Már sorozatban ötnél tart Jeremy Lin és a Knicks!

ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2012.02.12. 09:13
null
Landry Fields (balra) és Jerome Jordan (jobbra) fogja közre a Knicks új üdvöskéjét, Jeremy Lint (Fotó: Reuters)
Címkék
Az észak-amerikai profi kosárlabdaligában mára virradóra 8 mérkőzést rendeztek meg, közte azzal a derbivel, amit talán a legjobban várt a nagyközönség az utóbbi napokban. Nem, nem egy Celtics–Lakers, nem egy Bulls–Heat vagy egy Thunder–Grizzlies csatáról beszélünk, hanem a Timberwolves és a Knicks ütközetéről, ahol a bajnokság két jelenleg „legizgalmasabb” irányítója, Ricky Rubio és Jeremy Lin bizonyíthatott egymás ellen.

Minnesota Timberwolves–New York Knicks 98–100

Egészen hihetetlen, de 10 nappal ezelőtt még senkit sem hozott volna lázba a Ricky Rubio–Jeremy Lin párharc irányító poszton, ám mára slágermeccsé vált a Timberwolves és a Knicks ütközete – éppen azért, mert a két fiatal üstökös nézett farkasszemet egymással. Négy extra meccs után természetesen sokan azt várják, vajon meddig tarthat a tajvani-kínai-amerikai tartalékemberből hirtelen szupersztár-népszerűségűvé váló kisember sikersorozata, de jelentjük, ez ma sem szakadt meg, a New York Anthony és Stoudemire távollétében megint Lin 20 pontos, 8 gólpasszos kiváló performanszára építve diadalmaskodott, és már zsinórban öt győzelemnél tart!

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az eddig jócskán 50 százalék felett dobó hátvéd ezen az estén lényegesen nagyobb hibaszázalékkal dolgozott, mint az utóbbi négy találkozón, 23 mezőnykísérletéből csupán 8 volt jó, sőt, a második félidőben 13 alkalommal próbálkozhatott, de csak egyszer talált, ettől függetlenül mindenki úgy tekint erre a produkcióra is, mint ami méltán beleillik a fantasztikus szériába. Kevin Love eltiltása letöltése után nem lassított, 32 ponttal és 21 lepattanóval állt csapata élére, a Minnesota palánk alatti fölénye viszont nem csak neki, hanem a 21-et szóró, illetve 13 lepattanót leszedő Nikola Pekovicsnak is köszönhető volt, de érdekes módon ez sem volt elég a hazai sikerhez.

Ricky Rubio 12 ponttal és 8 gólpasszal zárt, ő is csupán a dobásai egyharmadát értékesítette, így a mérkőzés mellett a nagyon várt párharcot is a keletiek irányítója nyerte. A Timberwolves ugyan uralta a játékot a második félidőben, de Iman Shumpert (20 pont, 4 szerzett labda) és Rubio kosárváltása után csupán egy pont volt közte, a 15-ig jutó Steve Novak (az ő sztorija is megérne egy misét Liné mellett...) pedig 36 szekundummal a végső dudaszó előtt egyenlített, de az ellentámadásból nem tudott eredményes lenni a hazai alakulat. Alig 5 másodperc volt hátra, amikor Lin betört és faultolták, ő pedig az első kísérletét kihagyta, a másodikat viszont értékesítette, így újra előnyben volt a Knicks! Végül ez a győztes kosarat jelentette, mivel Love nem tudott hőssé válni az extra dupla dupla mellett, triplája jócskán célt tévesztett, így sorozatban ötödször is Jeremy Lin és a New York Knicks volt a nyerő!

A Timberwolves legjobb dobói: Love 32, Pekovics 21, Rubio 12
A Knicks legjobb dobói: Lin, Shumpert 20-20, Novak 15

Dallas Mavericks–Portland Trail Blazers 97–94 – kétszeri hosszabbítás után

Amellett, hogy két olyan nyugati rájátszásra esélyes küzdött meg a győzelemért Dallasban, mely tavaly is egy igen jó kis párharcot vívott meg egymással a playoffban, a liga legjobbjai közé tartozó tartaléksorok is megmutathatták egymás ellen, hogy mennyit érnek. Lehet, hogy nem annyira hosszú és homogén a Mavericks és a Blazers második sora, mint mondjuk a Philadelphiáé, de itt is van egy-egy olyan játékos (Jason Terry, illetve Jamaal Crawford), akik alapvetően nem csereember-értékűek, hanem húzóemberrel felérőek, de az a fő feladatuk, hogy megadják az extra lendületet csereként érkezve. Most bizony volt is erre szükség, kétszeres túlórázás lett ugyanis az ütközet vége!

A texasiak sokáig álltak lényegesen jobban, mint az idegenben valamiért gyengén teljesítő Portland, de a negyedik negyedben jött a texasi gyökerekkel rendelkező LaMarcus Aldridge és 15 pontot szórva segített egyenlíteni a kétszámjegyű második félidei hátrányt követően, éppen az első All-Star Gálájára készülő nagyember találatával lett egál, majd a 20-at szóró Nowitzki hűthette volna le a kedélyeket, de a „kabinetfigura", azaz a hátraesős egylábas tempó nem esett be, jöhetett a hosszabbítás! Az extra percekben Jamaal Crawford is beerősített, de Nowitzki újabb elhibázott potenciális meccsnyertes dobása után már nem tudott hőssé válni, következhetett a második túlóra. Ott már nem volt kegyelem az egyébként szemre fáradtabban mozgó hazaiak részéről, Haywood visszatett támadólepattanója után a német sztár már nem hibázta el még egyszer a győztes középtávolit, így beért a célba a Dallas, zsinórban harmadik sikerét megszerezve ezzel. Ha már a csereemberekkel kezdtük, akkor Terry és Crawford csatája 19 – 19-es döntetlennel zárult, de a hazaiak „tartalékjai" összességében 44 – 31 arányban múlták felül a portlandi második sort, ez döntő fölénynek bizonyult azzal együtt is, hogy csupán az utolsó (utáni) pillanatokban dőlt el a harc.

A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 20, Terry 19, Marion 14
A Blazers legjobb dobói: Aldridge 33, Crawford 19, Batum 12

Indiana Pacers–Denver Nuggets 109–113

PLUSZ MÍNUSZ

A nap hőse: Jason Richardson, aki 31 pontját egészen elképesztő, 11-ből 9-es triplamutatóval érte el a Bucks ellen. A korábbi zsákolókirály hosszú vegetálás után mutatta meg, milyen kvalitásokkal is rendelkezik.

A nap lúzere: A Charlotte Bobcats semmiféle ellenállás nem tudott kifejteni a Los Angeles Clippers ellen, macska-egér harc volt a pályán, tényleg rossz volt nézni, mennyire alárendelt szerepben „tetszelegtek" Paul Silas fiai.

Az este egyik legjobb színvonalú találkozóját játszotta egymás ellen a korábban rengeteg rangadót nyerő Pacers és a sérülésekkel telített, mostanában gyengébben szereplő Nuggets Indiana államban. Gallinari helyén Corey Brewer került be a kezdőbe denveri oldalon, ami nyer húzásnak bizonyult George Karl mester részéről – még akkor is, ha Danny Granger egy 18 pontos negyeddel nyitotta a találkozót. Ty Lawson és Aaron Afflalo feltartóztathatatlan párost alkotott ezen a derbin, összesen 50 pontot tett a közösbe a két hátvéd, a legfontosabb pillanatokban is ők szereztek pontokat vendégrészről, de a 22-ig jutó Dawid West főszereplésével még akár egyenlíthetett is volna a Pacers mínusz 10-ről, ám az ex-New Orleans-i nagyember végül rossz döntést hozott és elpasszolta magát és a helyzetet, nagyon nagy diadalt aratott a Nuggets, ráadásul idegenben. Ugyanakkor Nenét újfent elvesztette a coloradói együttes, a második félidőben már nem segíthetett a brazil óriás egy húzódás miatt.

A Pacers legjobb dobói: Granger 26, Da. West 22, George 15
A Nuggets legjobb dobói: Lawson 27, Afflalo 23, C. Brewer 19

Milwaukee Bucks–Orlando Magic 94–99

Mióta Jason Richardsont Orlandóba cserélték igazság szerint csak szenved, viszont ezen az estén ő volt a nyerőember, hiszen 31-et szórt Milwaukee-ban, ráadásul 10 egységnyi hátránynál az ő három extra triplája hozta vissza a floridaiakat a mérkőzésbe, összesen 11-ből 9 hármast értékesített. Dwight Howardtól elég volt a 11 pontos, 14 lepattanós dupla dupla (4 blokkal megfűszerezve) is, Turkoglu pedig kisebb sérülése ellenére vállalta a megmérettetést és 19-ig jutva szintén nyerőembernek bizonyult. A sokáig magabiztosan vezető Bucks Brandon Jennings gyengélkedése miatt inkább Drew Gooden (21 pont, 8 lepattanó) és Ilyasova (17 pont, 16 lepattanó) találataira alapozott, de a hajrában nagyon besültek a hazai kezek, így túl nagy izgalmak már nem maradtak az utolsó pillanatokra.

A Bucks legjobb dobói: Gooden 21, Ilyasova 17, Dunleavy 14
A Magic legjobb dobói: J. Richardson 31, Turkoglu 19, Redick 14

Cleveland Cavaliers–Philadelphia 76ers 84–99

A Cleveland most is Kyrie Irving nélkül volt kénytelen vállalni a harcot, legutóbb pedig kiesett a másik nagyon hasznos kulcsember, Anderson Varejao is. Amíg a 19 pontos, 8 gólpasszos Sessions szépen tudta pótolni az 1/1-est, addig Semih Erden pontot sem dobva zárta a találkozót centerben, a két vereség után érkező Sixersnek pedig nem is kellett több, nagyon simán hozták a találkozót Doug Collins fiai. Lou Williams 19 pontja, illetve Jrue Holiday 20-asa sok volt a Cavaliersnek, nagyon koncentrált és magas szintű játékkal diadalmaskodott a vendég gárda, újabb 50 pontos kispad-performansszal. A hazaiaknál csak Alonzo Gee 17 egysége említhető a második sorból.

A Cavaliers legjobb dobói: Jamison 21, Sessions 19, Gee 17
A 76ers legjobb dobói: Holiday 20, L. Williams 19, T. Young 16

Sacramento Kings–Phoenix Suns 84–98

Hiába szerepel mostanság egyre jobban a Kings, ha Tyreke Evans 4 pontot dob csupán és ugyanennyi labdát el is ad a 9-ből 1-es mezőnymutató mellett, akkor szinte garantált, hogy az amúgy is „össze-vissza" játszó Sacramento elbukik. Most saját közönsége előtt tette mindezt az irányító és a Kings, a skalpot pedig az idegenben nagyon meggyőzően teljesítő, ám otthon igencsak gyengélkedő Phoenix gyűjtötte be – érdekesség, hogy egy szintén 4 pontig jutó sztárirányító főszereplésével. A történet úgy lesz kerek, ha hozzátesszük: Evans neve mellé csupán 6 gólpassz került fel, de a tapasztaltabb arizonai kolléga, Steve Nash 15 alkalommal hozta kihagyhatatlan helyzetbe társait... A hazaiaknál így kevés volt Cousins (26 pont, 9 lepattanó) és Thornton (21 pont) brillírozása, ugyanis konkrétan egy társuk sem akadt ezen az estén, míg a vendégeknél Jared Dudley 20 pontos, 10 lepattanós dupla duplát tett le az asztalra, Markieff Morris pedig 18 egységnyivel segített be a kispadról érkezve. Channing Frye tartja utóbbi időben mutatott jó formáját, 17-ig jutott, két ponttal kevesebbet szórt Marcin Gortat, akinél most elmaradt a dupla dupla („csak" 7 lepattanót szedett), de azért becsületből 4 sapkát azért kiosztott a végig hátrányban lévő vendéglátóknak.

A Kings legjobb dobói: Cousins 26, M. Thornton 21, Greene 8
A Suns legjobb dobói: Dudley 20, Mark. Morris 18, Frye 17

New Jersey Nets–San Antonio Spurs 89–103

A visszatérések napja volt a mostani New Jerseyben, hiszen a Spurs visszakaphatta Manu Ginobilit, a Nets pedig MarShon Brookst, igaz mindkét kisember limitált szerepet kapott csupán hosszabb kihagyás után. A texasiak egy pillanatig sem hagytak kétséget afelől, hogy ezt a találkozót nekik kell megnyerni, a 18 pontos Gary Neal mellett másnak nem is kellett 20 egység közelében termelnie, így is bőven ellensúlyozni tudták Parkerék a 27-et szóró Deron Williamst. Végig kijött a két csapat közti minőségi különbség, a San Antonio elég szépen hozza a Rodeo Road Trip mérkőzéseit miután a szezon első harmadában kritikusan gyengén szerepelt idegenben. A Nets pedig nagyon messze van attól a formától, amit nagyjából két hete mutatott, akkor még Brook Lopezt leszámítva teljes kerettel.

A Nets legjobb dobói: Deron Williams 27, Humphries 15, Farmar 12
A Spurs legjobb dobói: Neal 18, Duncan 13, T. Parker 12

Charlotte Bobcats–Los Angeles Clippers 86–111

EZ LESZ!
Előzetes az NBA vasárnapi játéknapjához!

Az eredmény nem árulkodik annyira nagy kiütésről, pedig a zsákoló show-t rendező Blake Griffin és társai gyakorlatilag megsemmisítették a zsinórban már 14 mérkőzés óta nyeretlen Charlotte-ot. A Billups személyében legtapasztaltabb kulcsemberét nélkülöző új nyugati nagyhatalom amennyiben erőltette volna, ezt a derbit simán megnyerhette volna akár 60 ponttal is, majd 40-es differenciánál a második félidő derekán nagyjából az volt a kérdés, hogy ez valósul-e meg vagy már nem erőlködik a vendég alakulat a minél nagyobb különbség elérése miatt. A 18 pontja mellett 14 gólpasszt is kiosztó Chris Paulék végül megkegyelmeztek, a vendéglátóknál csak Kemba Walker 19 pontjáról és Corey Maggette visszatéréséről érdemes beszélni.

A Bobcats legjobb dobói: K. Walker 19, Maggette 12, T. Thomas 11
A Clippers legjobb dobói: Griffin 21, Paul 18, C. Butler 16


NBA
ALAPSZAKASZ, 49. JÁTÉKNAP
Charlotte Bobcats–Los Angeles Clippers 86–111
Indiana Pacers–Denver Nuggets 109–113
Cleveland Cavaliers–Philadelphia 76ers 84–99
New Jersey Nets–San Antonio Spurs 89–103
Minnesota Timberwolves–New York Knicks 98–100
Dallas Mavericks–Portland Trail Blazers 97–94 – kétszeri hosszabbítás után
Milwaukee Bucks–Orlando Magic 94–99
Sacramento Kings–Phoenix Suns 84–98
A JÁTÉKNAP LEGSZEBB JELENETEI


AZ ÁLLÁS
Keleti főcsoport
1. Chicago 29 23 6 79.3 5–1 16–4 7–3 Ny5
2. Miami 27 20 7 74.1 4–2 15–4 8–2 Ny1
3. Philadelphia 28 19 9 67.9 1–2 14–4 7–3 Ny1
4. Atlanta 27 18 9 66.7 5–1 15–5 6–4 Ny2
5. Indiana 27 17 10 63.0 3–1 12–7 5–5 V3
6. Orlando 28 17 11 60.7 5–1 12–7 5–5 Ny1
7. Boston 26 14 12 53.8 4–2 13–7 7–3 V2
8. New York 28 13 15 46.4 3–2 9–8 6–4 Ny5
9. Milwaukee 27 12 15 44.4 3–3 8–7 5–5 V1
10. Cleveland 26 10 16 38.5 1–3 6–12 4–6 V2
11. Toronto 28 9 19 32.1 3–4 6–14 4–6 Ny1
12. Detroit 28 8 20 28.6 2–6 6–14 4–6 Ny4
13. New Jersey 29 8 21 27.6 2–3 6–15 2–8 V6
14. Washington 27 5 22 18.5 2–4 4–17 3–7 V2
15. Charlotte 27 3 24 11.1 0–8 2–19 0–10 V14
Nyugati főcsoport
1. Oklahoma City 27 21 6 77.8 3–1 16–5 7–3 Ny1
2. LA Clippers 25 17 8 68.0 2–1 9–6 8–2 Ny2
3. San Antonio 28 19 9 67.9 8–3 15–7 8–2 Ny7
4. Dallas 28 17 11 60.7 3–1 13–8 6–4 Ny3
5. Houston 27 16 11 59.3 3–3 10–9 6–4 Ny3
6. Denver 28 16 12 57.1 1–3 7–12 3–7 Ny1
7. LA Lakers 27 15 12 55.6 3–2 11–5 5–5 V1
8. Portland 28 15 13 53.6 3–2 11–10 4–6 V1
9. Utah 25 13 12 52.0 3–2 9–9 3–7 V3
10. Memphis 27 14 13 51.9 3–3 9–11 4–6 Ny2
11. Minnesota 28 13 15 46.4 0–2 10–7 5–5 V3
12. Phoenix 27 12 15 44.4 2–1 6–10 6–4 Ny1
13. Golden State 23 9 14 39.1 1–4 4–9 4–6 Ny1
14. Sacramento 27 10 17 37.0 2–2 7–13 4–6 V1
15. New Orleans 27 4 23 14.8 0–7 2–18 1–9 V8
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik