Női vízilabda: felemás nyitó nap – egygólos vereség után kétgólos győzelem

Vágólapra másolva!
2024.06.28. 19:48
Kikaptak a magyar lányok Ausztráliától, aztán a franciák ellen javítottak (Fotó: waterpolo.hu)
Két mérkőzést is játszott pénteken a görögországi Thetisz-kupán női vízilabda-válogatottunk, amely az ausztráloktól kikapott, a franciákat viszont legyőzte.

 

Tanulság, tapasztalat, következtetés – néhány kifejezés, amely a legtöbb felkészülési torna után elhangzik az edzői, kapitányi értékelésekben. Nos, a halkidai Thetisz-kupán már az első mérkőzés rengeteg tanulsággal szolgált, női vízilabda-válogatottunk megtapasztalhatta, milyen következményekkel jár a rossz kezdés, és azt is megmutatta, hogyan kell felállni 5–0-s hátrányból.

Az ausztrálok elleni nyitány aligha indulhatott volna pechesebben: az egyik oldalon Parkes Rebecca mindkét húzása a kapufán csattant, a másikon Zoe Arancini lövése Garda Krisztina blokkjáról, míg Elle Armité a dudaszó pillanatában „csorgott be”. Az első negyedben meglehetősen fásultan játszottak a mieink, a bejátszások többségét lefülelték az ausztrálok, akik támadásban is hatékonyak voltak, centereik olykor két védővel a nyakukon érvényesültek. Amikor Mihók Attiláék időt kértek, négy volt közte, nem sokkal később már öt, de Leimeter Dóra megtörte a jeget, majd Gurisatti Gréta és Keszthelyi Rita villanásaival zárkóztunk.

A második negyedben támadásban nagyon elkaptuk a fonalat, de a túloldalon az ausztrálok sem engedték el, így aztán nagy adok-kapok kezdődött, rengeteg úszással. Nyolc perc alatt tíz gólt szereztek a csapatok egyenlő eloszlásban, a mieink többnyire rendezetlen védelemmel szemben voltak eredményesek, a rivális pedig ragyogóan játszotta meg az emberelőnyeit. Keszthelyi ötösével feljöttünk egyetlen gólra, de hamar ismét három lett közte, a nagyszünetben 10–7-es hátrányban voltunk – a kapott gólok száma nagyon nem mutatott jól.

Hogy mi hangzott el a rövid eligazítás során, nem tudni, mindenesetre a térfélcsere után összeállt a magyar csapat védekezése, az addig több hangszeren muzsikáló ausztrálok mintha megnémultak volna. Vályi Vanda viszont szólistává lépett elő, a ráúszásnál és az ellenfél kapuja előtt is kamatoztatta gyorsaságát, és máris az egyenlítésért támadhattunk. Hátul egymást érték a blokkok és a labdaszerzések, elöl pedig mindig akadt valaki, aki tolt egyet a szekerünkön.

Az utolsó negyedben mintha új meccs kezdődött volna – egálról. A kapusok eksztázisban védtek, támadásban viszont egyik csapat sem találta fogást a másikon, befagyott az eredményjelző. Egyetlen gól el is döntötte a találkozót, Abby Andrews lövése valahogy becsúszott, ezzel nyertek 12–11-re az ausztrálok.

Búslakodni viszont nem volt idő, elvégre délután már a franciák következtek, akik alaposan megnehezítették a jóval esélyesebb görögök dolgát. A mieink ellen is bátran kezdett a párizsi olimpia házigazdája, még a nagyszünetben is vezetett – a látottak alapján nem érdemtelenül, ugyanis Ema Vernoux-ra nem volt ellenszerünk. A harmadik negyed derekán Szilágyi Dorottya lőtte át a francia zónát, 6–5-nél már a magyar válogatott állt jobban, amely a folytatásban már irányította a mérkőzést, és 9–7-es győzelmével érvényesítette a papírformát.

A felemás nyitó nap után szombaton kibillen a mérleg nyelve, magyar idő szerint 10.45-től Kanada következik.

VÍZILABDA
Tethisz-kupa, felkészülési torna, nők, Athén
Ausztrália–Magyarország 12–11 (5–2, 5–5, 1–4, 1–0)
G: A. Andrews 4, Gofers 2, Ch. Andrews, Arancini, Armit, Fasala, Jakovich, Kearns, ill. Gurisatti 3, Keszthelyi, Vályi V. 2-2, Garda, Leimeter, Parkes, Szilágyi D.

Magyarország–Franciaország 9–7 (2–3, 2–2, 3–1, 2–1)
G: Keszthelyi 2, Faragó K., Garda, Hajdú K., Parkes, Rybanska, Szilágyi D., Vályi V., ill. Vernoux 5, Hardy, Hertzka

Görögország–Franciaország 9–7

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik