Kisebb pálya, gyorsabb játék: szabályváltozásokat tesztelnek a vízilabdában

PATAI GERGELYPATAI GERGELY
Vágólapra másolva!
2024.10.14. 12:27
Fotó: Dömötör Csaba
Még gyorsabbá és pörgősebbé tenné a vízilabdát a nemzetközi szövetség – öt pontban bemutatjuk a szabálymódosítási javaslatokat, amelyekről várhatóan a jövő nyáron döntenek.

Felgyorsult világunkkal a vízilabda is igyekszik tartani a lépést, az elmúlt évek szabályváltozásai legalábbis arra utalnak, hogy a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség szakági technikai bizottsága szeretné még gyorsabbá, pörgősebbé tenni a játékot. Két éve ilyenkor jelentették be a kétméteres szabály változását, amellyel a lövők közelebb kerültek a kapuhoz, a napokban pedig új javaslatok láttak napvilágot. Ezeket már a januárban kezdődő világkupában tesztelik, de a bevezetésükről várhatóan csak a jövő nyáron döntenek.

A Total Waterpolo szakportál öt pontban foglalta össze a szabálymódosításokat, amelyek megosztották a sportág szerelmeseit: sokan még több gólra és látványosabb játékra számítanak, de olyanok is akadnak, akik feleslegesnek tartják a folyamatos változtatásokat.

1. RÖVIDEBB PÁLYA A FÉRFIAKNÁL

Az egyik legfontosabb újítás, hogy 25 méterre csökken a pályaméret a férfiaknál. A világkupa előtt a junior-világbajnokságon már tesztelték a kisebb játékteret, sőt, a Magyar Kupa mérkőzéseit is 25 méteres pályán rendezik. A rövidebb pályán hamarabb felérnek az ellenfél kapuja elé, így tovább járathatnák a labdát a csapatok…

2. CSÖKKENTETT TÁMADÓIDŐ

…ha nem csökkentenék a támadóidőt 30-ról 25 másodpercre. Az úgynevezett második labdabirtoklás során a világkupában a korábbi 20 helyett 15 másodpercről indul az óra, és a kiállítások is rövidülnek, már 15 másodperc elteltével visszatérhet a vétkes a kötelek közül.

3. EDZŐI VAR-CHALLENGE

Az edzők kérhetik a videóbíró használatát szándékos ütésnél vagy rúgásnál, továbbá ötméteresek és sarokdobások megítélését követően. Amennyiben sikertelen a challenge, az adott mérkőzésen már nem lesz több lehetőségük a kétes szituációk VAR-ellenőrzésére.

4. KAPUS NÉLKÜLI JÁTÉK

A kézilabdában bevált hét a hat elleni játékhoz hasonlóan a csapatok mostantól kapus nélkül, hét mezőnyjátékossal is támadhatnak – a mérkőzések utolsó percében, egygólos hátrányban hasznos lehet ez az újítás. Fontos kiemelni, hogy nincs kijelölt vészkapus, vagyis egyik játékos sem háríthat két kézzel.

5. PIROS SAPKÁT MINDENKINEK!

Szükség esetén bármelyik mezőnyjátékos lecserélheti a sapkáját pirosra, hogy kapusként folyassa a játékot. Ez egyben azt is jelenti, hogy minden csapatnak szüksége lesz egy teljes garnitúra piros sapkára a mérkőzéseken.
 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik