Ritmusváltás kellett a trófeához

PATAI GERGELYPATAI GERGELY
Vágólapra másolva!
2024.10.07. 08:16
Sztilianosz Argiropulosz szerint a harmadik negyedben mutatták meg igazán, milyen szintet képvisel és mire képes a Ferencváros (Fotó: fradi.hu)
Az FTC görög légiósa, a korábban a Jug Dubrovnikot is erősítő Sztilianosz Argiropulosz szerint az európai Szuperkupa-mérkőzés második félidejében megmutatták a zöld-fehérek, milyen minőséget képviselnek, de még ennél is többre képes a csapat.

KÉT TÁMADÁS, KÉT GÓL – az első percek alapján úgy tűnt, nem kell izgulnunk az európai Szuperkupa-mérkőzésen. A házigazda ferencvárosiak ragyogóan kezdtek, életerős átlövésekkel mattolták a Jug Dubrovnik kapusát, Toni Popadicot, csakhogy a második negyedre összeállt a horvátok védekezése, a kapufáról pedig rendszerint kifelé pattant a labda. A Bajnokok Ligája-győztes FTC hiába vezetett kétszer is két góllal, nem tudott ellépni a Jugtól, sőt, a nagyszünetben már a rivális állt jobban.

A szurkolók rátettek még egy lapáttal, a zöld-fehérek pedig magasabb fokozatba kapcsolták a sebváltót. Ahogy Nyéki Balázs mondta a mérkőzés után, reménykedtek benne, hogy fizikailag sikerül felőrölniük a Dubrovnikot – így is történt. Hiába játszottak az idényben jóval több tétmeccset a horvátok, nem tudták féken tartani a hazai lövőket. Az FTC balkezesei vezérletével a harmadik negyed végén kinyitotta az ollót, a végjátékban pedig valóban nem kellett izgulni, az esélyesebb csapat 13–9-re győzött.

„Lássuk be, az első félidőben feszülten, idegesen játszottunk, érződött a csapaton a meccshiány – mondta lapunknak a tőle megszokott őszinteséggel az FTC görög óriása, az egy gólt szerző Sztilianosz Argiropulosz. – A marseille-i edzőtáborozás nagyon hasznos volt, de ezen a szinten még nem játszottunk tétmérkőzést az idényben, ebből a szempontból kedvezőbb helyzetben volt a Jug. A harmadik negyedben viszont megmutattuk, milyen minőséget képviselünk és mire vagyunk képesek, sokat javult a teljesítményünk a második szakaszhoz képest. Annak köszönhető a győzelmünk, hogy sikerült ritmust váltanunk a mérkőzés közben, nagyon fontos trófeát szereztünk meg – klubszinten a BL-serleg után a második legrangosabbat.”

Az európai Szuperkupa presztízsét növeli, hogy mindig a két legerősebb európai sorozat győztese találkozik, az Eurokupában címvédő Jug méltó ellenfele volt a Ferencvárosnak. Ha valaki, Sztilianosz Argiropulosz jól ismeri a horvátokat, elvégre a koronavírus-járvány után a görög Olympiakoszból Dubrovnikba igazolt, mielőtt 2022-ben a zöld-fehérek játékosa lett.

„A Jug nagyszerű klub, több tehetséges fiatal is játszott a horvátoknál, nem volt könnyű dolgunk ellenük – hangsúlyozta Argiropulosz. – Önbizalmat és lendületet ad a győzelem, ám nincs időnk ünnepelni, mert kedden már a Dinamo Tbiliszivel játszunk a Bajnokok Ligájában. Bízom a csapatban, egytől egyig kiváló játékosok alkotják a keretünket és mindannyian jó formában vagyunk, de természetes, hogy még időre van szükségünk. Szeretnénk folyamatosan fejlődni, ahogy az előző idényben tettük, biztos vagyok benne, tudunk sokkal jobban is játszani.”

Pedig már a szombati teljesítmény sem nézett ki rosszul, az 5–1-re megnyert harmadik negyed önmagáért beszél. Az FTC férfi vízilabdacsapata története során ötödször hódította el a Szuperkupát, Nyéki Balázs pedig teljessé tette a gyűjteményt, a bajnoki cím, a kupagyőzelem és a Bajnokok Ligája-elsőség után újabb serleget emelhetett magasba vezetőedzőként.

Ezek a trófeák ott virítanak a vitrinben, a szakember viszont már új csúcsokat szeretne meghódítani csapatával, a Jug elleni győzelem után is a célokról beszélt lapunknak. Mint mondta, címvédőként nincs olyan edzés vagy mérkőzés, amelyet félvállról vehetnének – a Bajnokok Ligája kedd esti nyitányán a grúz Dinamo Tbiliszi ellen is erődemonstrációra készülnek a zöld-fehérek.

„Ákos, Ákos!” – kiabálták a legfiatalabb pólóspalánták a lelátóról Nagy Ákosnak, aki kiintett nekik, jelezvén, gyorsan befejezi az interjúkat és máris aláírja a pólókat, sapkákat, sálakat. Az FTC egyik legnagyobb tehetsége még csak húszéves, de már az előző idényben is korát meghazudtoló érettséggel játszott, az új évadban pedig rátett még egy lapáttal. Az európai Szuperkupa-mérkőzésen is megkapta a lehetőséget Nyéki Balázstól, és újfent élt a bizalommal, lefordulásból, majd időkérést követő fórból is betalált. Pedig 7–6-nál akár a másik két balkezes, Dusan Mandics vagy Vámos Márton is befejezhette volna a támadást, a rutinos klasszisok mégis odaadták a labdát Nagynak, aki tökéletes megoldást választott.
„Köszönöm a bizalmat Süni bának és a társaimnak is, jólesik, hogy számítanak rám. Hihetetlen érzés, hogy hozzásegíthettem a csapatot a győzelemhez, különleges volt telt ház, őrjöngő közönség előtt játszani” – mondta a győzelem után Nagy Ákos, majd sietett a lurkókhoz, akik alighanem már példaképként tekintenek rá.
A Ferencváros rosszkéz-oldala félelmetesen erősnek tűnik, Vámos, Mandics és Nagy összesen nyolc gólt vállalt a szombati tizenháromból – a dudások egyelőre nagyon jól megférnek a csárdában.

 
Három balkezes, nyolc gól: megférnek a dudások a csárdában

FTC-TELEKOM–JUG DUBROVNIK (horvát) 13–9 (4–3, 0–2, 5–1, 4–3)
Budapest, Komjádi uszoda, 2000 néző. Vezette: Colombo (olasz), Gómez (spanyol)
FTC: VOGEL SOMA – Argiropulosz 1, VIGVÁRI VENDEL 3, Jansik Sz., De Toro, VÁMOS 3, MANDICS 3. Csere: Szakonyi (kapus), Di Somma, Német T., Fekete G. 1, NAGY ÁKOS 2, Varga Vince. Edző: Nyéki Balázs
JUG: Popadic – Pavlic, BURIC 2, ZUVELA 4, Djerkovic, Cabanas, JOKOVIC 2. Csere: Jerkovic, Mozara 1, Herceg, Krzic, Burdelez. Edző: Vjekoslav Kobescak
Emberelőny-kihasználás: 8/3, ill. 10/3
Kettős emberelőny-kihasználás: –, ill. 1/1

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik