyel még bizonyítani is fog a jövőben. Az idősebbeket képviselő Szécsi Marcell és Varga Vince már U20-as és U18-as világbajnokként érkezett Bulgáriába, a csapatkapitány Leinweber Olivér két éve nyert U18-as vb-t, Benedek Mór, Cseh Maxim, Haverkampf Bence, Lugosi Csongor, Nagy Zalán, Simon Balázs és Zeman Márton pedig júniusban Buenos Airesben avanzsálódott ugyancsak U18-as világbajnokká. A válogatottból öten az első világeseményükön jártak, számukra is kiváló tapasztalatszerzési lehetőséget nyújtott az Eb.

És hát azt is látni kell, hogy

nyolc nagyjából egyforma képességű csapat küzdött az Eb-n az érmekért, és nüanszok döntöttek közöttük.

A németek elleni, nehezen megszerzett negyeddöntős győzelem is felértékelődik az után, hogy a német csapat később a szerbeket és az olaszokat felülmúlva érdemelte ki az ötödik helyet. A magyarokat az Eb előtti, szegedi felkészülési tornán tíz góllal legyőző szerbek végül a hetedik helyen zártak, a görögöknek meg a nyolcadik jutott.

A párizsi olimpia bronzmeccsén a férfiválogatott is ötméteresekkel kapott ki az amerikaiaktól. A meccset követően a visszavonuló sportági klasszis, Varga Dénes úgy fogalmazott, hogy pályafutása során a győzelmek, sikerek mindig jó érzéssel és büszkeséggel töltötték el, de a jelleme a csalódásokból, a kudarcélményekből fejlődött igazán.

Leinweber Olivér, Szécsi Marcell és Kovács Róbert nyilatkozata az Eb után:
 

Az Eb-keret:
Kapusok: Gyovai János (Szeged), Szabó Gergő (BVSC)
Mezőnyjátékosok: Benedek Mór (KSI), Cseh Maxim (Szolnok), Gidófalvy Elemér (UVSE), Haverkampf Bence (FTC), Leinweber Olivér csapatkapitány (Szeged), Lugosi Csongor (FTC), Nagy Zalán (KSI), Peőcz Ádám (Vasas), Pörge Zsombor (Szeged), Szécsi Marcell (UCLA/UVSE), Simon Balázs (BVSC), Varga Vince (FTC), Zeman Márton (FTC) 

(Kiemelt kép forrása: European Aquatics)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik