Liverpool: Az utolsó, amire szükségük van, a tanács az öreg menedzsertől – Klopp

Vágólapra másolva!
2024.01.26. 17:08
Jürgen Klopp mindent megnyerne az idényben a Liverpoollal, de döntését akkor sem változtatja meg, ha ez nem sikerül (Fotó: AFP)
Mint arról beszámoltunk, az idény végén távozik az angol labdarúgó-élvonalban (Premier League) szereplő Liverpool kispadjáról Jürgen Klopp. A német szakember a bejelentés kapcsán péntek délután sajtótájékoztatót tartott.

„A Liverpoolnak olyan menedzserre van szüksége, aki topjátékot nyújt, a legmagasabb szinten, és én nem lehetek ez a személy” – kezdett erősen a klub mestere, Jürgen Klopp.

„Az ember realizálja, hogy többé már nem »fiatal nyúl«, már nem ugrik olyan magasra, mint korábban – folytatta az 56 éves szakember. – Ez nem szándékosan jutott eszembe, egyszerűen csak megtörtént. Nem tudom, milyen a normális élet, ezért rá kell jönnöm.”

Elmondta, természetesen már a játékosokkal is közölte a hírt: „Kiválóan fogadták. Annyira jó volt, ezer éve ismerjük egymást. Tudják, hogy nem mondok csak úgy ilyeneket, s főleg nem sétálok el rögtön. Itt vagyok, teljes egészében. Persze, a nyilvánosság előtt a klub többi tagjának is el kellett mondanom a döntésemet, akadtak könnycseppek, de ez természetes, tekintve, hogy milyen régóta dolgozunk együtt.”

A média munkatársainak is üzent: „Ha akarják, ma ötszázezer kérdésre válaszolok a témában, de az idény végéig ez minden… Annyi más dolgunk van, csak azokra szeretnék koncentrálni.”

Arra a kérdésre, hogy lesz-e beleszólása az új szakvezető személyébe, így felelt: „Miért lenne? Úgy tűnhet, minden munkát én végzek el, de nem…. Hihetetlenül erős rendszert alakítottunk ki a színfalak mögött. Rengeteg ember dolgozik itt egyetlen céllal: megtalálni a tökéletes megoldást a Liverpoolnak. Az utolsó, amire szükségük van, a tanács az öreg menedzsertől. Egyelőre azt remélem, hogy segíthetek elérni a lehető legjobb eredményeket, és kihozhatjuk a maximumot az idényből. ”

Sokakat foglalkoztathat, hogy meggondolhatja-e magát: „A fejem mindig tiszta, ez így fair, hiszen remek a kapcsolatom a klubbal. Egy ponton döntenem kell, mert senki más nem tenné meg helyettem. Mindig tudtam, hogy egyszer eljutok idáig, mert nem akarok egy helyben ácsorogni. Jól átgondoltam. Mindent meg akarok nyerni a mostani idényben, de ha egy trófeát sem szerzünk, akkor sem gondolom meg magam. Ez független az eredményektől.” 

Az újságírók kíváncsiak voltak arra is, hogy a Liverpoolnál töltött kilenc éve alatt megbánt-e valamit: „Nem vagyok olyan hangulatban, hogy ezen gondolkozzak. Ez most nem erről szól, nincs megbánnivalóm, rengeteg különleges emlékem viszont van – érzékeltette a kérdés indokolatlanságát. – Most már nagyon könnyű lenne hibáztatni a vezetőséget, hogy költhetett volna többet erre vagy arra, ám nincs okom ilyet mondani. Két lelátót építettünk, edzőpályát, amely a következő harminc, negyven vagy ötven évre megmarad. Nem nyertük meg a bajnokságot kilencvenhét ponttal és volt, hogy a Bajnokok Ligáját is elbuktuk, rendben van. Mondhatnánk, hogy több pénzt kellett volna költenünk egy játékosra, megértem, hogy ez a rajongók véleménye, de ez soha nem lehet szakmai vélemény. Ha valakit szeretnének hibáztatni azért, mert nem nyertük meg háromszor a BL-t, akkor csak engem lehet, senki mást.” 

Sikereivel beírta magát a Liverpool történelemkönyvének legszebb lapjaira Jürgen Klopp: a negyedik legtöbb (466) mérkőzésen ült a kispadon (Bill Shankly 783, Tom Watson 742, Bob Paisley 535), ő aratta ez idáig a negyedik legtöbb győzelmet (283) és hét elhódított trófeájával szintén negyedik a vonatkozó örökrangsorban Paisley (20), Shankly (11) és Kenny Dalglish (9) mögött. Figyelemre méltó, hogy az összes lehetséges klubcímet megnyerte: 2019-ben Bajnokok Ligáját, európai Szuperkupát és klubvilágbajnokságot, 2020-ban három évtized után angol bajnoki címet, 2022-ben FA-kupát és Ligakupát, 2022 nyarán pedig angol Szuperkupát. Két-két Bajnokok Ligája- és Premier League-, valamint egy Európa-liga-ezüst fűződik továbbá a nevéhez. Még a tavasszal felléphet holtversenyben a második helyre, hiszen az Európa-ligában aligha van jobb csapat a Liverpoolnál, a Ligakupában már döntős a gárda, az FA-kupában a Norwichcsal találkozik a negyedik fordulóban, a Premier League-ben pedig listavezető.
A „vörösök” történetének egyik legsikeresebb edzője

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik