Az FTC ismét erősödött, nagy csata lehet az elődöntőért a férfi vízilabda-bajnokságban

PATAI GERGELYPATAI GERGELY
Vágólapra másolva!
2024.09.17. 06:29
Nagy meglepetés lenne, ha az újabb idény végén nem a ferencvárosiak ünnepelnék újra a bajnoki a címet (Fotó: Balogh László)
Ha sorozatban negyedszer is felér a csúcsra a férfi élvonalbeli vízilabda-bajnokságban, megelőzi az örökrangsorban az újpestieket a Ferencváros, amely az új idényben is egyértelmű esélyesnek számít.

913 nap, vagyis csaknem két és fél év telt el azóta, hogy az FTC-Telekom legutóbb vereséget szenvedett a férfi vízilabda ob I-ben. Akkor a Szolnoki Dózsa győzte le a zöld-fehéreket, és az előző idényben is a Tisza-partiak voltak legközelebb a bravúrhoz, de Nyéki Balázs együttese nem hibázott, makulátlan mérleggel nyerte meg a szakosztály 26. bajnoki címét.

Nincs új a nap alatt, még mindig kimagaslik a mezőnyből a Ferencváros, minden esélye megvan rá, hogy tovább építse dinasztiáját, az örökrangsorban pedig megelőzze a szintén 26 elsőséggel büszkélkedő újpestieket. A rutinos karmester, Varga Dénes mellett a távozó légiósok, Luca Damonte és Danyiil Merkulov hiánya is nagy veszteség, mégis úgy érezzük, ismét erősödött az FTC az átigazolási időszakban – miközben már eddig sem volt gyenge. A magyar válogatott két meghatározó játékosa, Vámos Márton és Manhercz Krisztián hazatért külföldről, míg a spanyol Miguel de Toro személyében világbajnok és Európa-bajnok centeróriást igazoltak a zöld-fehérek. A klasszikus középcsatár érkezésével valamelyest változhat a stílus, ám Nyéki Balázst ismerve továbbra sem csupán fizikailag, hanem taktikailag is szeretnének dominálni. Az előző évadban lendületes játékkal, sok mozgással őrölte fel ellenfeleit az FTC – a bajnokságban, a Magyar Kupában és a Bajnokok Ligájában egyaránt.

Varga Dániel gyorsan ütőképes és sokra hivatott csapatot épített a BVSC-nél (Fotó: BVSC-Zugló)

Ha már BL: a magyar vízilabda erejét mutatja, hogy ismét két csapatunk szerepel az elitsorozat főtábláján. A Vasas a mögöttünk hagyott idényben mindkét hazai sorozatban döntőt játszott, de a nyáron több alapembere is távozott, így bravúrra lenne szüksége az ezüsthöz, a nemzetközi mérkőzésekből viszont sokat profitálhat. Az átigazolásokat látva a BVSC léphet az angyalföldiek helyébe: Varga Dániel gyorsan ütőképes csapatot verbuvált a kiváló játékosokból, a hétvégi BL-selejtezőtornán rendkívül meggyőzően játszottak a zuglóiak, karnyújtásnyira voltak a főtáblától. Nem lepődnénk meg, ha az OSC, a Honvéd és a Szolnok ismét az első hatban végezne, mindhárom csapat a négy közé vágyik, vagyis ezúttal is kiélezett küzdelem várható az elődöntőért. A legvalószínűbb forgatókönyv szerint újfent fővárosi együttesek csatázhatnak az érmekért, ám az eddigi tapasztalatok alapján a szolnokiakkal is számolni kell.

Ami a középmezőnyt illeti, mindenki másképp csinálja, ám mindenki azt akarja: a legjobb nyolcban zárni a bajnokságot. Miskolcon például szinte teljesen kicserélődött a keret, a Kaposvár Hárai Balázzsal is erősített, Szentesen viszont alig volt változás, mindenesetre jó látni, hogy a klubok bíznak a saját nevelésű fiatalokban. Egyelőre nehéz felmérni az erőviszonyokat, mert négy-öt csapat hasonló szintet képvisel, vakartuk is a fejünket a szokásos tippelésnél. A Pécset és az újonc Debrecent sem szabad lebecsülni, ha a közvetlen riválisaikat meglepik, nagyot léphetnek a bennmaradás felé.

A hajdúságiak nem is kezdhetnék nehezebb erőfelmérővel az új idényt, kedd este a Ferencvárost fogadják. Az első fordulóból az Eger–Szolnok (8–15) mérkőzést előre hozták, három találkozót szerdán, egyet októberben, egyet pedig novemberben rendeznek… A lényeg, hogy végre beindul a nagyüzem, decemberig minden csapat játszik mindegyikkel – addigra biztosan tisztul a kép.


AZ IDÉNY IGAZOLÁSA LEHET: Miguel DE TORO (FTC)

Fontos posztra szerződtetett tapasztalt légióst a Ferencváros, s a spanyol Miguel de Toróval alighanem jó lóra tett. Német Toni sérülése miatt az előző idényben többnyire klasszikus center nélkül játszott az FTC, ám beúszóként többek között Fekete Gergő és Molnár Erik is gyakran feltűnt középen, a címvédő egyik legnagyobb fegyvere volt a dinamikus játék. A világbajnok és Európa-bajnok De Toro vérbeli középcsatár, a Barcelonetában és a válogatottban már letette a névjegyét, 31 évesen a legjobb korban van. Sokat várnak tőle, de még annál is többre lehet képes.

 

AZ IDÉNY FIATAL ÁSZA LEHET: EKLER Zsombor (BVSC)

Két nagyszerű idényt húzott le a Honvédban, többször bekerült a válogatott bő keretébe, vagyis nem meglepő, hogy felkeltette a BVSC érdeklődését. A 20 éves Ekler Zsombor virtuóz, gyors és hatékony játéka a magyar bajnokság egyik üde színfoltja – a befejezések nagymestere, de Szivós Márton kezei alatt védekezésben is sokat fejlődött. A gólkirályi cím nem motiválja, kiváló csapatjátékos, aki a kragujevaci BL-selejtezőtornán nyújtott teljesítménye alapján új csapatában is hamar megtalálta a helyét. Varga Dániel érezhetően bízik benne, fiatal kora ellenére vezére lehet a BVSC-nek.

AZ IDÉNY FELFEDEZETTJE LEHET: Leinweber Olivér (Szeged)

Tehetségekből szerencsére továbbra sincs hiány, nem könnyű egyetlen játékost kiemelni közülük. Ezúttal a szegedi Leinweber Olivérre esett a választásunk, aki még nem töltötte be a 19. életévét, de már évek óta az ob I-ben játszik. Az előző idényben kihozta magából a maximumot, csapata pedig kimondottan jól szerepelt, a hetedik helyen végzett. A korosztályos válogatottakban is alapember, az U19-esekkel negyedik lett az Európa-bajnokságon. A kontinenstorna után nem volt elégedett, ám a csalódásból is erőt merített, az új idényben még többen felfigyelhetnek rá.


NS-szakértő: SZABÓ Zoltán, korábbi BEK-győztes vízilabdázó

„A FERENCVÁROS KIEMELKEDIK A MEZŐNYBŐL, óriási meglepetés lenne, ha nem védené meg bajnoki címét. A BVSC teljesítményét látva abban már nem vagyok biztos, hogy ismét veretlenül érnek fel a csúcsra a zöld-fehérek; az idény közben kiderül, mennyire lesz nehéz dolguk. Ami a zuglóiakat illeti, az új seprű jól seper, nagyszerűen szerepeltek a Bajnokok Ligája-selejtezőben, a továbbjutásra is volt esélyük. Optimisták lehetnek, mert érezhetően hamar elkapták a fonalat, a következő nagy feladat, hogy kitartson a lendületük. Sokan úgy gondolják, a Vasas kerete gyengült a nyáron, meglátjuk, ez az eredményekben is megmutatkozik-e – a szerbiai felkészülési tornán nem szerepelt igazán jól, de rosszul sem a csapat. A négy közé jutásért nagy küzdelem várható, a Honvéd bármelyik riválisát megverheti, ha jó napja van, az OSC Kovács Róbert irányításával bizonyára masszív brigád lesz, a Szolnok pedig másfél hete hatcsapatos tornát nyert meg Egerben, bár abból egyelőre nem indulnék ki. A papírforma alapján az újonc Debrecen és a Pécs harcolhat a bennmaradásért, a középmezőny tagjai jó meccseket játszanak majd egymással, sőt, a „nagyok” sem mehetnek biztosra ellenük. Azt a legnehezebb megjósolni, hogy az első hat csapat mögött melyik kettő zárja a bajnokságot a legjobb nyolcban.”


Tudnivalók

Az előző idénnyel ellentétben ezúttal nem rendeznek világversenyeket a télen, így az alapszakaszban visszatér az oda-vissza vágós rendszer, vagyis mindenki kétszer játszik mindenkivel. A nemzetközi trendeket követve fontos újítás, hogy nem születhet döntetlen, ha a rendes játékidő végén egálra állnak a felek, szétlövés következik, amelynek győztese kettő, vesztese egy pontot kap. Az alapszakasz első köre december 11-én ér véget (a forgatási tábla alapján ekkor találkoznak a legutóbbi évad döntősei), a második kör január 22-től április 19-ig tart. Ezt követi a rájátszás, amelybe a csapatok ezúttal is magukkal viszik az egymás elleni eredményeiket. Az 1–4. és a 2–3. helyezettek elődöntőt játszanak, de az 5–8., a 6–7., a 9–12. és a 10–11. helyezettek is vívnak párharcot az egyik fél 7. pontjáig. A helyosztókon már nem számítanak a korábbi eredmények, a bajnoki címért, a bronzéremért, valamint az ötödik helyért zajló párharcok immár az egyik fél harmadik, a hetedik, kilencedik, tizenegyedik helyért zajló küzdelmek az egyik csapat második győzelméig tartanak. Az alapszakasz 13. és 14. helyezettje playoutot játszik, az osztályozóhoz három mérkőzést kell megnyerni, a párharc vesztese kiesik.


A Nemzeti Sport tippjei

Bajnok: FTC
2. hely: BVSC
3. hely: Vasas
4. hely: Honvéd
5–6. hely: OSC, Szolnok
7–8. hely: Szeged, Miskolc
9–10. hely: Kaposvár, Szentes
11–12. hely: Eger, UVSE
13–14. hely: Debrecen, Pécs


AZ 1. FORDULÓ PROGRAMJA
Kedd
19.15: DVSE-Master Good–FTC-Telekom
Szerda
19.00: Pécsi VSK-Mecsek Füszért–Vasas-Plaket
19.30: Kaposvári VK–Zue.hu Szegedi VE
19.30: PannErgy-Miskolci VLC–Endo Plus Service-Honvéd
Szeptember 14-én játszották
Digi-Eger–Szolnoki Dózsa Praktiker 8–15
Később játsszák
Metalcom-Szentes–BVSC-Zugló, UVSE–Genesys OSC Újbuda


AZ EDDIGI BAJNOKOK
26x: Újpesti TE, FTC
18x: Vasas
10x: Szolnok
  7x: OSC, BVSC
  6x: Budapesti Honvéd
  4x: Magyar UE
  3x: III. ker. TVE, ZF-Eger
  2x: Balaton UE, Magyar AC
  1x: Budapest SE, Műegyetemi AFC, Tungsram SC

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik