Kiejtettük a világbajnokot

AMLER ZOLTÁNAMLER ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2002.12.13. 22:25
Címkék
Sokba került a hiszti…
Pierluigi Formiconit az oroszok elleni magatartásáért, a reklámtábla vízbe rúgásáért, a kiérdemelt piros lapjáért két meccsre meszelte el a FINA, ami azt jelentette, hogy a mieink ellen sem ülhetett a kispadra.
A kanadaiakkal szembeni összecsapást már végigszörnyülködte a Challenge Stadion lelátóján, a biztos csoportgyőzelmet, elődöntőt az ő irányítása nélkül cserélte fel a magyarok elleni középdöntőre csapata, ami kis híján az őrületbe kergette.
Tartottak a mieinktől az olaszok. Ez jó, de ne áltassuk magunkat: fordítva ugyanez volt a helyzet. Az Európa-bajnokság fináléjában Sósék, a világbajnokság aranycsatájában Contiék diadalmaskodtak. Itt, a csendes nyugat-ausztráliai városban újra egymásra találtak, hamarabb, mind várták, hamarabb, mint szerették volna. A Világkupa persze nem tévesztendő össze a kívánságműsorral…
Ennek megfelelően két irtózatosan elszánt, a győzelem érdekében semmitől sem visszariadó hölgykoszorú szállt a vízbe – az első támadásnál például a dallamos nevű Ragusa úgy odapörkölt Tiba Zsuzsának, hogy abba még a jó bokszhoz szokott kubai játékvezető is beleborzongott. Természetesen a mieinket sem kellett félteni: a világ legjobb centerét, a taljánok bástyáját, Giusy Malatót csakúgy, mint a krétai tornán, Zantleitner Krisztina vette kezelésbe, aminek hatékonyságát jól jellemzi az az adat, hogy a Dunaújvárosi Főiskola pólósa már a harmadik minutumban a kipontozódás szélére sodródott.
A tekintélyt parancsoló bemelegítés után a játék lépett elő főszereplővé. Egy óriási Sós-bravúrt
Tiba Zsuzsa (fehér sapkában) elöl is, hátul is remekül „mezônyözött”
Tiba Zsuzsa (fehér sapkában) elöl is, hátul is remekül „mezônyözött”
Tiba Zsuzsa (fehér sapkában) elöl is, hátul is remekül „mezônyözött”
követő kontrából Stieber Mercédesz ejtette át cataniai csapattársát, majd Malato húzását Drávucz Rita, Conti másik magyar klubtársa fejelte meg góllal. Barátság ezen a meccsen óne!
A jó kezdést kitűnő olasz folytatás kísérte, hiszen a kék sapkások négy perc alatt nemhogy fordítani, de kétfás előnyre tudtak szert tenni. Musumeci dupláját Di Mario találata előzte meg – mi tagadás, nem a nyugodtság jellemezte ezekben a pillanatokban a magyar kispadot.
Hát még akkor, amikor negyedszer is előnybe került az ellenfél… A kissé szétesett csapatunk asszisztálása mellett könnyen került helyzetbe a Brazíliából "importált” Araujo, ziccerlabdája volt az 5–2-höz, amikor jött a kapuból kiemelkedő Sós Ildikó, s kezei megálljt parancsoltak a Mikasának. Varázsütésre megváltozott minden, Stieber pontosan fejezte be az ezt követő kontrát, majd Zantleitner óhéber mozdulata aratott osztatlan sikert delegációnk, valamint a perthi népes magyar tábor körében.
Ahogy az olaszok, Faragó Tamás tanítványai is hármat szórtak zsinórban, hiszen a második félidőt Valkay Ágnes értékesített előnytalálata vezette fel – igen ám, de ezen a napon totálisan érvényesült az egyszer fent, egyszer lent bölcsesség. A libikóka a riválist repítette magasba: Di Mario és Ragusa is bevágta az olasz fórt (itt és most gyorsan szögezzük le: bár előzetesen tartottunk tőle, a bíráskodásra egy rossz szavunk sem lehetett!), miközben bajnokaink támadásai egytől egyig Conti kisaszszony kezében haltak el.
Vizesmenü

December 14., szombat: Az 5. helyért: Ausztrália–Olaszország, 7.00. Elôdöntô: Egyesült Államok–Kanada, 8.15. Oroszország–Magyarország, 9.30.
(Az idôpontok magyar idô szerint értendôek.)
A záróakkord előtt roppant félő volt, hogy folytatódik a "hármat lövök, míg egyet sem kapok” tendencia, különösen akkor, amikor Pelle Anikót is kizavarták Malatóról. A 7–5-ös hátrány elkerülése érdekében védekezett tehát válogatottunk – szerencsére sikerrel. Zantleitner – szinte hihetetlen – kétszer egymás után blokkolta a kapu felé zúduló bombát, amit látván kis híján szívrohamot kapott az eseményeket tétlenül szemlélő, száműzött olasz vezír.
Pedig még hol volt a vége…
Merthogy azt senki sem gondolhatja komolyan, hogy Primász Ágnes "csendben” marad egy mérkőzésen! Az addig visszafogottabb, Di Mario által semlegesített gólkirálynő másfél perccel a dudaszó előtt a jobb felsőbe kanyarította a mieink kilencedik fórját, majd a Faragó-éra másik nyerőembere, Pelle Anikó kopírozta le a következő attaknál ugyanezt a produkciót. A libikóka ezennel meg is állt, a legjobbkor, a legjobb helyen: az olaszokkal lent (az 5–6. hely egyike), a mieinkkel fent (elődöntő az oroszokkal). Micsoda különbség!

Mestermérleg
Faragó Tamás: – Nagyon értékes ez a siker, hiszen egyrészt ezzel a minimális célkitűzést teljesítettük, másrészt a világbajnok ellen értük el. A siker elsősorban a játékosok óriási akarásának köszönhető.
Mauro Maugeri: – Nem volt szerencsénk, két egyformán jól játszó válogatott meccsén mi szenvedtünk vereséget. Ennek a találkozónak a torna későbbi szakaszában kellett volna létrejönnie, ám sajnos mi Kanada ellen végzeteset hibáztunk.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik